Kezdetek

Ne azért akarj pogány/boszorkány lenni, mert:

Könyvek

Magyar

A mágia témáiról általában:

Eileen Holland: Boszorkánypraktikák

A magyar címtől eltérően ez wicca könyv, mégis a megfelelések hasznosak lehetnek azok számára, akik belekezdenek a mágia gyakorlásába. Az elméleti része nem a legjobb forrás, de a megfeleléseket érdemes átböngészni. Legalább látod, hogy tulajdonképpen hogyan is működik a megfelelés rendszer.

Noud van den Eerenbeemt: A fehér mágia könyve

Ugyancsak rossz a magyar cím, de ugorjunk is át rajta. Rendkívül élvezhető könyv, mindenki számára ajánlom. Rövidsége ellenére sok információt szerezhet az olvasó.

Yliaster Daleth könyvei

Informatív könyvek, de utolsó pár könyvét már egy csipet sóval, ahogy azt az angol mondaná. A régebbiek igen hasznosak lesznek.

A Móra Könyvkiadó Regék és Mondák sorozata

Bár nem feltétlenül a legrészletesebb, de a kezdőknek alapfokú tudást biztosít. Érdemes megvenni, s ha valami jobban érdekel, nem állsz hozzá ismeretlenül. Emellett nagyon jó ötleteket ad a varázslatokban.

John Michael Greer: Mágikus lények kalauza

A név ellenére nem egy rossz könyv. Egy általános ismeretet nyújt a benne szereplő lényekről, emellett rendkívül érdekes és hasznos tud lenni.

Scott Cunningham könyvei

Sokaknak problémájuk van Cunningham munkáival, noha annyira nem is haszontalanok. Jelen esetben ám nem a Wicca vagy Élő Wicca könyveit ajánlanám (noha nem is borzalmasak ezek sem, több rosszabbat könnyedén fel tudnék sorolni), hanem például a Földmágiát vagy éppen a Kristály-, kő- és fémmágia enciklopédiát. Természetesen wicca szellemiségben íródtak, de kezdőknek hasznos tartalmat biztosít. Nem a legjobb könyv, de itthon több, mint a semmi. Ám annyira keserűen sose írnék róla, mint egyesek. Szeretném látni, hogy mások letesznek-e annyit az asztalra, mint Mr. Cunningham tett életében.

Bernard King: A rúnák titkai

Itthon igen kicsi a könyvkínálat a rúnákról, így nagyon válogatni nehéz, ám valahol ezzel is el lehet kezdeni.

Edain McCoy: Boszorkányság mesterfokon

Ez már nem feltétlenül a kezdők könyve, mégis elég hamar ugorhatsz erre, nem okoz nagyobb nehézséget. McCoyt sokan támadják, ámbár ez a könyve egészen használható, de nem kell minden információt elhinni. A gyakorlatokat érdemesebb fejben tartani.

Pogányságról általában:

Dr. Kallós Ede: Görög mithologia

Caítlin Matthews: Kelta hagyományok

Jó kiindulópont azoknak, akik a kelta nép iránt érdeklődnek, noha a mágia útkeresőinek is hasznos.

Hahn István: Istenek és népek

Hoppál Mihály: A samanizmus (de Hoppál Mihály összes műve is)

Diószegi Vilmos könyvei

A samanizmusról és néprajzról tudhatsz meg többet.

Gaál Ernő: Az egyiptomi vallás

Legendák és mitológia:

Völsunga saga, Kalevala, Edda, Mabinogion, Odüsszeia és még sorolhatnám. Nagyon sok ötletet és ismeretet ad a mágiában. Természetesen meg kell tanulnod, hogy hogyan keresd és lásd ezeket.

Komoróczy Géza: Az ókori Mezopotámia vallásai

Kéri András: A maják országa

Kéri András: Indiánok világa

A közép-amerikai indiánokról szóló könyv.

