Gondviselő istenek

Kezdetnek elmondom miért is adtam a patrónus istenek helyett gondviselő istenek címet. Ahogy végigkérdeztem pogány barátaimat, egyikük javasolta nekem, hogy használjam a tutelary megnevezést. Ennek magyarul is megvolt a jelentése: gondviselő. Ez semlegesnemű (mert bár a patrónus valamilyen szinten semleges, mégis férfias vonások jutnak eszünkbe), s jobban lefedi a betöltött szerepét az istennek. 

Természetesen nem szükséges gondviselő istenség a politeizmusban, ám legalább megismertetlek titeket ezzel a fogalommal. Itt kiemelném, hogy egyikünk se lesz jobb vagy rosszabb, ha van gondviselő istene. Ez nem presztízs kérdés. Akinek nincs, az ugyanúgy egyenértékű azzal, akinek van.

Az utunknak nem kell egyformának lennie, mindannyian ugyanoda tartunk.

A gondviselő

Fel is tehetjük a kérdést: Ki az a gondviselő? A gondviselő ebben az esetben az az isten vagy istennő, aki segít és véd téged. Olyan istenség, aki jó esetben kiválaszt téged, s tudtodra adja, vagy te választod ki érzéseid alapján. Általában egy istenségről beszélünk, ez a leggyakoribb eset. Ám van olyan pogánnyal is aki, 2 vagy - nagyon ritka esetben - több istenség patronáltja volt. A több nagyon ritka persze, s nem is mondhatjuk el azt, hogy ezek valóban gondviselői kapcsolatok.

Ebben a cikkben is maximálisan 2 patrónusig megyünk el. Azzal, hogy leírtam, mit követnek el mások, kérlek, ne essetek ebbe a csapdába. Számtalanszor kaptam leveleket, hogy egy cikkben leírtam egy hibát példának és az illető juszt is úgy gondolta az a helyes, mert pl. nagyobb számról volt szó és azt hitte, hogy ha neki több van, akkor ő most különlegesebb. Nem így van. 1. A gondviselő és gondviselt kapcsolata különleges és kölcsönös. És nehéz. Ha végigolvasod a cikket meg is látod, hogy mit értek ez alatt. 2. A belső tulajdonságoktól lesz valaki különleges, attól leszel különleges, hogy te milyen ember vagy, hogy hogyan bánsz másokkal és mit adsz a környezetednek, mivel teszel hozzá az élethez, legyen az emberi, növényi vagy állatok felé hordozott kapcsolat.

Ellenérvek

Számtalanszor szembe állnak az emberek ezzel az üggyel. Több indokból is. A következők azok:

1. Ha egy istent kiválasztunk, mint patrónust, akkor nem leszünk különbek a monoteistáknál. A pogányság mételye ez, hisz egy istent választ ki, akkor csak nevet adunk a keresztény istennek. A pogányság rendszerében ez nem működik.

Nem. A gondviselő nem azt jelenti, hogy el is veted a politeizmus (többistenhit) gondolatát. Gondoljuk csak végig: Athéné vajon melyik városnak volt a patrónusa? Athén. Athén hit a többi isten létezésében? Nos... nem kérdeztem meg minden athénit, de a történelem szerint hitt. Számos olyan istenség van, aki patronál egy bizonyos szakmát. Brigid a kovácsmesterséget, Njörd a tengerészeket, Thot az írnokokat, Csikomexocstli a művészeket, s még sorolhatnám. Ettől még nem lesz valaki egyistenhitű, ha tegyük fel kovács és ezért különösképpen vonzódik Brigidhez. Amint látjuk, a gondviselő istenség nem új keletű fogalom a pogányságban.

2. Főleg az északi vallásokban jelenik meg a következő ellenérv: A gondviselő gondolata szemben áll a történelmi tényekkel és először inkább törődjünk az Ősökkel és Szellemekkel, mielőtt csatlakoznánk kifejezetten egy istenséghez.

