Varázslás alapjai

Ahogy írtam a varázslatokat, rájöttem, hogy még nincs egy ilyen témájú cikk, ami elmagyarázná, hogy hogyan is kezdjünk bele. Eleve úgy írtam a dolgokat, mintha mindenki tudná mit is csináljon. Tehát itt van a Varázslás alapjai. Részletesen, igyekszem mindenre kitérni.

Előkészületek

Mielőtt kiválasztunk bármilyen varázslatot, szerezzünk be minden hozzávalót és tegyük azt egy helyre, oda ahol a varázslatot végezzük. Ideális esetben ez az oltár közelében illetve rajta van. Nagyon fontos lépés, mert mialatt a varázslatot végezzük, nem hagyhatjuk el a helyünket. Ezt később elmagyarázom miért.

A varázslat hozzávalóin kívül szükségünk lehet krétára is. Nem fontos, de sokkal könnyebb vizualizálni a segítségével.

Nyugodt órát válasszunk vagy csendes helyet, mert koncentrálnunk kell. Telefonokat kikapcsolni, minden zavaró körülményt kiiktatni. Ha szülők vagy lakótársak vannak, kérjük meg őket, hogy most ne zavarjanak legalább egy óráig. Ha nem akarjuk megmondani miért, az ok lehet: alvás, olvasás, beszélgetés telefonon, tanulás, egy kis csend csakúgy.

Helyszínválasztás

Legtöbben lakóhelyünkön végezzük a szertartásokat. Ideális a saját szobánk vagy egy csendesebb zug. Ismerek olyat, aki előszeretettel használja a padlást. A lényeg, hogy csend és hely legyen.

Ha a természetet választanánk, körülményesebbnek kell lennünk. Olyan helyet kell választanunk, ahol engedélyezett a tábortűz illetve a természetszellemeket se zavarja. Ennek folyamatát megtalálhatod az oldalon. Ha megvan a megfelelő tisztás, akkor ugyanúgy vigyünk oda mindent, ami szükséges, s oltárnak jelöljünk ki egy helyet. Ez lehet egy szikla, de leteríthetünk valamit a földre is, ha szükséges. Ám a természetben nem feltétlenül szükséges oltárt állítanunk. Tegyünk úgy, ahogy jónak érezzük.

A folyamat fogalmai

A varázskör

A varázskör a mi munkaterületünk. A kört azért húzzuk fel, hogy megvédjen, de az energiák is könnyebben áramlanak benne. De! Nem mindenki használ varázskört. Sok druida például szükségtelennek tartja, mert ahol dolgozunk, eleve felszentelődik, s védelmet nyújt.

Személyes véleményem pedig a témáról: Kombinálhatjuk a két megállapítást. Ha van kertünk vagy kedvelt helyünk a természetben, kialakíthatunk kőköröket, vagy álló kőként, vagy a földbe nyomott kisebb sziklákkal, mintha csak körben elhelyezett járólapok lennének. A kövek feltöltődnek, ha ott végezzük a varázslatokat és szertartásokat. Nem kell külön varázskörrel foglalkozni máskor.

Ha nem a szabadban dolgozunk, akkor érdemes a varázskört használni, kifejezetten akkor, ha bonyolultabb pecséteket is használunk rajta specifikus varázslat érdekében. Hasznos a varázskör, ha félünk valamitől, nagyobb a biztonságérzet.

Érdemes varázskört használni, könnyebb benne dolgozni, de a szent helyek, vagy természetben előforduló körök (tisztások, körök, ligetek, tavak körül, stb.) eleve védelmet biztosítanak. Döntsd el magad, hogy hogyan is varázsolsz.

A varázskört nem muszáj felrajzolni, de a vizualizáció könnyebb. Persze ez csak a sima varázskörre érvényes. Egyes varázskörök komolyabb formákat és pecséteket kívánnak, melyeket muszáj felrajzolni. Fogjunk egy krétát, ha otthon dolgozunk és próbáljunk meg egy szabályos kört rajzolni. Ha nem megy, akkor kössük a krétát egy hosszabb madzagra (attól függően, hogy mekkora átmérője legyen a körünknek, hagyományonként változik az ajánlott átmérő, de legyen akkora, ahol kényelmesen mozgunk), a madzag másik végét pedig egy rajzszögre vagy egy nehéz tárgyra. A rajzszög vagy nehéz tárgy a kör középpontja lesz, és feszes madzaggal rajzoljuk végig.

