Segítség áldozatoknak

Az évek során rengeteg üzenetet, levelet kaptam olyan olvasóktól, akik családon belüli problémákkal, veszélyekkel és megpróbáltatásokkal küzdenek. Ez - sajnos - nem újdonság, ám ami még rosszabb, hogy a számok emelkednek. 

A mágia és varázslatok nagyszerű segítséget tudnak nyújtani, hasznosak lehetnek, ám fontos, hogy ezeket kiegészítő, nem pedig elsődleges megoldásoknak tekintsük. Egészségügyi problémák vagy közvetlen veszély esetén a legmegfelelőbb megoldás, ha képzett szakemberektől kérünk segítséget.

A mágikus eszközök támogató szerepet tölthetnek be, de nem jelentenek önálló megoldást válsághelyezetben. 

Sajnos a magyar kormány nem túl progresszív a bántalmazottak megsegítésében, de még csak igazi védelmező szociális háló sem létezik. A szervezetek az árral szemben úsznak, de a kihívások ellenére van remény.

Nem szégyen segítséget kérni, nem leszel tőle kevesebb emberileg. És ezt értem nemtől és kortól függetlenül is. Ne félj nyitni barátok, szeretteid felé, de mindenképpen keresd fel a szervezeteket.

Alább igyekeztem felsorolni többféle segítséget többféle problémára, legyen az öngyilkoshajlam, bántalmazás vagy iskolai bántalmazás (bullying). Ha kiegészítenéd a listát, írj levelet vagy küldj üzenetet Instagramon!

Ha pedig szerencsésebb helyzetben vagy, kérlek támogasd őket, mind az áldozatokat, mind a szervezeteket.

De ha csak beszélni szeretnél valakivel, én is ugyanúgy még mindig szívesen várom a leveledet. Nem vagy teher, ahogy tudok mindig válaszolok.

Ökumenikus Segélyszervezet

Kinek segítenek:

Kapcsolat

Országos Segélyközpont – Segélykérések kezelése

Telefonszám: (+36-1) 289-0056

Mobil: 06 30/ 828-27-78,

Email: segelykozpont@segelyszervezet.hu

(munkanapokon 9 és 13 óra között hívható)

Országos Koordinációs Központ

Cím: 1221, Budapest, Kossuth Lajos u. 64.

Telefonszám: (+36-1) 382-0700

Email: segelyszervezet@segelyszervezet.hu

Azonnali segítség

https://segelyszervezet.hu/kiknek-segitunk/aszeretetnemart/

Adományozás

https://segelyszervezet.hu/adomanyozas/

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Ha szeretnél megbeszélni valamit, ha problémákkal küzdesz, ha veszélyben érzed magad, segítenek átgondolni, mit tegyél. Az Alapítvány akkor is tud neked segíteni, ha úgy érzed, el akarod hagyni, vagy már el is hagytad otthonodat. Név nélkül, ingyenesen hívhatod gyermek Lelkisegély-vonalukat, de e-mailen, vagy chaten is elérhetőek. 

Kapcsolat

Weboldal: https://kek-vonal.hu/

Elérhetőségek fiataloknak (24 éven aluliak): https://kek-vonal.hu/fiataloknak

Elérhetőségek szülőknek: https://kek-vonal.hu/szuloknek

Szülőként is konzultálhatsz velük minden olyan helyzetben, amikor a gyermekeid jogai sérülnek, aggódsz értük, vagy amikor elbizonytalanodsz abban, hogy milyen lépés szolgálná az ő érdekeiket a legjobban. 

Adományozás

https://kek-vonal.hu/tamogass

Patent Egyesület

A nők, gyermekek elleni és a szexuális irányultság  miatti erőszak és megkülönböztetés ellen küzdenek. Jogi segítséget nyújtanak, érdekérvényesítő és tájékoztató munkát végeznek. 

Ha bántottak, vagy megkülönböztetés ért nemed, szexuális irányultságod miatt, és emiatt jogi segítségre van szükséged, fordulj a Patent Egyesülethez. 

Kapcsolat

A jogsegély ingyenesen hívható szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06 80 80 80 81 zöldszámon. Hétfőnként 10 és 12 óra között, valamint szombatonként 16 és 18 óra között chat-ügyelet tartanak a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A jogsegély-szolgálat emailben is elérhető a jog@patent.org.hu címen.

Külföldi telefonszámról a segélyvonal a +36 21 2022083-as számon érhető el, ebben az esetben a hívás nem ingyenes. 