Helge Ingstad: Vikingek az újvilágban

Rakovszky Zsuzsa: A megbabonázott puding

Ír tündérmesék és babonák.

Dömötör Tekla: Magyar népszokások

Pócs Éva: Tündérek, démonok, boszorkányok

Paul Harrison: Panteista világnézet

Dr. Héjjas István: Keleti vallások

Puskás Ildikó: Istenek tánca

Arthur Verlais: Indián hagyományok

Petz György: Görög mitológia

Hajnal Dóra (fordító): Kelták és vikingek

Harald Haarmann: Letűnt népek lexikona

Rácz István: A vikingek öröksége

Kuzmiscsev: A maja papok titkai

Angol

D.G. Maxwell-Stuart: Witchcraft: A history

Kellemes, intelligens és tárgyilagos könyv a nyugati boszorkányságról.

Raven Kaldera & Tannin Schwartzenstein: The Urban Primitive

Főleg azoknak a fiatal felnőtteknek szól, akik most kezdik az életet, első munkájukat. Nagyon jó kezdés a városi boszorkányoknak, akik kénytelenek az aszfalton élni mindennapjaikat.

Merlin Stone: When God was a Woman

Könyv az istennőkről, mitológiáról és történelemről.

Judika Illes: The Element Encyclopedia of Witchcraft

Ahogy a cím alapján rájöhettél, könyv mindenről, ami boszorkányság és mágia. Haladóknak és kezdőknek egyaránt hasznos.

Oberon Zell-Ravenheart: Grimoire for the Apprentice Wizard

Külföldön igen híres varázsló könyve, nagyon jó segítség a mágia újoncainak.

John Michael Greer: Encyclopedia of Natural Magic

Hasznos könyv a természetről, növényekről és a kapcsolódó mágiaformákról.

Cal Garrison: The Old Girls' Book of Spells

Hasznos könyv minden korosztálynak, noha az idősebbek jobban megértik. Nem kell minden mondatát igaznak venni, akadnak a könyvben tévedések, de mindenesetre egyike a használható könyveknek a piacon.

Yasmine Galenorn: Embracing the Moon: A Witch's Guide to Rituals, Spellcraft and Shadow Work

Az írónő manapság inkább fantasy könyveket ír, s ez is igen régi könyve, de nagyon jól át tudja a boszorkányság, mágia világát. Nem tökéletes, de mindenképpen jó könyv.

River & Joyce Higginbotham: Paganism: An Introduction to Earth- Centered Religions

Informatív és viszonylag tárgyilagos könyv a pogányságról. Szerencsére nem elfogult, így bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a téma.

Skye Alexander: The Modern Guide To Witchcraft: Your Complete Guide to Witches, Covens, and Spells

Könnyed nyelvezetű könyv kezdőknek.

G. Alan Joel: Witchcraft Spell Book: The Complete Guide of Witchcraft Rituals & Spells for Beginners

A könyv nagy segítség lehet kezdőknek, főleg mert nem esik abba a hibába, hogy szépíti a dolgokat.

Az oldalra érkezők/tévedők nagy arányban a mágia után érdeklődő egyénekből áll, kisebb részük az akik maguk a pogányságról szeretnének tudni. Időm sajnos nem engedi, hogy mindenkinek a kérdéséről írjak cikket, de az alábbiak a gyakran felmerülő kérdésekről szól. Pontosabban egy kis segítség a kezdetekhez. Ha nem is találod meg a választ, ajánlom alaposan átlapozni a honlapot, talán az egyik cikk meg is válaszolja a kérdésed. Kezdjük tehát a kérdésekkel. 

K. Tényleg valós ez az egész? Létezik a mágia, varázslat, stb.? 

V. Embertől függ. Nyilván nem mindenki hisz valamiben. Próbáld ki, kutass, olvass, és aztán találd meg magadnak a választ. Számomra nagyon is létező dolog, ennyit tudok mondani. 

