Ostara

Név jelentése: Ēostre elő-germán szóból származik, mely világítani, fényleni jelentéssel bír. 

Kiejtése: Ostara: http://hu.forvo.com/word/ostara/#en

Napja: Északi félgömbön a tavaszi nap-éj egyenlőség napján, március 21-23. Déli félgömbön ez szeptember 21-23. (Évenként változhat akár egy-két nappal előrébb is.)

Eredete: A tévhitekkel (és a magyar Wikipédiával) ellentétben Ostara vagy más néven Ēostre nem ősi kelta ünnep. Főleg a Wicca időkben terjedt el ez az eszme, noha Ostara/Ēostre germán istennő. A középkorban Iolo Morganwg, avagy polgári nevén Edward Williamstől ered az Alban Eilir elnevezés, amit druida ünnepként akart csatolni. Morganwgról tudni kell, hogy walesi költő, gyűjtő és lelkes irodalmi hamisító volt. Halála után számtalan műről kiderült, hogy ő maga hamisította. Sajnos eszméit, s hamisítványait számtalan mai druida szervezet követi.

Ostara szót és változatait megtartotta a későbbi Easter, azaz Húsvét ünnep is. Jacob Grimm is írja, hogy a régi pogány vallás annyira mélyen gyökeredzett az emberekben, hogy a keresztény tanítók inkább átvették a nevet és az ünnepet.

Grimm szintén levezeti, hogy a germán népektől függetlenül, a bibliai pascha, vagyis Pészah néven nevezik. Grimm szerint, az istennő kultusz termékenyen megtalálható az északiaknál, amely a keresztények bejövetelével tűnt csak el. Ostara tehát germán eredetű ünnep.

A húsvéti nyúl

Mindenki jól ismeri a nyulat, aki Ostara idején hozza a tojásokat. A nyulak, tojások mindig is a termékenység szimbólumai voltak. Számos eredetfejtegetés létezik, hogy miért is a nyúl hozza/tojja a tojást Ostara idején.

Egyes legendák szerint Ostara meg akart menteni egy kismadarat, s nyúllá változtatta, akinél nem sikerült teljesen az átalakulás. A nyuszi így tojásokat rakott.

Más változatokban Freyja kap szerepet, s a kocsiját húzó hiúzok (amik később a legendákban macskává szelídültek), lettek nyulak. Ám a kocsi tulajdonosa néha Ostara maga. A nyúl pedig főleg a vadnyulakra és fajtáikra vonatkozik, nem feltétlenül a házi nyúlra. (Tulajdonképpen Lepus néven emlegetjük őket.)

Mindenesetre két termékenységi szimbólum összemosásáról van szó.

Az ünnepet a nap-éj egyenlőség idején, vagy az utána következő teliholdkor tartják. A kelta ösvényeket követők tehát nem ünneplik, de persze nincs tiltólistán, bármikor ünnepelhetsz másokkal.

Az ünnep a tavasz ébredéséről szól, a termékenység ünneplésről, s Beltane mellett ez az egyik legnagyobb termékenységi ünnep. Ám ez Beltane ünnepével ellentétben a kezdetekre, a termékenység megjelenésére koncentrál. Mikor a test, a Föld felkészül az anyaságra.

Mágikus megfelelések

Szokások és rítusok: Növények ültetése; magvetés; tojásfestés, elrejtése és megkeresése; tojáskosarak; madarak figyelése; növények megáldása; zöld színek viselete; kerti munkák; termékenység ünneplése. 

Varázslatok: Termékenységi varázslatok; gyertyamágia; növények megáldása; növekedés; fejlődés; új tervek; remény; új kezdetek. 

Füstölő és olajok: Ibolya, eper, jázmin, gyömbér, izsóp, rózsa, árvácska, nárcisz, liliom, levendula. 

Eszközök: Nincs igazán eszköz, talán az általánosan használt gyertya. 

Ásványok: Jáspis, vérkő, akvamarin, rózsakvarc, holdkő, napkő, turmalin. 

Szín: Zöld, pasztell színek, világoskék, vörös, sárga, fehér. 

Szimbólum: Tojások, Hold, nyúl, fű, virágok, kacsa, csibe, fiatal állatok, agancs, lepke, magoncok. 

Étel-ital: Tojás, sonka, hal, kenyér, kalács, méz, magvak, spárga, friss gyümölcsök, bárány-, nyúlhús, ehető virágok, tej, zöld zöldségek, alma. 

Istenek: Asztarté, Ozirisz, Narcisszusz, Dionüszosz, Árész, Mars, Ostara, Kóré, Perszephoné, Liber, Mithrász, Pán, Adonisz, Ódin, Freyja, Héra, Istár, Ízisz, Minerva, Renpet, Múzsák, Gaia.

Növények: Jázmin, mohafélék, tölgy, árvácska, gyömbér, olíva, nárcisz, bazsarózsa, fenyő, lonc, lóhere.

Állatok: Tyúk, nyúl, kacsa, bárány, kígyó, vörösbegy.

Fogalmak: Termékenység, menstruáció, fény, növekedés, fejlődés, remény. Elem: Levegő.

Főzz tojást, fesd le őket. Díszítsd az oltárod kifújt, festett tojásokkal. Süss kenyeret. Áldd meg a növényeidet. Ültesd el a magokat, vagy foglalkozz a már növekvőkkel. Ismerd meg otthonod szokásait, vond be a saját ünnepedbe, hisz őseink eredete mindig is fontos lesz. Ha nem vagy túl nagy szakács, egy pár tojásos szendvics is kiváló ünnepi étel, hisz a kenyér, vaj és tojás, mind az ünnep részei. A tojásokat, amiket megfőzöl (s majd megeszed), felruházhatod a vágyaiddal, rajzolhatsz rá rúnákat jelentésüket bírva, s ezzel egy kisebb varázslatot hozol létre.

Ültesd a magokat tojáshéjakba, később könnyedén kiültetheted a kertbe, hisz a héj lebomlik. A tojáshéj gyertyakészítésre is kiváló, csak használd fel a régi gyertyák maradék viaszát.

Természetes módon is festhetsz tojást. Hogy hogyan a honlapon megtalálod a Tűz körül menüpontban. Az ételekhez pedig szintén ott találsz receptet.