Adományozás

Online adományozás http://support.patent.org.hu/

Átutalásos adományozás http://www.patent.org.hu/átutalás-és-csekk

NANE Egyesület

Bántalmazott nők és gyerekek megsegítésével foglalkoznak. A családon belüli erőszak áldozatainak támogatására, nők által létrehozott és működtetett szervezet. 

Ha lányként megkülönböztetés ért, ha családon belüli erőszak áldozata vagy, vagy ismersz olyat, akit családjában bántalmaztak, a NANE névtelenül és ingyenesen hívható segélyvonalán segítséget kaphatsz. Női önkénteseik minden este 18 és 22 óra között fogadják a hívásokat. 

Kapcsolat

Weboldal: https://nane.hu/

Segélyvonal: 06 80 505 101

További információ: https://nane.hu/erintetteknek/hol-kaphatok-segitseget/

Adományozás és csatlakozás

https://nane.hu/egyesuletunk/csatlakozas-tamogatas/

Háttér Társaság

Információs és lelkisegély-szolgálat, amely 1996 óta várja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek, családjuk, szakemberek és más érdeklődők hívásait. 

Ha szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos életvezetési nehézségeid vannak (önelfogadás, identitásválság, problémák a környezete elfogadókészségével, párkapcsolati gondok); ha családtagként/hozzátartozóként érintett vagy; ha információt szeretnél kapni kulturális eseményekről, ismerkedési lehetőségekről, más egyesületek, csoportok elérhetőségéről, leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fórumokról; vagy akár akkor,ha kérdéseid vannak a HIV-fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről; valamint, ha szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos jogi kérdéseid/problémáid vannak. Akkor is nyugodtan hívd őket, ha bármilyen más témában fordulnál hozzájuk vagy csak névtelenségét megőrizve beszélgetni szeretnél. 

Információ és segítség

https://hatter.hu/informacio

Kapcsolat

Jogsegély: https://hatter.hu/jogsegely

Operátoraik készséggel válaszolnak valamennyi HIV-vel valamint más szexuális úton terjedő fertőzéssel kapcsolatos alapvető kérdésedre.

A HIV-vonalat a leggyakrabban az alábbi problémák kapcsán keresik meg:

Telefonszám: +36 (1) 6333 455

Az év minden napján: 8-22 óra között (budapesti vonalas tarifával) hívható.

Figyelem: a szolgáltatást kis létszámú önkéntesek segítségével nyújtják, így előfordulhat, hogy egy-egy hívás azonnali felvételére nincs lehetőség. Ilyen esetben kérik 30 perc elteltével ismételd meg a hívást. 

Adományozás

https://hatter.hu/hogyan-segithetsz/adomany

Országos Áldozatsegítő Központok

Az Áldozatsegítő Szolgálat a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés során közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (pl. tanúként vagy családtagon keresztül) áldozattá vált személyek számára az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához nyújt térítésmentes segítséget:

Kapcsolat

https://vansegitseg.im.gov.hu/aldozatsegito-kozpontok/

Magyar Lelki Elsősegély

Az öngyilkosságok számának növekedése miatt világszerte alakultak szervezetek a megelőzésre, hogy segítsék azokat, akik úgy érzik, önerejükből képtelenek kilábalni nehézségeikből: válsághelyzetbe jutottak. Ilyen prevenciós, megelőző szervezetek a lelki elsősegély telefonszolgálatok, amelyek önként vállalt feladata az öngyilkosság-megelőzés, krízis-intervenció és a mentálhigiénés prevenció.

Kapcsolat

Telefonon

Éjjel-nappal ingyenesen hívható a 116-123-as és a 06 80 810-600-as telefonszámon, hívható vezetékes telefonról és mobilról egyaránt. (Technikai okok miatt várhatóan 2024. januárjáig a 06 80 810600 segélyhívó vonaluk az alábbi időpontokban érhető el: hétfő 7.00 - szerda 19.00 óra között és péntek 7.00 - vasárnap 19.00 óra között.)


Külföldről térítés ellenében hívható lelki elsősegély telefonszámaik: +36 62 436 570; valamint szerda 13 órától péntek 19 óráig: +36 66 441 300.

E-mailben

Az sos116123@gmail.com e-mail levelet is írhatsz, 72 órán belül válaszolnak rá.

If you prefer to write in English, please feel free to send your message to: englishhelp@gmail.com. They reply within 72 hours.