K. Mi a boszorkányság? 

V. Egy vallástól független, szekuláris mágikus gyakorlat. Vannak ágai, kategorizálni is lehet ezeket. A tapasztalatok szerint többségünk pogány, ám keresztény boszorkányság is létezik. De kategorizálható akár a területein is, mint például tengeri boszorkányság. Az emberek döntik el, hogy a boszorkányságot valláshoz kötik-e vagy milyen területen is dolgoznak. Természetesen dolgozhatnak minden más területen is, nem kell egyre összpontosítanod, ám sokan döntenek úgy, hogy tengeri boszorkányok lesznek, s annak területét használják fel varázslataikra. (Megjegyezném, mert úgyis felmerül kérdésként, hogy a specializálódott boszorkányság nem azt jelenti, hogy pl. csak a tengerért varázsolhatsz, hanem azt, hogy például szerencse kedvéért te tengeri megfeleléseket használsz és tenger/víz istenekhez imádkozol. Röviden ennyire lehet összefoglalni.) A másik, amivel gyakran összetévesztitek, hogy a Wicca vallás nem egyenlő a boszorkánysággal. Lehet valaki úgy wicca, hogy nem boszorkány, illetve a boszorkányok se feltétlenül wiccák. Két egészen más fogalom, az egyik gyakorlat, a másik vallás. 

K. Ha már itt tartunk milyen vallások vannak még ezen a területen a Wiccán kívül?

V. Ásatrú, Rökkatrú, Vánatrú (ezek /röviden/ az északi panteon isteneit követik); Druidizmus, Kelta rekonstrukcionisták; Kemetizmus (Egyiptom és területeinek istenei); Görög Hellenizmus; Eklektikus pogányság - és ezzel még csak néhányat említettem. Természetesen nem részletezném komolyabban, az sokáig tartana és nem is az a témánk.

K. Milyen más boszorkányságok vannak még?

V. Csak ismertető jelleggel, például: hagyományos/tradicionális boszorkányság, zöld boszorkányság, konyha boszorkányság, városi/urbanista boszorkányság, káosz boszorkányság/mágia, vihar boszorkányság, tengeri boszorkányság, sövény boszorkányság.

Hogy kiderítsd neked melyikhez van több tehetséged, melyik tetszik jobban tőled függ. De még csak nem is muszáj specializálódni és csináld, ahogy te szeretnéd.

K. Vannak a boszorkányságnak szabályai?

V. Nincsenek. Nem kell követned a Holdat, vagy az évszakokat, nem kapod vissza háromszor, ha másnak rosszat okozol. Ezek a valláshoz/hagyományhoz (vagy éppen területhez) tartoznak, s mint mondtam a boszorkányság ettől független.

K. Muszáj mágikus nevet választanom? Muszáj magamat boszorkánynak nevezni?

V. Mivel az oldalon van egy cikk a mágikus névről, sokan úgy érzik, hogy ez az első dolog, amit meg kell szerezniük (az eszközök mellett). Pedig még csak nem is fontos ennyire. Természetesen én itt más nevet használok, mint a való életben, de azt hiszem érthetően, legtöbbünk nem osztaná meg a privát életét több ezer ismeretlen emberrel.

Hasznos lehet, ha esetleg fórumokon, vagy idegen helyeken inkább magadnak tartanád meg kilétedet. Kicsit talán át is formálódsz, a lényed ezen oldalának külön nevet adsz. Számos spirituális pozitívuma is lehet, de nem maradsz le semmiről, ha nem választasz egyet se.

És nem muszáj magadat boszorkánynak nevezni. Úgy nevezed, ahogy szeretnél. Én mindenképpen támogatom, hogy pl. több legyen a mogyorónyi bogyólakó közöttünk.

