Az istenek megismerése

Mikor a vallás szóba jön, akkor általában az isteni hatalmak megismerése is beszédtéma lesz. 

Hogyan is kezdjünk bele? 

1. lépés Legendák, mítoszok

Mindenképpen ez az első, mikor az istenek felé akarunk fordulni. Nincs olyan, hogy ne lehetne megismerni egy kultúra isteneit, hisz magyarul számtalan legendát és mítoszt kiadtak már. Ha legendákat elolvassuk, megismerhetjük az istenek sajátosságait, de nem a teljes skálát, az már a következő lépés lesz. Igyekezzünk jegyzetelni, gondolkodni az olvasottakon. Lehet-e szimbolikus jelentése egy-egy történetnek? A történetben szereplő dolgoknak van más jelentése? Megváltoztatja ez a jelentés az egész történetet? Mert nem minden az, aminek látszik. 

2. lépés A személyes kapcsolat

Ha elolvastuk a legendákat, akkor tartsuk őket észben, mert általában leírja az Istenség egy oldalát, de nem láthatjuk még át a teljes hegyet, ami előttünk van. Ha rosszat is írtak egy legendában az adott istenségről, akkor sem lehet elítélni, mert ne féljünk az ismeretlentől. Ismerkedjünk meg vele, ha nem vagyunk egy hullámhosszon, akkor nem vagyunk, de ne kerüljünk valamit azért, mert azt hallottuk, hogy csúnya rossz dolog.De folyamatosan fel kell magunknak tenni a kérdés a személyes kapcsolat alatt: Vajon nem azt halljuk-e, amit hallani szeretnénk? Vajon nem csak a saját elménk képzeletének csapdájába estünk? Mert akkor ez az út zsákutca.

3. lépés A személyes kapcsolat és a legendák

Ha végre eljutottunk arra a pontra, ahol már elmondhatjuk, ismerjük az istenséget, akkor összegezhetjük, amit tanultunk. A legendák könnyen rámutatnak arra, hogy például mit áldozhatunk az isteneknek. Akár területeik szerint, akár velük kapcsolatos legendák alapján. A történetek és a személyes kapcsolat szintén segít, hogy miként is ünnepeljük személyes rítusainkban a panteonunkat vagy éppen gondviselőnket.

A legendák és a személyes kapcsolatok tapasztalatai általában fedik egymást. Néha persze nem annyira jó vagy rossz az istenség, ahogy a legendákban leírják, nem ennyire egyértelmű. De mégis van kapcsolat a legenda és a személyes kapcsolat között még ekkor is. Ha a legenda azt írja: ez az isten gonosz, de személyes tapasztalatunk csak azt mutatja, hogy inkább trükköző és humora inkább mások kárára van, fedi egymást. De nem ugyanaz. Mégis: a kapcsolat megvan.

Olyat nem látni, hogy valamelyik isten barátságos és befogadó a legendák szerint, de a személyes kapcsolat arról tanúskodott, hogy nem szereti a többi istent. Tökéletesen ellentétes és kapcsolat sincs a két állítás között. Ha ilyennel találkozunk, inkább fontoljuk meg, hogy nem valami másik entitással találkoztunk-e vagy éppen a saját elménk csal-e meg.

Hibák:

Gyakori hiba, amit fent is említettem, hogy inkább képzelgésekre hagyatkoznak az emberek, át se gondolják, hogy nem is az istenséggel találkoztak, hanem valami ártóbb lénnyel. Beleugranak a kútba méghozzá fejjel előre.

Innen már alig lehet kivakarni őket, hisz meg se akarják hallani az igazságot. De ez általában a kezdőknél fordul elő, bár tapasztaltabbak is képesek ilyen hibába esni, de már ritkábban.

Ugyancsak hiba lehet, hogy egy istenséget próbálnak összekötni egy másik kultúra lényével. Igen előfordul, s elég gyakran, hogy más kultúrában más névvel került át egy istenség. De vannak olyan átfordulások is, mint egyik kultúra istenét akarják összehozni egy másik kultúra angyalával, vagy éppen "B" kultúra puszta lényét istenként akarják behozni "A" kultúra mitológiájába. Olyan eklekticizmust létrehozva, hogy az embernek már gőze sincs, hogy hova vezet ez. A tudatlanságra pedig nem indok az, hogy "én így ismertem meg a személyes kapcsolat alatt" vagy "az istenem mondta nekem, hogy ez így van". Mint írtam gondolkodjunk már picit, hogy vajon nem a mi képzeletünk szálldosott-e más tájakra, vagy éppen nem egy másik entitás próbál-e minket megzavarni?

Könnyű kapás lehet a varázshasználó a lényeknek, ha ilyen könnyen odaveti magát minden információnak, csak azért mert azt hallotta.