Annwn

Honlap a pogányság, többistenhit, természet, boszorkányság, mágia és azok kapcsolódó témáiról.

SpotifyTumblrInstagram

Következő ünnep:

Május 1.

Beltane

Kicsit könnyedebb bevezetővel igyekszem a következő hónapot fogadni. Hosszabb is lesz, de üsse kavics.


Beltane az egyik legkedvesebb ünnepem, így nagyon várom a napját. Erről nemrég volt is egy beszélgetésem egyikőtökkel. A kérdés az volt, hogy - ahogy már írtam - a dátumok csak megközelítőleg vannak az ünnepeknél, mert az ünnepek időszakok és nem csak és kizárólag egy napos alkalmak (amellett, hogy naptári változások is történtek a történelem során). Tehát akkor "miért van értelme egyáltalán az ünnepeknek?".

A kérdező felhozta a születésnapokat, évfordulókat, karácsonyt, Valentin napot is. "Bármikor megtehetjük azt, amiről az ünnep szól." Tegyük félre a mágikus jelentését és mágikus erejét ezen időszakoknak, mert a kérdező se erről kérdezett.


Akik régóta követnek, tudják, hogy én támogatom minden ünnep ünneplését, mert az élet így is elég nehéz, kár megtagadnunk az örömöket, hisz nem ártunk vele senkinek. 


Megértem, hogy ez nem elég indok. De hogy egy egyszerű példánál maradjak, Valentin nap. Bármikor lehetsz romantikus, igaz? Hogyne! Ajándékozhatsz, szerethetsz szabadon, akár barátság, akár családi vagy romantikus szeretetről van szó.


Nem vagy egyedül, ha "utálod" ezt a napot. Azok a kapitalisták! Csak a pénzről szól! Több millióan csatlakoznak hozzád, ha kifejezed ezt az érzést. Természetesen tudjuk, hogy egyik ünnephez sem kell pénzt költened. De akkor is! Bármikor meg lehet tenni ezeket! Lepd meg őket!


Amíg világ a világ, az emberek szerették a szertartásaikat. Apró dolgok, mint a reggeli kávé csendben elfogyasztva. Esti zuhany vagy fürdő, hogy lenyugodj a nap után. Szerdai péksütemény a pékségből, a pénteki játék a barátokkal. 


Inkább idéznék nektek egyet, mert szebben mondja el, amit gondolok. Felnőtt fejjel is érdemes lenne újraolvasnia mindenkinek, de az idézet a következő:


"- Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz - mondta a róka. - Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet... Szükség van bizonyos szertartásokra is.

  - Mi az, hogy szertartás? - kérdezte a kis herceg.

  - Az is olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek - mondta a róka. - Attól lesz az egyik nap más, mint a másik, az egyik óra különböző a másiktól. Az én vadászaimnak is megvan például a maguk szertartása. Eszerint minden csütörtökön elmennek táncolni a falubeli lányokkal. Ezért aztán a csütörtök csodálatos nap! Olyankor egészen a szőlőig elsétálok. Ha a vadászok csak úgy akármikor táncolnának, minden nap egyforma lenne, és nekem egyáltalán nem lenne vakációm. "


Elfelejtettük a szertartásainkat, minden rohan, semmi se vár. Minden változik. Elfelejtettük a várakozás örömét. Amikor rendelsz valamit és tudod, hogy szerdán érkezik, alig várod, hogy a kezedbe vehesd. A pénteki találkozót, amikor díszbe öltözteted a szívedet. 


Nagyon fontosak a meglepetések, ne értsd félre. De annyira rohanunk, annyira minden most kell... Ezért fontos, hogy legyen néha egy dátum, ami örömmel és izgalommal tölt el. Nem veszi el az alkalmat a spontán eseményektől, hanem még több örömet jelent az egyébként nehéz életben is.

🦊Vigyázzatok magatokra és egymásra,🦊

Salem

🪺 2024. március 24. 🪺

Annwn [ejtsd: Annún] a kelta mitológiában a Túlvilág, a varázslat földje, ura Gwyn Ap Nudd, avagy Arawn.