K. A boszorkányság/mágia sátáni, gonosz dolog?

V. A boszorkányság még mindig vallástól független. Vannak ugyan sátánista boszorkányok, ami nem feltétlenül gonosz dolog. Sokan igen kellemes, alapvetően jóindulatú emberek. A boszorkányság elemeiben sem gonosz dolog. Embertől függ, hogy hogyan praktizál. Az átkozás se teszi feltétlenül gonosszá, ez is lehet a védelem egyik eszköze. A moralitása ennél összetettebb. Nincs fekete vagy fehér mágia. Hogy érthetőbb legyek, a tudományt is használhatód jóra vagy rosszra. Stílusosan: nem minden fekete és fehér.

K. Engem megátkoztak!/Démon van az otthonomban!

V. Az átkozás ritkán történik meg, maximum talán a rossz energia, ami rád tapadt zavarhat meg. Illetve sokszor eleve az emberi hozzáállás az, ami súlyosbítja a helyzetet. Máskor is beütöd a lábad az asztalba, most jobban figyelsz a rosszra, mert azt hiszed megátkoztak. Jobban feltűnik és öngerjesztővé válik az egész.Természetesen akiknek a "levételért" fizetsz, azok váltig állítani fogják hogy ez egy átok. De talán még azok is, akik szeretik játszani a nagy varázslót. Nem kell megijedni, az átkot egyébként is könnyen semlegesítheted, illetve egy hosszabb tisztítás és optimizmus már meg is "gyógyítja".

A démonok pedig rendkívül ritkák. Nem győzöm ezt mondani. Mindenki szeret ott látni szörnyeket, ahol nincsenek. Általában csak az elménk játszik velünk, vagy egy kisebb lény okozza a bajt. A démonok talán az utolsó dolog, amire gondolni kéne. Persze érthető, mert az emberek többsége jobban ismeri a démonokat, mint mondjuk egy kodamát (japán erdő/fa szellemek).

A védelemről pedig itt olvashatsz:

A kezdés

Természetesen nézz magadba, hogy valóban szeretnéd-e, nem csak egy fellángolás, mert milyen "menő" varázsolni. Persze idővel sokan lemorzsolódnak, ám sose árt egy kis magadba fordulás.

Mindenekelőtt először érdemes utánanézni, hogy mégis miről szól az egész. Ne vágj bele rögtön a gyakorlatba, tudom milyen csábító, sőt a legtöbb ember ezért jön ide, de ez így komolytalan lesz. Kell egy elméleti alap, hogy a gyakorlatot egyáltalán végre tudd hajtani. Ne fogj bele semmibe, mielőtt utána ne néztél volna. Ugyanígy vannak az eszközökkel, szimbólumokkal, stb.

Noha rengeteg oldalt találni a neten, többségük rendkívül használhatatlan. Másolatok a borzalmas könyvekből, vagy ugyanazt a hibás tartalmat ismétlik. Természetesen ez az oldal se az "egy igaz út", itt se tudok mindenre kitérni, mindenről írni. Az a lényeg, hogy bármit olvasol, először fontold meg, kutass utána. Nálunk elég sok a hamis információ, vagy éppen a ferdítés, nagyon kell figyelni mit veszel szentírásnak, de egy idő után ez is menni fog.

Oldalt írókat és/vagy könyveket ajánlok. Angolul tudóknak külön leválasztva.

Találd meg a saját ritmusodat. Nem kell megtanulni mindent egy hét alatt. Komoly tanulást és gyakorlatot igénylő témáról van szó. Ne ess kétségbe, ha nem tudsz meditálni három hónap alatt, vagy éppen az asztrálutazás okoz nehézséget. Az is lehet, hogy ez nem a területed. Térj át másra, próbáld meg azt megtanulni. Nem lehet mindenki ugyanabban jó.

Nem kell rögtön egy gyönyörű oltár. Évek telnek el mire elégedett leszel vele egyébként is. Nem kell minden eszköz, nem kell minden hozzávaló azonnal. Az eszközök a maguk anyagával, díszítésével és belefektetett energiával pluszt adnak a varázslatodhoz, igen. Akár még precízebbé is tehetik azt. Ennek ellenére nem kell rögtön mindenre költened. Az eszközök a maguk idejében jönnek el hozzád.