A varázskört kialakíthatjuk gyertyákkal, kövekből, sóból, vagy más tárgyakkal. Döntsd el, mi felel meg neked. Gondolhatsz a varázslatodra is vagy az ünnepre is, amit ünnepelsz. Pl. víz varázslatoknál sót vagy kagylót is használhatsz, vagy Lughnasadh ünnepén kukoricacsuhé is lehet a körjelölő.

Az alábbiak nem szabályok, mert ösvények nagyban eltérnek.

Fároszok/Őrtornyok urai/Égtájak urai

Sok kultúra köt az égtájakhoz isteneket/lényeket, amelyek uralma alatt vannak. Őket érdemes meghívni a varázskörbe, mivel a varázslatunk, szertartásunk a négy (vagy néha több lásd buddhizmus) égtájba terjed. De a védelem miatt is csatlakozhatnak hozzánk. A fárosz egyébként világítótornyot jelent. Az égtájakat és uraikat külön gyertyákkal szoktuk jelölni.

Az égtájak színei

A kultúrák más-más színekkel jelölik az égtájakat. Más színeket kötnek hozzájuk. Ezt akkor vegyük figyelembe, mikor az égtájak gyertyáit tesszük. Kultúrától függ, hogy milyen színt választunk, pl. a maják É: piros D: fehér K: sárga Ny: fekete/kék. Régi könyvekben könnyen utánuk leshetünk.

Istenek és más lények meghívása

Fontos, hogy attól függően mit végzünk, a megfelelő istent/isteneket hívjuk. De helyt hagyhatunk azoknak a lényeknek is, amelyek jó szándékkal jönnek, vagy csak megfigyelnék a szertartást.

Az oltár kellékei

Az eszközöket már leírtam egy másik cikkben. Az oltáron ezek foglalnak helyet.

Gyertyák

Oltáron 1-4 db gyertya, embertől és szokástól függően. Én kettőt használok az istenek és plusz egyet a varázslat gyertyájaként. Varázslathoz kötődő gyertya az is, amelyet az ünnepeket jelölik. Tehát pl. két fehér gyertya és egy zöld a szerencse varázslathoz. Vagy két fehér gyertya és egy narancs Samhain ünnepe miatt. Vagy két fehér, egy narancs Samhain miatt és egy zöld a szerencse varázslathoz.

Példa egy varázslatra és folyamatára

Felhívom a figyelmed, hogy ösvényedtől is függ, hogy mit teszel, ez csak egy általános rítus. Tőled függ kiket és miket hívsz vagy üdvözölsz, illetve hogy mit csinálsz a körödben!

Győződjünk meg, hogy minden kellék a helyén van.

Rajzoljuk fel a varázskört, hogy könnyebben elképzeljük, majd a védőmezőnket. Jelölhetjük krétával, vagy szabadban bottal a földbe rajzolva, vagy sóval megjelölve, de utóbbit akkor, ha rendesen fel is takarítjuk.

Gyújtsuk meg a gyertyákat az oltáron (kivéve a varázslathoz/szertartáshoz valót), majd ha a körhöz is használunk gyertyákat, azokat is sorrendben. Az égtájak gyertyáit még ne gyújtsuk meg.

Most állhatunk a kör közepére és elképzelhetjük, ahogy lassan egy burok alakul ki a körünk mentén. Védelmez minket, távol tartja a nemkívánatos lényeket, de engedi az energiát áramlani. De könnyebb lehet, ha fogjuk a varázspálcánkat vagy egyszerűen csak a mutatóujjunkat és a körvonalra mutatva körbejárjuk és érezzük, ahogy energiát adunk a körnek, hogy kialakulhasson a védelmező erő. Egyszerűen csak képzeljük el, ahogy az ujjunkon/varázspálcánkon át áramlik az energiánk. Körbe is táncolhatod a területet, mert energiát gerjeszt, de ízlés kérdése persze.

Ha úgy érzed teljes a kör és az energiák teljes erővel vibrálnak, akkor folytathatod. A kört mostantól nem hagyhatod el, mert gyengül minden egyes ki-belépésnél. Ám a háziállatok a nélkül járkálnak ki-be, hogy megtörnék.

