Scott Cunningham

(1956-1993) Írta és összeállította: George Knowles

Fordította: Salem

Scott Cunningham wicca és népszerű író, több mint 30 könyvet írt. Több mint 15 könyve foglalkozik a wiccával és a kapcsolódó témákkal. Scott kulcsfigurája volt a magányos wicca feltárásának és hatalmas segítséggel szolgált az újonnan érkezők és régi hívők számára.

Scott 1956. június 27-én született, Michigan állam Royal Oak nevű kisvárosában. 1961-ben családja San Diegoba költözött és ott is élt haláláig. Az ő beavatása a mesterségbe egy könyv által történt, amit 1971-ben olvasott, anyja vásárolta, a neve The Supernatural/ A természetfölötti Douglas Hill és Pat Williams tollából. Scott mindig érdeklődést mutatott a növények, ásványok és más természetes földi termékek felé és ez a könyv előmozdította az efféle érdeklődését. De ami igazán lenyűgözte őt, az az olasz kézmozdulatok ábrái, amik megvédtek a "gonosz tekintettől".

Később a középiskolában használta ezeket, hogy lenyűgözze egy lány osztálytársát, később ezért belépett egy okkultizmussal és mágiával foglalkozó csoportba. Mikor a lány érdeklődött, hogy boszorkány-e, azt felelte, hogy "Nem, de szeretnék többet tudni róla". Az osztálytárs bevezette őt a Wiccába, és a tananyag felkeltette további érdeklődését a természet erői iránt. A következő néhány évben beavatták néhány változatos tradíciójú kovenbe, ezekben nagy tapasztalatra tett szert, de jobban szerette a magányos gyakorlást.

1974-ben felvették a San Diego-i Állami Egyetemre, ahol kreatív írást tanult, amit apja, Chet szorgalmazott. Apja termékeny és profi író volt, aki több mint 170 szakirodalmi könyvet és regényt írt. Scott kezdetben autós cikkeket és kiadványokat írt, aztán szabadúszóként reklámszövegeket írt. Az egyetemi kurzus kezdete után két évvel több publikációja volt, mint a professzorainak, ezért abbahagyta tanulmányait és az írás egész napi időben elkezdte. Az első könyv amit publikált egy egyiptomi romantikus novella, Shadow of Love/Szerelem árnyéka (1980).

Scott stílusa könnyen érthető volt, egyszerűsége és egyenessége miatt, a tanításaiban bátorította az embereket: "dolgozz bármit, legyen benne vallásos, spirituális és mágikus törekvés". Jó gyógynövényszakértő volt és jó néhány könyvet kiadott a növényekkel kapcsolatban: Magickal Herbalism/ Mágikus Gyógynövények (Llewellyn Publications,1982) és Cunningham's Encyclopedia of Magickal Herbs/ Cunningham Enciklopédiája a Mágikus Növényekhez (Llewellyn Publications, 1985). A könyvei biztosították a Wicca terjedését, és ő lett a legjobban olvasott Wicca író az idejében. Az eladások szerint a legnépszerűbb könyv a Wicca: A Guide for the Solitary Practitioner / Wicca: Útmutató boszorkányoknak (Édesvíz kiadó, 2001.) eljutott több mint 400 ezer példányban az emberekhez a 2000-es évben.

Az ő jelentősége nagyban hozzájárult a változásokhoz a Wicca mozgalomban a '80-as évek folyamán. Köszönhető az ő hatásának a Wicca vallás változott, az avatott kezektől a nagyközönséghez jutott. Míg alapvetően egy önjelölt wicca és egy magányos gyakorló, beavatottja különféle megalapozott tradícióknak. 1980-ban belépett az Aradiai Hagyományokhoz, ahol elvállalt egy kurzust Raven Grimassi-tól. Ezután 1981-ben belépett az Átalakított Hagyományos Gwyddonic Wicca Rendbe, egy ősi pikt-gael hagyományba. Szintén beavatást nyert az Amerikai Hagyományos Wiccába.

Scott beutazta az államokat előadásokat tartva és interjúkat adva. Szerinte a vallás egy modern vallás volt amit a XX. században alkottak, és úgy gondolta, hogy amíg a Wicca magába foglalja a pogány népi varázslatokat az ősi időkből, le kellene hámozni a látszólag történelmi és mitológiai kellékeket és reprezentálni kell a nagyközönségnek úgy, mint egy ősi eszmékkel teli modern vallást.

Egy váratlan támadás az egészsége ellen befolyásolta a közönség előtti megjelenéseit, aztán későbbi műveit. 1983-ban Lymphomát diagnosztizáltak nála, a rák egyik formáját. Ezt később 1990-ben súlyosbította a Cryptococcal Meningitis. Az egészsége hanyatlásnak indult, amikor fertőzéseket kapott. Végül 1993. március 28-án megadta magát és itt hagyta ezt a világot, átlépve egy másikba. Rövid élettartama alatt, csak 37 év, a pogány életút nagykövete volt, és a könyvei hatással voltak azokra, akik hasonló utat akartak követni.

Források

Scott néhány könyve tartalmazza - "Az íróról".

The Encyclopedia of Witches &Witchcraft - Rosemary Ellen Guiley.

Encyclopedia of Wicca & Witchcraft - Raven Grimassi.