Emellett helyettesíteni is tudod őket.

Nem kell rögtön patrónus/gondviselő isten, nem kell kideríteni a totemállatodat, sárkánytársadat, szellemi vezetődet. És nem kell kétségbeesni ha nincs valamelyik!

A hamis információkra kitérve, sok olyan emberrel fogsz találkozni, akik kitalálnak dolgokat, hogy csodálják őket vagy csak azért hazudnak, hogy elérjenek valamit. Nem tudok minden hazugságot felsorolni, de mindig figyelj oda, ha valaki az erejét fitogtatja, vagy nagyszájú. Ha ő azt mondja démonokat ölt, vagy valami tündéri felmenője van, kilencedik generációs varázsló/boszorkány, klánja/törzs/nagy csoportja van, akik mind valamilyen okkult körben mozognak. Kétkedj és gondolkodj!

Akik pedig pénzt kérnek a varázslatért vagy jóslásért... Hasonlóan kell kezelni. Inkább magad készítsd el, varázsolj, de ne fizess érte. Ha pedig mégis elmennél ilyen helyre, ne tegyél olyat, amit nem szeretnél. Sokszor hallom, hogy szexuális jellegű volt a "jóslás" folyamata vagy a varázslat módszere. Igen, létezik szexuális mágia, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne egy szerencse varázslatot végrehajtani anélkül hogy a "varázsló" megérintene intim testrészeiden. Bármilyen varázslat esetében is így van. Akár átok levételről van szó, akár kívánságról ne engedd, hogy ez veled megtörténjen!

Idővel minden eljő

Ha belefogsz a tanulásba, érdemes egy jegyzettömböt, füzetet is szerezned. Nem kell rögtön egy varázskönyvet készítened, csupán jegyezd fel amire emlékezni szeretnél, amit tanultál, vagy aminek még utána néznél. De a varázskönyv készítéséről itt olvashatsz még.

A mágiához alapvetően nem kell semmi, de az eszközök finomítanak és precízebb lesz a varázslatod. Ha mindenképpen szeretnél valamit beszerezni, akkor következőek a javaslataim az alapokhoz:

Fehér gyertya: majd' minden színt helyettesíthet. Az egyszerűbb varázslatokhoz, imákhoz kiváló. Rozmaring, rózsa, levendula és zsálya kiválthatja a legtöbb növényt, de hasznos még a menta, babérlevél, szantálfa is. A kövek és ásványok tekintetében: a hegyikristály igen rugalmas ásvány, szinte bármire használhatod. Ha még más is kell: rózsakvarc, fluorit, ametiszt, holdkő, citrin.

A színekről itt találsz általános leírást, de természetesen ennél hosszabb a lista.

Ha az eszközöket valahogy helyettesítenéd, itt megvan.

Ha a bájitalokról és főzetekről érdeklődnél, azt is megtalálod itt.

A varázserőről is olvashatsz itt, és mantrázhatsz is ezekkel.

A Hold fázisait legtöbbünk szívesen használja, sokszor érdemes is követni, de tőled függ, hogy milyen ösvényt szeretnél követni.Te alakítod az utad és nem kell mindent szentírásnak venni. Miért is erőltetnéd azt, amihez neked nincs is kedved és nem is válik be? De a mágikus időzítésről itt is olvashatsz.

A varázslat pedig előfordul, hogy nem sikerül. Erről már írtam, tehát itt találod meg.

A növények gyűjtéséről itt olvashatsz. A növények tulajdonságairól a mágiában pedig itt.

Pogányság és azon túl

Lehet azon ritka (vagy ritkább) olvasóim közé tartozol, akik nem is a mágia, hanem a pogányság miatt érkezett ide. A vallások iránt érdeklődsz.

