Imbolc

Név jelentése: Az óír i mbolg szóból ered, mely „a hasban” szót jelenti. Az anyajuhok vemhességére utal. Egy középkori szójegyzék az oimelc szót az anyajuh teje kifejezésből eredezteti. 

Kiejtése: http://hu.forvo.com/word/imbolc_%28old_irish%29

Napja: Északi félgömbön február 1-2., déli félgömbön augusztus 1-2.

Eredete: Már az őskorban is ünnepelhették az ünnepet valamely szinten, bár nem sok emlék maradt meg belőle. Ám a középkorban is számos feljegyzés maradt fenn, főleg Írország és Skócia területéről. Imbolc időszaka alatt kezdődik meg az anyajuhok tejelválasztása, s nemsokára, tavasszal adnak életet bárányaiknak. Természetesen ez klímától és területtől változik. Az ünnep mindig is az otthon, a családi tűzhely ünnepe volt, ahogy a napok végre hosszabbodnak, s megjelenik a Tavasz. Az ünnep alatt gyakran raknak nagyobb tüzeket a kemencében, készítenek és esznek különleges ételeket (caj, tej vagy éppen a tradicionális bannock /receptjét megtalálod az oldalon/), jósolnak vagy jeleket figyelnek, gyertyát égetnek vagy máglyákat raknak, ha az időjárás engedi. 

A tűz és a megtisztulás elengedhetetlen része az ünnepnek. A gyertyák és a tűzrakás jelképezi a Nap visszatértét. Ezen a napon lesik meg a kígyókat, borzokat, hogy előjönnek-e a téli fészkükből, s az időjárás megfigyelésével jósolnak az elkövetkezendő időszakra. Imbolcot főleg Cailleach és Brighid istennővel kapcsolják össze. Cailleach, ilyenkor gyűjti össze a tűzifát a tél végére. A legenda úgy szól, ha ő úgy kívánja, hogy a tél tartson tovább, akkor Imbolc napján az idő fényes és napos lesz, így több fát tud gyűjteni. Az emberek így megkönnyebbülnek, ha Imbolc napján rossz az idő.

Brighid, aki keresztény formájában Szent Brighid néven szerepel, a költészet, gyógyítás és kovácsmesterség istennője. E napot a keresztények Gyertyaszentelőként ünneplik, s Szent Brighid áll kapcsolatban vele, főleg az angolszász területeken. Egy népi hagyomány, ami mai is létezik, Brighid ágya. A lányok és fiatal hajadonok a faluban kukoricababákat készítenek, mely Brighidet jelképezi és Brideog névre hallgat (kicsi Brigid vagy fiatal Brigid), szalagokkal, kövekkel és kagylóhéjjal, csigaházzal díszítik. Imbolc éjszakáján egy házban gyűlnek össze, s ágyat készítenek a Brideog számára, majd egész éjjel fennmaradnak. Később a fiatalembereknek, akik meglátogatják őket, bebocsátást kell kérniük, s tisztelettel kell kezelni őket, s a babát. Azt beszélik, Brighid a földön jár Imbolc előestéjén. S mielőtt lefekszenek, az otthon minden tagja, kint hagy egy ruhát vagy egy ruhadarabot, hogy Brighid megáldja. 

A ház feje pedig elrendezi, elsimítja a hamut a kandallóban, tűzhelyen, hogy másnap megnézhessék, változott-e valamit, ott járt-e Brighid. A megáldott ruhákról pedig azt mondják, gyógyító és védelmező erővel bírnak. Másnap a hajadonok körbeviszik a kukoricababát (Brideog) a faluban, házról házra járnak, hogy megmutassák Brighid szívesen látott vendég. A férjezett asszonyok pedig otthon maradnak, hogy fogadják a hajadonokat, néha pénzérmével, néha étellel. Brighid jelképezi a fényt, így nagyon fontos a jelenléte az évnek ebben az időszakában. E napon készítheted el szalmából vagy megfelelő ágból Brighid keresztjét is, mely védelmet jelent, s a Napot is jelképezi. 

Mágikus megfelelések 

Szokások és rítusok: Megtisztulás, megtisztítás; megújulás, ihlet; beavatás; otthon melegének fenntartása (tűzgyújtás); tűzrakás; időjárás megfigyelése; történetmesélés; az otthon kitakarítása; növények át-, elültetése; megemlékezés Brighidről és Cailleachről.

Varázslatok: Jóslás; gyertyamágia; megtisztítás; otthon védelme; ház és oltár megáldása; gyógyítás; varázslatok az ihletért; Brighid és Cailleach üdvözlése.

Füstölő és olajok: Jázmin, fahéj, pézsma, olíva, cukorborsó, mirha, akác, barack, bazsalikom, tömjén, rozmaring, szegfűszeg, hóvirág, írisz, nárcisz.

Eszközök: Seprű, Brighid ágya, Brighid keresztje, gyertya, üst, pálca.

Ásványok: Ametiszt, ónix, türkiz, arany, vas, achátok, holdkő, rózsakvarc.

Szín: Barna, rózsaszín, fehér, ezüst, halványsárga, levendula, narancs, piros, világoszöld.

Szimbólum: Fehér virágok, örökzöldek, seprű, tej, Brigid keresztje, üst, hópehely, gyertya, kukoricababa, lámpás, napkeresztek, magok, tűz, kígyó. 

Étel-ital: Tejtermékek, fűszeres ételek, mazsola, palacsinta, mézes sütemények, mákos vagy magos sütemények, tök, kenyér, báránysült vagy bárányból készült ételek, méz, sertéshús, hagyma, teák. 

Istenek: Brighid, Cailleach, Vénusz, Pán, Érosz, Diana, Aradia, Inanna, Vesta, Gaia, Cernunnos, Branwen, Szeléné, Athéné, Bászt, Ceres, Cerridwen, Démétér, Dumuzi, Hesztia, Herne, Ozirisz. 

Növények: Bazsalikom, babér, lóhere, mirha, sárga virágok, fűzfa, galagonya, kamilla, üröm, martilapu, rozmaring, angyalgyökér, szeder, hóvirág, bazsarózsa, berkenye, sáfrány, gyermekláncfű. 

Állatok: Sárkányok, szarvas, földigiliszta, juh, vörösbegy, medve, borz, kígyó, csiga, vakond, róka, kecske. 

Fogalmak: A fény üdvözlése, tisztelet, megújulás, ihlet, várakozás, ünneplés. 

Elem: Föld. 

Készíts Brighid keresztet. Tejet és vajat áldozz az oltárodon, készíts kenyeret vagy Bannockot (recept a Tűz körülben). Süss kerek süteményeket. Gyújts gyertyát. Termékenységi varázslatokhoz ideális, Brighid nagy segítség azoknak, akik babát szeretnének. 

Forrás http://en.wikipedia.org/wiki/Imbolc Kevin Danaher: The Year in Ireland: Irish Calendar Customs.James Mackillop: Kelta mítoszok és legendák.