Bájitalok és főzetek készítése

Mivel nem egy levelet kaptam a helyes bájital és főzetkészítés módszerének témakörében, így leírok egy kis útmutatót ez ügyben. Úgy látszik mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Sokat tanulhatunk a főzetek készítésének gyakorlati oldaláról nagymamáinktól, édesanyáinktól. Érdemes odafigyelni befőzésnél.

A legfontosabbak

A mágikus főzetek és bájitalok meghatározása úgy látom sokaknak problémás. A mágikus főzetek, olyan főzetek összessége, melyeket mágikus célra használunk. Ezek növények forrázatai, tinktúrái lehetnek, melyekbe esetenként ásványokat, fémeket, személyes tárgyakat is hozzáadunk. A bájitalok pedig mágikus főzetek, de étkezési célra használva. A mágikus főzetek nem mindegyike használható belsőleg mérgező hatásuk miatt, ám egyéb célokra ártalmatlanok az emberi szervezetre nézve. Általában... gondolok itt például a nadragulya használatára, ami csak szakértő boszorkány kézben használható.

Mérgező növényeket vagy olyan ásványokat, melyek folyadék hatására mérgező vegyületet alkotnak, lehetőleg ne használjuk. Ha szükséges is, mint például egyes esetekben a nadragulya, akkor azt csak akkor, ha meg van a kellő szakértelmünk. Ha nincs, helyettesítsünk mással.

A mérgező növények iránti óvatosság alap mindenkinek (remélem), ám sokan nem elég járatosak az ásványok vagy fémek világában. Nézz utána vagy kérdezz meg valakit, mielőtt használsz bármit is a főzetedben.

Fontos, hogy őrölt ásványokat ne használj olyan főzetekben, amik emberi fogyasztásra készülnek. Egész ásványokat használhatsz (persze ha nem mérgező az oldatuk), de vedd ki mielőtt fogyasztásra tálalod.

A főzeteidet soha ne használd vagy teszteld állatokon vagy gyermekeken. Soha. Tárolásuk is távol essen tőlük.

Ha valakin akarod használni, ha lehet, avasd be. Ha a varázslatod úgy kívánja, hogy ne tudjon róla (bár sejtem mifélével próbálkozol...), akkor csak is olyat, amire tudod, hogy az illető nem allergiás, nem mérgező rá nézve és nincsen más érzékenysége egyes összetevője iránt.

Nem való sem a mágia, sem eszközei felkészületlenek kezébe.

Az eszközök

Kezdetnek kell egy jól zárható, hőálló tárolóedény. Személy szerint vastagabb falú üveget használok, pl. befőttes üvegek. Meg lehet várni, míg kihűl a főzet, s úgy elrakni, de én azt javaslom, hogy még forrón tegyük el, ezért kell a hőálló tároló edény. Azért jó forrón elrakni, mert szavatosságát tovább megőrzi így, ha nem bontjuk fel.

Kell egy fazék vagy üst, amiben a főzetet megfőzöd. Természetesen hőálló. Kényelmesen lehessen fogni és alkalmasint legyen hozzá fedő.

Ha nehezebb a tárolóedénybe önteni, szerezz egy tölcsért is.

Fakanál. A fém kanalat nem ajánlom. Főleg azért mert felmelegszik és nem lehet fogni, de mágikus szempontból sem ajánlatos, mert elvezeti az energiákat.

Mozsár és mozsártörő, ha szükséges.

Egy tüll anyagdarab szűrőnek. Ezt a tárolóedényre kötve (buggyosan, ne feszüljön rajta) leszűrheted a felesleges növényi vagy egyéb összetevőket. Ha benne akarod hagyni őket, akkor azzal sincs gond, csupán több vagy nagyobb tárolóedény kell a több folyadék kiszorítás miatt.

A növényi, ásványi és fém összetevők

A növényekről az oldalon találsz több megfelelés gyűjteményt, használd azt, vagy esetleg szerezz be máshonnan is információt. Számos könyv létezik már magyarul is, ami bár nem erről szól, mégis nagyban érinti a témát.

Az ásványokról és fémekről ajánlani tudom Scott Cunningham: Kristály-, kő és fémmágia enciklopédia c. könyvét. Hidd el túl sok ásványféle és fém van ahhoz, hogy most leírjam őket. Talán egyszer egy válogatás felkerül az ismertebbekről, ám érdemes ezért a könyvért kiadni pénzt. Ha jobb mozsarad van, az ásványokat felőrölheted, törheted.

Egyéb összetevők

A személyes tárgyak lehetnek konkrétan személyes tárgyak, de a haj, köröm, nyál, stb. is ennek számít. Óvatosan az apró részekkel, s lehetőleg az undorító összetevőket inkább helyettesítsd valamivel. Ne is reménykedj, hogy kézfejet vagy lábujjat tehetsz egy főzetbe. Egyrészt általában növényeket takarnak a régi mondókákban, versekben, másrészt a világ legtöbb államában ez illegális. Máskülönben meg elég visszataszító is lenne.

A folyadék

A víz a legáltalánosabb és leggyakoribb közeg, amiben a bájitalt vagy főzetet főzzük. Ha kész ezután használunk belőle más folyadékokban, ételekben pár cseppet (ha étkezési célra használod persze). Használhatunk más folyadékot is, ám a semleges mivolta miatt a víz talán a legalkalmasabb mágikus célokra. Az alkoholos folyadékokból az alkohol általában elpárolog főzés közben, tehát nem látom értelmét használatuknak.

Mennyiség

Ha dunsztod sincs, mennyit tegyél bele, akkor használd a régi szokást. Egy pohár vízhez egy teáskanálnyi növényt használj.