A pogányság egy gyűjtőfogalom, ami alá több vallás és hitrendszer tartozik. Általánosságban beszélve minden vallás, ami nem az ábrahámi vallások (judaizmus, kereszténység, iszlám) közé tartozik. A pogányság önmagában nem vallás és a pogányok se osztoznak minden hitben/hiedelemben. Sok pogány vallás ered az régi időkből, ám néhány egészen új. Sok természetalapú vallás, ám nem mindegyik követi ezt.

Néhány próbálkozás volt a pogány szó lecserélésére, mert eredetét tekintve talán nem túl vonzó. Tulajdonképpen van nagyobb gondunk is a pogányok között, mint egy nem használt jelentés. Magyarországon pedig még több.

A legnehezebb talán a hasonszőrű pogányokat megtalálni, akikkel esetleg gyakorolhatod, összejárhatsz illetve beszélgethetsz a vallásról, tapasztalatokról (és persze minden másról). Érdemes azonban itt is figyelni, ahogy a mágikus közösségekben is, arra, hogy kikben bízol meg. Sajnos túl sokan használják ki az embereket, akár anyagi, akár testi módon. Még ha úgy tűnik is, hogy "nagy múltú" a közösség, még lehet borzalmas az alap.

Nem akarok senkit elijeszteni, találhatsz tényleg nagyon jó embereket is.

Ahogy a mágiánál, itt is érdemes magadba fordulni, mielőtt erre az útra lépsz. Komolytalanság és határozatlanság nem vezet jóra. Mit is szeretnél ezzel a vallással? Varázsolni is szeretnél egyben? Nem minden pogány vallás vonja magában, de számos egybeforrasztja a két ösvényt.

Itt nem lesz egyetlen könyv, egy pogány Biblia, ami segíthet. A pogány vallások munkát igényelnek és önállóságot. Persze lesznek és lehetnek csoportok, akikkel együtt dolgozol, ünnepelsz, mégis fel kell készülnöd, hogy a nagyobb munka rád vár. Magyarul nehéz lesz elérni az ösvényedhez tartozó információkat, úgy általában nehéz bármilyen pogány vallásról (kivéve persze ugyancsak a Wicca) valamit is találni. Érdemes angolul vagy németül tanulni, a mai világban elengedhetetlen egy idegen nyelv. Kényelmesebb a saját nyelveden olvasni, de az ország olyan kicsi és olyan kevés embert érintene a téma, hogy a kiadók nem fognak ennyi emberre kiadni könyveket.

Azonban valami segíthet, de ehhez az is kell, hogy tudd mit kell keresni és felismerd a rejtett jelentéseket. Sokat segíthetnek az olyan könyvek, melynek lábjegyzetei magyarázzák az adott történetet. Gyakori ezek az ókori vagy éppen középkori műveken.

A legtöbb pogány vallás politeista, ám nem ez az egyetlen fogalom, amivel találkozni fogsz.

A legtöbb pogány vallás tiszteli az isteneket, ám emellett tisztelhet más lényeket/eszméket is:

Az istenek megismeréséről itt olvashatsz. A kommunikáció az istenekkel pedig található. A gondviselő/patrónus istenekről pedig itt.

Az oltárakról és szentélyekről is találsz itt cikket.

Számos ösvénynek vannak kisebb-nagyobb ünnepei. Sok ünnepen is osztoznak, noha más-más néven. A nyolc legnagyobb ünnep a következő, a linkeken találod róluk a leírást is.

Egyedül is ünnepelheted, de nem is kell nagy csapatban. Lehet szabadban, szobában, de ha nem tudsz ráhangolódni az ünnepre, nem is kell ünnepelni. Természetesen ez ösvénytől is változik, de ne kényszerítsd magad az ünneplésre. Az se gond, ha hamarabb ünnepled, de ne legyen túl távol az eredeti időponttól. Ezek nagyobb erővel is bírnak.

