Pálcakészítés

Gondoltam nincs is egyszerűbb a pálca készítésénél, így nem is igen foglalkoztam a cikk megírásával. De tévedtem, hisz többen is írtatok már miatta, s jobbnak találtam egyszer feltenni, minthogy külön-külön válaszoljak mindenkinek. 

Előkészületek

A pálcáknak több fajtája van, de most az általános, közismert, szimpla formáját fogom leírni. Ha ebbe belejöttél, innentől kezdve a többi sem fog gondot okozni. Készíthetünk mágia specifikus pálcát, például tündérmágiához, szélmágiához, stb. vagy készíthetünk általános varázspálcát is.

A pálcát több részre oszthatjuk:

Egyrészt van a fogórésze, melyet elkészíthetünk egy feltekert bőrszalaggal, vagy a pálcán a kérget meghagyjuk. Esetleg fonal, spárga vagy bármilyen más strapabíró anyag is helytállhat. El is hagyhatjuk a fogórész kialakítását, ha természetesebb pálcát szeretnénk.

A pálca fogórészénél szokás egy lyukat fúrni hosszanti irányba, melybe növényeket vagy porított ásványokat szoktak tömni, szintén a pálca erejét specializálva. Ezt a részét nevezzük a pálca magjának.

Van maga a pálcatest, melyet díszíthetünk, faraghatunk, festhetünk, rúnákat, különféle ábécéket, neveket, szimbólumokat tehetünk rá, határ a csillagos ég. A pálcavég az melyet nem mindenki használ ki, ami persze nem is gond. A pálca végére néhányan kristályt erősítenek, függően, hogy mit szeretnének hozzáadni a pálca erejéhez.

Natúr pálca, természetes formáját meghagyva

Alapanyagok

A pálcához természetesen kell egy darab fa, faág. Ugye milyen meglepő? Nos, ezt a pálcát általában ajánlatos lehullott gally vagy uszadék fából készíteni, mert lehetőség szerint ne terheljünk egy élő fát az ág leszakításával. Körülöttük mindig van elég elszáradt gally. Nedves fánál várjuk meg, míg kiszárad. Ha a kéreg még mindig rajta, akkor a mi döntésünk, hogy rajta hagyjuk-e vagy sem. Esztétikai és praktikussági kérdés. Ha lehántjuk a kérgét, akkor faraghatunk és róhatunk bele jeleket, szimbólumokat és a többit. 

A fa anyagának kiválasztásánál tekintsük át az irodalmakat a fák jelentései, legendái, megfelelései után. Ha például szélmágiához készítünk pálcát, akkor a bodzafát ajánlhatom. Ha szerencse varázslatokhoz kell pálca, akkor juharfa. Gondolom, ha odáig jutottál, hogy pálcát szeretnél, akkor már valamely ismerettel rendelkezel a megfelelésekről, így könnyítsük is meg a dolgom, hogy nem kell mindet leírnom. Említettem a pálca fogórészének kialakítását, melyet bőrszalaggal könnyedén megoldhatunk. 

Ha mással is dolgozunk, itt is figyelhetünk a színekre. Például szerencse érdekében zöld szalag, harmónia levendula, szélmágia sárga vagy fehér. Az oldalon megtalálod az általános színmegfeleléseket. A faragásnál figyelembe kell venned, mennyire bírja a munkát a pálca, mert nem minden faanyag faragható olyan jól, s könnyen törhet. A pálcavég tekintetében ugyanúgy az erejének megfelelőt válaszd ki az ásványoknál. Erről is hosszú lista van, ajánlom Scott Cunningham: Kristály-, kő- és fémmágia enciklopédiáját.

A pálca magjába érdemes a növényt előbb porítani, mert egy szűk üregbe könnyebb így beletömni az anyagot. A munka

Pálca faragás nélkül, rézdróttal és kristállyal

Tehát ha megtaláltad a megfelelő fát, el kell döntened, hogy lehántod vagy sem. Fent megemlítettem a pro és kontra érveket. Hántoláshoz használj vékony pengéjű, éles kést. Magadtól elfele húzd végig a kést, ha hántasz. Nem kell rögtön véráldozat is hozzá. A faragáshoz hobbiboltokban találsz faragószerszámokat, de festheted is a jeleket. A pálcamag kifúrásához vékonyabb fúrószerszám szükséges, legyen helye a növénynek, ásványoknak, tollaknak, stb. de legyen vastag a fala, hogy ne törjön könnyedén. A pálcavégre erősített kristályt természetes ragasztóval erősítsd oda, majd hogy jobban fogja, rátekerhetsz egy kis bőrszalagot is. 

Nem nagy kunszt a pálcakészítés, de az már igen, hogy valóban mágikus és mégis művészi legyen. Fejleszd ki az önálló technikádat, nyerj ihletet másoktól vagy éppen a természettől. Nem lehet erről túl sokat írni, hisz az alapok után, mindenki saját módszerrel dolgozik, akinek az egyik nem válik be, az használ másikat.

Utolsó dologként megemlíteném a fém és agyag pálcákat is. Ha ismertebb vagy a fémmunkákban vagy az agyagművészetben, akkor tudni fogod, mit tegyél. Enélkül az ismeret nélkül ne is fogj bele, egy cikkben pedig nem is lehet összefoglalni.

Pálca állatokkal és kristályokkal

Erő és felszentelés Ha kész vagy a pálcáddal, akkor használata már egy az egyben fel fogja szentelni az eszközt, de ha szeretnél komolyabban is foglalkozni ezzel, akkor az oldalon az eszközök tárgyalásánál találsz erre is varázslatot.


Többet a pálcákról és botokról.