(Egyébként ezt a gondolatmenetet Svartesól - egy pogány társunk - említette meg jegyzeteiben.) Amint feljebb is írtam nem áll szemben a történelmi tényekkel, sőt. Fontos tisztelnünk az Ősöket, ez a legtermészetesebb. Noha sokan közülünk nem jöttek olyan barátságos családból, s családfájukban gyakori az erőszak, s egyéb gyalázatos tettek, vagy családjuk és családfájuk mélyen a vallásaink ellen voltak. Ilyenkor ezek az Ősök hiányozhatnak, vagy ellenségesek lehetnek. Legtöbben közülünk pedig "csupán" spirituális Ősökkel rendelkeznek, vagyis nem vér szerint vagy genealógia szerint. Így nem tudják úgy felfogni az Ősöket, mint azok, akiknek erőteljesebb kapcsolatuk van velük. Svartesól elmondja, hogy e mögött a "törődjünk inkább az Ősökkel" elv mögött az a fajta ideológia rejtőzik, hogy az Istenek nem törődnek az egyénekkel, inkább olyanokra figyelnek, mint a királyok vagy különösen fontos emberek, s a mi életünkbe nem fektetnek bele semmit. Egyetértek Svartesól-lal abban, hogy: Ha valaki így hiszi, akkor neki ebben az esetben nincs miért tisztelni őket a rituálékon, s nem is kell ezen az úton járnia.

Egy ilyen kapcsolat nagyon kivételes és személyes. Nehezen is írható le, mert mindenki maga tapasztalja meg. Kettőtök kapcsolata a bizalmon, a lojalitáson, a szereteten és az odaadáson alapul. Ez akár egy emberi kapcsolatot is leírhatna, gondolnád. Ám ez sokkal több, mert az emberek nem látják a teljes valód, bármennyire is ismételgeti valaki, hogy tudja, ha hazudsz.

A gondviselődet megismerheted könnyen vagy hosszú évek után. Egyik sem több vagy kevesebb a másiknál. Amikor elkezdünk a pogányság valamely ágával foglalkozni, persze nem ez az első dolog, ami felmerül, hogy gondviselőt keressünk, valamely módon mégis választunk.

Amikor a pogány utat választod, legyen az bármely ága, azzal kiválasztod azt a panteont, azt a kultúrát mely szívednek kedves, amely a legközelebb áll hozzád. Lehetsz akár eklektikus -bár sokak szemében ez véres rongy, persze-, akár kelta, akár északi panteon követője.

Ha utad elején vagy általában a panteonod főistenét és társát tartod előbbre. Ám az is lehet, hogy mint fent is említettem egyik-másik istenséget tiszteled jobban valamiért. Eleinte egyikük veheti fel a gondviselő szerepét, ha kiválasztod. Igen, te is választhatod, ha úgy érzed "egy hullámhosszon" vagytok. Visszajelez és biztat. Akár egész életedre is lehet így a gondviselőd. Noha, ha nem választasz ki senkit, csak követed a panteonod, s vársz, akkor is életedbe léphet a gondviselőd. Álmot küldhet, jelezhet a természet csodálatos módján vagy egyszerűen megérzed a jelenlétét.

Ha van már gondviselőd, akkor is léphet az életedbe új. Jelezve, hogy változtál. Hogy már más hullámon vagytok a régivel. Két gondviselő is lehet egyszerre, ám ne űzd a gondolatát, mert szükségtelen egynél több.. Ha két gondviselőd megfér egymással, akkor fenntarthatod a kapcsolatot. Ha nem férnek meg, akkor meg kell beszélned velük a dolgokat. Menj ki a szabadba, vagy ülj le a szobádban és beszélj. Érezni fogod, ha válaszolnak vagy később a tudtodra adják. Később eldöntheted hogyan tovább. Így van ez akkor is, ha a régi gondviselőd helyébe lép az új. Beszélj a régi gondviselőddel az érzéseidről, a gondolataidról, s várj a válaszára.

A kapcsolatotok különleges. Teljes odaadás szükséges, persze nem azt jelenti, hogy nem élheted továbbra is normálisan az életedet.

A találkozás

Hogyan is történik? Mint már említettem lehet ezt szimpátia, vonzódás alapján is dönteni. Eleinte általában így megy. Ha pedig megvárod, akkor jelezni fog. Svartesól Ódin gondviseltje volt, de még nem tett le esküt. Ő maga választotta ki, mert intellektusa és a mágia iránti vonzalma miatt közel állt hozzá. Amikor élete mélypontján volt, Freyjával dolgozott, hogy fejlesszen önmagán. Egy nap azt mondta Freyja, hogy "Hadd mutassam be a testvéremet". Nem sokkal utána víziók és álmok útján mutatta meg neki magát Frey. El kezdett vele kommunikálni, s megismerték egymást. Frey megmutatta, hogyan élessze fel a "zöld énjét", hogyan legyen egyensúlyban a lénye, hogy ne csak hideg intellektuális lény, hanem érzelmes is legyen egyszerre.