Nehéz összefoglalni egyben a pogány vallásokat, mert ahány közös dolgunk van, annyi különbségünk is. Említettem ugye az ünnepeket. Sokan a 8 ünnepet és több kis ünnepet, megemlékezést tartanak. Vannak, akik a Nílus áradásához kötik az ünnepeket, vannak akik a Hold mozgásához.Emellett a rituálék, ünnepek felépítése is nagyban változhatnak.

Problémák a vallásban

Sokan megkeresnek azzal, hogy ők más vallásúak, de szeretnének a pogány vallásokkal megismerkedni. Nem tudják, hogy szabad-e, lesz-e gond vele.Amikor én elkezdtem az egészet, természetesen nem voltam elég idős, hogy a vallás minden apró misztériumát megértsem. Az egyetlen vallás, amit a pogányság előtt ismertem, az a kereszténység vagy annak társai. Nehéz áttérni az egy isten gondolatáról, azoknak, akik csak ezt ismerték. De idővel menni fog és már nem is tudsz igazán úgy gondolni rájuk, mint akik valaha is kevesebben voltak.

Sokatok fél, hogy az az egy isten meg fogja bosszulni és bajotok lesz, vagy rossz dolgokat, démonokat vonzotok be, ha erre az útra lépnétek. Ez nem fog megtörténni, mert nem így működnek a dolgok. Én gondolhatok minden nap, minden egyes percben a lottó ötösre, de sajnos nem fogom ettől megnyerni.

Erkölcseid se változnak, mert azok a tieid. Te érzed mi a jó és rossz, tőled függ.

Bárki áttérhet bármelyik pogány vallásra, általában nincs is semmi feltétele (természetesen a tiszteleten, tanuláson, megismerésen, stb. kívül).

Fontosak a rítusok, de mivel a legtöbb ember, amikor megkeresztelték, tudatában se volt annak, hogy mit csinálnak vele, kisbabaként, így nem hiszem azt, hogy te mikor már rendelkezel saját elmével, személyiséggel, vágyakkal és tudattal, ne dönthetnéd el, hogy "ez nem az én utam, szeretnék mást is megismerni". Akik idősebb korukban lettek keresztények, még azok is dönthetnek így. Az ember változik, te sem vagy ugyanaz, mint tíz éve. Természetesen olyan utat keress, amit úgy hiszed életed végéig járhatsz, mert évente talán inkább ne cserélgesd a vallásod.

Nagyon sok gyűlölettel is találkozhatsz errefelé. Sokan lenézik a kezdőket, mert "butaságot" kérdeznek, mintha ők nem így kezdték volna. De ez ne kedvetlenítsen el. A csendes többség ettől még rendes és szimpatikus ember. Mindössze a hangos kisebbség az, aki jobban kitűnik sajnos.

Amikor nem lehet szabadon gyakorolni

Nagyon sokszor előfordul a fiatalabbakkal, hogy szüleik nem engedik, elutasítják az új vallást vagy magát a mágia gyakorlását. Általában alulinformáltak a szülők illetve csak a rossz példát látják. Azonosítják a tévében látott "jósokkal" vagy éppen a másik véglet, hogy az egészet gonosztól eredőnek tartják. (Természetesen neked is felelősséggel kell állnod a dologhoz és nem azért elkezdeni, mert de jó is lenne mindenért varázsolni.)

A szüleid felelősek érted és természetes, hogy mégiscsak az ő szabályaikhoz igazodsz. Persze előfordul, mikor a családban szörnyű körülmények uralkodnak és a gyermek elvesztette bizalmát a szülőben. De először a jobbik esettel foglalkozzunk.

Három lehetőség adott, a) szülők nem is tudják miről van szó, b) saját vallásuk miatt tiltják, c) megengedik hogy szabadon felfedezd saját utadat.