Ha ösvényed kívánja szólítsd az égtájak urait. Általában keletnél kezdjük, de hagyománytól függ. Van, mikor északon kezdik és nyugaton végződik, mivel nyugat a túlvilág égtája. Lehet névtelenül is szólítani őket, de meg is lehet nevezni. Sokan terpeszbe állnak és karjaikat feltartják (x-t formázva) és úgy hívják mind az égtájak urait, mind az isteneket. 

A tenyereket széttárva, jelezve, hogy nem ártani jöttünk. De ahogy kényelmes, minden esetre érdemes minimum a karokat felemelni. Alább a példa a szövegekre. Nem feltétlenül az egyiptomi neveket kell használnod, ez csak egy példa. Minden hívásnál menj oda az égtájhoz és gyertyájához és fordulj felé.

Üdv néked Kelet ura, a tavasz hozója, a hajnali vándor! Kérlek, jelenj meg körömben.

Vagy névvel:

Üdv néked Duamutef, kelet őrtornyának ura, a Nap első tanúja! Kérlek, jelenj meg körömben.

Aztán gyújtsuk meg a keleti gyertyát.

Üdv néked Dél ura, a nyár hozója, a déli nyugalom! Kérlek, jelenj meg körömben.

Névvel:

Üdv néked Amszet, dél őrtornyának ura, a forró Nap hírhozója! Kérlek, jelenj meg körömben.

Gyújtsuk meg a déli gyertyát.

Üdv néked Nyugat ura, az ősz hozója, az alkonyat társa! Kérlek, jelenj meg körömben.

Névvel:

Üdv néked Kebenszenuf, nyugat őrtornyának ura, a hűs alkony kísérője! Kérlek, jelenj meg körömben.

Gyújtsd meg a nyugati gyertyát.

Üdv néked Észak ura, a tél hozója, éjfél sötétsége! Kérlek, jelenj meg körömben.

Névvel:

Üdv néked Hápi, észak őrtornyának ura, a sötétség fényes csillaga! Kérlek, jelenj meg körömben.

Gyújtsd meg az északi gyertyát.

Köszönöm, hogy megjelentetek körömben!

Most hívnod kell az istent/isteneket, akikhez imádkozol. Gondviselőid és az adott varázslat istene is egyaránt jelen lehet.

Cirkalmas idézőformulát is kitalálhatsz, vagy egyszerűen hívhatod őket.

Kérlek téged Hekaté éjszaka úrnője, bűbájosság istennője, jelenj meg körömben! Támogass és segítsd varázslatomat ezen az éjjelen! Kérlek, jelenj meg!

Hívd addig őket, míg nem érzed a jelenlétüket. Ha más lényt is meg kívánsz hívni, tedd hozzá. Illetve a következőt is hozzáteheted:

Kérlek szellemek, kik köröttem vagytok, maradjatok, ha szándékotok helyes. Ha ártani kívánsz, távozz azonnal!

Ezután nekiállhatsz a varázslatnak, ahogy le van írva.

Lezárhatod a varázslataidat egy-egy mondattal is. Például:

Úgy legyen!

Vagy:

Ahogy a Hold telik, s Nap fordul,

Varázslatom elindul!

A varázslat végén búcsúzz el az istenektől/szellemektől/lényektől.

Köszönöm istenek (vagy a nevük), hogy velem voltatok ezen az éjjelen/napon! Kérlek, távozzatok vagy maradjatok, ahogy szeretnétek.

Most ülj vagy állj meg egy pillanatra és érezd, ahogy a kör energiája leszáll a földbe és elnyeli az anyaföld. A kör megszűnik, s a krétát feltakaríthatod.

Egyéb fontos dolgok:

Kialakíthatod te is a saját szertartás menetedet. Hogy milyen színeket használsz, kiket szólítasz égtájaknál, milyen sorrendben mész. Vagy hogy mikor hívod az isteneket és égtájak urait, a varázskör készítés előtt vagy után.

Az elementálokat is üdvözölheted külön, róluk is találsz cikket az oldalon. Általában uralkodóikat szoktuk hívni.

Csak azok jöhetnek a körbe, akiket meghívsz. Akár jó, akár rossz.

Ha többen végzitek, osszátok el az idézőformulákat, hívószavakat, munkákat.