A fulltrúi

Ha megismered gondviselődet és elfogadod, esküt tehetsz le. Enélkül igazából értelmetlen is lenne a kapcsolatotok. Mielőtt letennéd, félév vagy egy évet várj. Dolgozzatok együtt, s ne siess sehová. Idézd meg rítusaidon, meditálj vele, imádkozz hozzá. Vegyél részt olyan eseményeken, amik kötődnek hozzá. Például menj ki az esőbe ha Taranis, a mennydörgés istene a gondviselőd. Álldogálj és élvezd ki az eseményt. Ha Apolló a gondviselőd, menj el íjászatra. Sportíjászatra természetesen, mert Apolló csak a sportíjászatot támogatta, a háborúban történőt nem.

Olvass utána az istenség mitológiájának és követői legendájának. Történetek, mítoszok nagy segítségek lehetnek.

A teljes bizalmad kell, s ezt jelzi az esküd. Felesküdsz istenedre, noha persze természetesen a panteon többi istenét is tiszteled. Ha felesküdsz, fulltrúi lesz istened számodra. Vagyis olyan, akibe a teljes bizalmadat helyezted. Akiben teljesen és tökéletesen megbízol. A fulltrúi egy óizlandi (egyesek szerint norvég/svéd) eredetű szó, de azt hiszem az északi vallásokon (Ásatrú, Vánatrú) kívül is használhatjuk ezt a kifejezést.

Az esküt nem lehet leírni, hogy mi legyen a szövege. Szívből kell beszélned, hazudnod nem érdemes. Ne legyen kétely benned. Ajánld fel magad a gondviselődnek, mondd el, hogy tökéletesen megbízol benne, s hogy amíg lehetséges szolgálni fogod őt.

Mit vállalsz ezzel?

Ha esküt teszel, tisztában kell lenned, hogy ez a kapcsolat kölcsönös. Áldozol neki. Ha kérsz valamit, akkor felajánlasz cserébe valamit. Nem mindig szükséges, de ez a menete. További életedben azzal a tudattal cselekszel, hogy gondviselőd szellemében élsz. Komoly feladat, ám ne rémülj meg tőle, de ne is esküdj csak azért, mert milyen jól hangzik. Gondviselőd segít, s akár be is húzhatja a kéziféket olykor.

Nekik mi a hasznuk?

Az isteneknek természetesen nincs szükségük áldozatokra ahhoz, hogy létezzenek. Ám azzal, hogy megemlékezzünk róluk, szellemükben éljük életünket, áldozunk nekik, profitálnak ők is. Egy gondolat nagy erőt adhat, ha teljes odaadással teszed, gondolj bele, mennyi erőt hasznosíthatunk.

A segítség

Ha segítségre van szükséged, jobb, ha előbb a gondviselődhöz fordulsz. Ha specifikus kérésed van, persze dolgozhatsz más istenséggel is, ám először mindig a gondviselőddel beszélj. Vagy legalább fontold meg a dolgokat. A segítség mindig az egészséges határokon belül mozogjon. S egyenlő mértékben legyen a felajánlással.

A felajánlásra (nem a napi/heti áldozatra természetesen) egy példa a már említett Svartesól-tól: Megkérte Freyt, hogy segítsen egy házat találni, s cserébe egy egész szobát neki szentel majd, s Frey társa, Gerda tiszteletére a kertben egy szent teret hoz létre. A ház meglett, s a szoba, a kert kialakult szent hellyé.

Hirdetheted istenedet, ám ne legyen az térítés. Nem ugyanaz!

Figyelembe kell venni, hogy az isteneknek is két oldaluk van, ahogy a természet is gyönyörű, de halálos. Tudnod kell, hogy nem néznek el mindent jókedvvel.

Az istenek látni akarják a világot ezekben az időkben is. Ez a kapcsolat egy szent dolog, s komolyan is kell venned.

Mi fog változni?

Az egész életed, mert nagyobb figyelemmel kell élned. Lesznek ugyanúgy hullámvölgyek és problémák. Mégis a minősége jobb lesz. Ahogy Svartesól érzelmesebb lett, s nem csak hideg intellektuel, úgy te is változhatsz. Frigga asszonyai háziasabbak lesznek. Freyja azokhoz a nőkhöz csatlakozik általában, akik valamilyen módon sérültek, s megerősíti őket. Természetesen ez mindenkinél változik, nincs univerzális tapasztalat, csak közös vonások, de a változást meg fogod tapasztalni.

Életed talán legnagyobb megtiszteltetése lehet ez a kapcsolat, amely kétségtelenül az egyik legszentebb dolog is.

Ha kérdésed akad, írj bátran. Ezáltal én is kiegészíthetem a cikket, mert esetleg kihagytam valamit.