Érdemes leülni és beszélni a szülőkkel erről és elmondani (miután te is helyesen áttekintetted és megismerted), hogy miről is szól a vallás, miért is szeretnéd megismerni. Elmondhatod, hogy eddig is ismertek és tudják, hogy nem vagy rossz ember. Elmondhatod az ösvényed iránymutatóit, szabályait, hogy nincs abban semmi rossz, ha megszeretnéd ismerni más ösvényeket. Kifejezetten építő az emberre nézve, ha a kereszténységen túl is nézelődik, még ha vissza is tér a családi valláshoz, több leszel az élménytől és a tudástól. De nem kell őszinteségi rohamot kapni, ragaszkodj a tényekhez és a legfontosabb információkra. Ha össze-vissza beszélsz, abból nem sok jó sül ki.

Ha még mindig nemet is mondanak, a valláson túl is számos dologról tanulhatsz az idődben, ami egyébként is szükséges lehet. Csillagászat, növények, mitológia, a Természet, állatok, még akár a szüleid vallása is.

Nem a legjobb megoldás, ha hazudsz a szüleidnek, főleg hogy egyébként szeretnek téged és a legjobbat akarják.

Ha rossz a kapcsolatod velük, akkor pedig egyébként se érdemes még olajat önteni a tűzre.

A szülők mellett akár ott van a szobatárs/lakótárs, esetleg a kollégiumok szabályrendszere, ahol nem használhatsz ezt vagy azt (de ez akár a szülőknél is lehet, ha például nem füstölőzhetsz vagy hasonlók).

Tulajdonképpen a lakótársadnak nincs köze ahhoz hogy milyen vallást gyakorolsz vagy mit is csinálsz a szabadidőben, amíg persze ez nem sérti az ő területét. Tiszteld őt is, ha nem szeretné a füstölőt érezni a lakásban, szobában, akkor ne használd. Ám egyezkedni lehet, illóolaj vagy éppen az elektromos illatosítók mennyire zavarnák. A kollégiumokban az utóbbi talán nem okozhat bajt. A gyertyák helyett elektromos gyertyát is beszerezhetsz. Nyilván nem ezekkel varázsolhatsz, de egy oltáron például ez is megteszi.

Függően mennyire közeli a kapcsolatod, illetve mennyit szeretnél megosztani a másikkal, beszélhetsz arról, hogy tulajdonképpen mit is csinálsz. Az ismeretlentől általában félnek az emberek, de így megelőzheted a további konfliktusokat.

Összességében tehát ennyi. Ha nem válaszolta meg kérdésedet a cikk, bátran írj a salem[kukac]annwn.hu email címre. Ezzel bővíthetem a cikket is és másoknak is segítesz.

További hasznos linkek:

Antikvárium.hu - Nagyon sok hasznos régi könyv már nem kapható a piacon, de itt beírva vagy megkeresve és kiválasztva előjegyezheted. Néha hónapokat kell várni, néha csak heteket mire megtalálják neked.

Magyar Elektronikus Könyvtár | mek.oszk.hu - Ha nem is tudod megvenni, itt nagyon sok könyvet elérhetsz online.

Book Depository | www.bookdepository.com - Ha idegen nyelven könyvre lenne szükséged, itt ingyen kiszállítják (az Egyesült Királyságból, tehát nincs rajta vám se) és még sok akciót is találsz. Kívánságlistára helyezve jelzik (ha kipipáltad a funkciót), ha olcsóbb lesz a könyv.

Moly | moly.hu - Könyvcserebere, adás-vétel, beszélgetések, értékelések.

Goodreads | goodreads.com - Angolt tudóknak, akiket érdekelnének a könyvértékelések és újdonságok.

Sacred Text Archive | www.sacred-texts.com - Angol oldal a régi idők szövegeinek, könyveinek gyűjteménye.

Google Books / Google Könyvek | books.google.hu - Angol és néhány magyar nyelvű könyv. Sok szabadon megtekinthető, számos némi limittel (pl. néhány oldal hiányzik), de mindenképpen hasznos, ha nincs sok pénzed. Csak a megfelelő kulcsszó kell a kereséshez.