John Michael Greer

(1962-) 

Írta és összegyűjtötte: George Knowles

Fordította: Salem

John Michael Greer jelenleg az Amerikai Druidák Ősi Rendjének (AODA - Ancient Order of Druids in America), fő archdruidája (egyeseknek arkdruid), druida társa a Bárdok, Ováteszek (egyesek szónokoknak írják, pedig ennél többek) és Druidák Rendjének (OBOD - Order of Bards, Ovates and Druids), igazolt Tarot nagymester és praktizáló geomanta (amolyan földmágus, aki a föld jeleiből jósol). 1996 óta számos könyvet adott ki a mágiáról és okkultizmusról, például: A bölcsesség útja: Kabala a Nyugati Hagyományokban; Természeti Mágia: Bájitalok és Erő a Mágikus Kertből, Az Erő körei: Rituális Mágia a Nyugati Hagyományokban és Egy mágikus páholyban. Cikkeket is ír magazinoknak: Reneszánsz Magazin, Arany Hajnal Folyóirat, Az Ázsiai Harcművészetek Folyóirata, Mezlim, Új Hold kél fel, Gnózis és Alexandria.

Greer 1962-ben született Bremerton-ban, egy kisváros Seattle külvárosában, Amerikában, ahol egy nem vallásos családban nőtt fel. Gyermekként Greer eléggé egy magányos típus volt, és hatévesen Asperger-szindrómával diagnosztizálták. Az Asperger-szindróma egyik ága az autizmusnak, de az autizmus sok jellemzője Asperger-szindrómánál ez nem jelentkezik; ezenkívül az Asperger-szindrómára - az autizmussal ellentétben - jellemző a normális ütemű nyelvi fejlődés, valamint az átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint. Csak a szociális képességek nem fejlődnek annyira, a szociális kapcsolatokat kevésbé keresik. Inkább valamivel szenvedélyesebben foglalkoznak.

Greer korán el kezdett érdeklődni a fantasyk iránt, és tízévesen fedezte fel első szerepmodelljét, a varázsló Gandalfot, a Gyűrűk Urából. Ez vezette későbbi érdeklődését a spiritualitás, mitológia és ezoterikus hagyományok felé. Amíg a középiskolában tanult, megkezdte tanulmányait a hermetikus mágia irányában, az Arany Hajnal hagyományai szerint.

Miután befejezte a középiskolát 1980-ban, Greer megkezdte főiskolai tanulmányait az összehasonlító történelem szakán a Nyugat Washingtoni Egyetemen Bellingham-ben, de 1983-ban elhagyta tanulmányait, hogy számos munkát kipróbáljon, hogy fejlessze képességeit, mint író. Ez alatt az idő alatt megismerkedett és elvette feleségét Sarat, aki ceremoniális mágus, herbalista, zenész és az Univerzális Gnosztikus Egyház pogány szárnyának papnője. Greer visszatért, hogy befejezze tanulmányait az egyetemen 1991-ben, ahol 1993-ban magna cum laude végzett (latin kifejezés, mely "nagy tisztelettel" szavakat takarja, ez általában 3,6-os átlagnál jobb eredménnyel végzettek kapják, de változhat).

Ez alatt az idő alatt Greer elégedetlen lett az Arany Hajnal ceremóniális mágia rendszerével, s annak néhány szempontjával, és még inkább természet központú spiritualitást akart keresni, ez vezette a druidizmushoz. 1995-ben elkezdte levelező kurzusát a Bárdok, Ováteszek és Druidák Rendjével. A rend egy angol druida rend, melyet Ross Nichols alapított 1964-ben, és most a legnagyobb druida rend a világon, amelyet számos külföldi követ. A rend nevét a három hagyományos kasztból kapta nevét. Az első szint a bárd, mely a költészet és a dal erejére fókuszál, a második szint az ovátesz, mely a gyógyászati tudáson és gyógyításra koncentrál, míg a harmadik és végső szint a druidáé, aki a természettel való kapcsolat spiritualitásával foglalkozik. Persze a leírtak igen leegyszerűsítik a három kaszt munkáját, de maradjunk ennél.

Egy évvel később Greer kiadta az első könyvét: A bölcsesség útja: Kabala a Nyugati Hagyományokban (1996), egy kézikönyvet, mely az Arany Hajnal kabalisztikus filozófiájára épült, s melyet a Llewellyn Kiadó adott ki. Ezután nagyjából minden évben kiadott egy újat. A század végén, hogy kiegészítse levelező tanulmányait, Greer megpróbálta felvenni a kapcsolatot az amerikai druida rendekkel. Egyikük volt az AODA, egy druida egyház, melyet 1912-ben alapított Dr. James Manchester. Ők egy vezetőségi krízisen estek át és inaktívvá váltak 1990-es években. Nem tudta felvenni a kapcsolatot velük ez idő alatt. 2001-ben Greer csatlakozott az Ár nDraíocht Féin rendjéhez (ADF), egy modern druida rendhez, melyet Isaac Bonewits alapított 1983-ban.

2002-ben Greer befejezte levelező tanulmányait az OBOD-dal és megkapta bizonyítványát mint "a Rend Druida Társa". Ezután megtisztelték a Rendek "Mount Haemus - díjjal" a druida tevékenységeiért 2003-ban. Ugyanebben az évben végre kapcsolatot tudott teremteni az AODA Archdruidájával, és beszélgetések sorozata (mely a rend jövőbeli életképességéről szólt) után meghívta a Nagy Ligetbe, hogy ott a Kelet/Levegő Archdruidájaként működjön. Később ebben az évben december 21.-én, a Fő Archdruida, Betty Jean McCloud Reeves lemondása miatt (betegsége okán), Greer Észak/Föld posztjára állt, mint hetedik Fő Archdruidája az AODA-nak.

Greer felesége, Sara, aki az Univerzális Gnosztikus Egyház pogány szárnyának papnője 1994 óta, szintén csatlakozott az AODA-hoz. Kezdetben, mint Almonárius (gondozó) szolgált, de most szintén Archdruida, Nyugat/Víz Archdruidája. Az AODA mellett tagja az ADF-nek, OBOD-nak, az RDNA-nak (Észak-Amerika Reformált Druidái, 1963-ban alapították), és a DGOFC-nek (Az első kör druida "közössége" /magyarul nehéz visszadni/ Druid Gorsedd of the First Circle - a gorsedd egy walesi szó a trónra, de bárdok, ováteszek és druidák közösségét jelenti, 1995-ben alapították). Írói álnevén, mint Clare Vaughn, férjével néhány könyvet írt: Rituális mágia tanulmányai: Alapvető elmélet és gyakorlat a magányos gyakorló számára (2004) és Pogány Imádság Füzérek (2007).

Írta a könyveket és figyelt az AODA munkájára, valamint Greer régóta érdeklődött az ázsiai misztikus hagyományok, harcművészetek iránt, és főként a Neigong gyakorlatában (kínai légzés, meditáció és spirituális tudományág a taoizmussal kapcsolatban). Jelenleg éles érdeklődést mutat a földi természetes források kimerülése iránt, úgy gondolja globális és alapvető változások következnek be a társadalomban a következő évszázadokban. Ma Oregon megyében, Ashland városában lakik feleségével Saraval.

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Michael_Greer

http://www.aoda.org/about/greerbio.htm

http://www.twpt.com/johnmichaelgreer.htm