A számok azonban néha fontosak lehetnek. Nézz utána, hogy melyik szám milyen megfelelésekkel van összefüggésben. Lehetőleg ne nagy számokkal gondolkozz, és 1 egység feleljen meg 1 teáskanálnak kisebb edényben, nagyobb edényben (pl. bogrács nagyság) pedig 1 evőkanálnak.

Az ásványok tekintetében összetörten nyugodtan veheted a kanálnyi mennyiségeket, de bőven megteszi mindig 1 egység is. Ha nincs összetörve, akkor 1-3 db között dolgozhatsz ajánlottan.

Teljesen felesleges egyébként 10 egységnél nagyobb számmal dolgozni.

Főzés és a további munkálatok

Forrald fel a vizet, majd dobd bele a növényi összetevőket. Ha forraltad 5-15 percig, vedd le a tűzről. Ha ásványi vagy fém anyagokkal dolgozol, jobb, ha akkor teszed bele, miután lehűlt valamennyire. Lehet már a növényi összetevőkkel együtt, ám nem mindegyik ásvány vagy fém bírja a hőt. Őrölt ásványok esetében használhatod forralva. Személyes tárgyakkal is ez a helyzet, ha az nem olyasmi, mint például haj vagy köröm. Haj, köröm, hasonlók esetében forralhatod a növényi összetevőkkel együtt.

Bájital receptek önállóan

Találékonyság a jó boszorkány és mágus legjobb társa és jellemzője. Ne csak azt nézd, hogy a forrásaid mit ajánlanak, hanem azt is, hogy te mit kötsz az adott növényhez, ásványhoz, stb., mert az egyéni meglátások is jól jönnek. A megfelelések alapján könnyű dolgozni.

Mire figyelj egy receptnél?

Mennyiség, hogy az adott számhoz mi kötődik. Ez a lépés persze kihagyható és 1-1 arányban dobálhatod az összetevőket.

Megfelelések. Kreatívan! Ha nincs valamid, helyettesítsd akár két másik növénnyel. A megfeleléseket pedig úgy tekintsd, hogy pl. az állhatatosság szenvedélyek leküzdésekor is jól jöhet, ám a szerelemben hűségként is értelmezhető. Ha ilyen szemmel tekintesz minden leírásra, könnyen összehozhatod a receptet.

Hozzávalók előkészítése. Vágd fel, őrölj, hogy ne legyen más dolgod csak dobálgatni.

Ne legyen túl sok minden a receptben, mert nem kell túlzásokba esni. Tisztán és egyszerűen dolgozz.

Mérgező vagy allergiás reakciókat kiváltó összetevőket ne használj. Ha mégis kell, akkor csak szakértő boszorkány használhatja. Márpedig ha neked ez a leírás az útmutatód, akkor még nem vagy az.

Ásványokat csak akkor, ha a főzet nagyon kívánja. Egyébként nem kihagyhatatlan.

Gondold végig, hogy melyik összetevő szerezhető be könnyen. Nem érdemes nagyon nehéz összetevőkkel dolgozni, ha csak a helyzet nagyon nem kívánja meg.

Példa egy főzet elkészítésére

Tegyük fel, nekem szerencse kellene valamiben. Nézzük csak át, milyen összetevőket használhatunk!

Az alma használható a siker érdekében, s könnyű beszerezni. Mivel elégedettség érdekében is jó, ezért pláne itt a helye. A következő legyen a bazsalikom, mivel szerencsevonzó, s könnyen kapható a boltokban. A kömény az egyensúly érdekében jó, mert túl sok szerencse akár ártó hatással is lehet. A zsályát is hozzáadhatjuk, mert a szerencséhez bölcsességet is kell adni, nehogy hibásan használjuk.

A növényekkel nagyjából megvagyunk. De kellene valami ásvány? Nos, a pirit segítheti munkánkat a szerencsével. Nem kell összetörni.

A növényeket egészben, őrölve vagy akár felvágva beledobhatjuk. Ha felvágásnál döntünk, akkor vagy fakést (igen létezik ilyen) vagy a mágikus vágóeszközünket használjuk (sarló, athame, stb.).

Forraljunk fel egy fazék vizet. Dobáljuk bele a növényeket. Lassan elszíneződik a víz, pár perc után le is vehetjük. A piritet tegyük a tárolóedénybe, s tegyük közepesen meleg vízbe, hogy mikor beleöntjük a még meleg –de már nem forró, mivel ásvánnyal dolgozunk- főzetet, ne repedjen meg. Kössük az edényre a tüll darabot, majd szűrjük át a főzetet, ha valamennyire lehűlt. Ha forró főzettel dolgozunk, akkor melegebb vízben tartsuk a tárolóedényt, hogy a hő különbség ne legyen túl nagy. Zárjuk le, s tegyük félre 3 napra. Ha úgy gondoljuk a Nap vagy a Hold energiáit is szeretnénk hasznosítani, akkor tegyük ki pár órára napos délelőtt vagy „holdas” éjszaka. Ha a főzetet nem forrón öntöttük bele az edénybe, akkor maximum pár hétig lesz használható. Ha forró akkor 1-3 hónapig ideális.

Kristályelixír

Lehet egyszerűbb bájitalokat is készíteni, amiben nincs más csak egy darab ásvány. Ezek általában a kristályelixír nevet viselik. Természetesen mérgező mivoltukat is figyelembe véve készítik. Főleg belsőleg alkalmazzák. Forralás nélkül készítik és 3-9 napot szokták állni hagyni.