Israel Regardie

(1907 - 1985)

Írta és összeállította: George Knowles.

Fordította: Salem

Francis Israel Regardie okkultista, író és egy időben a legendás Aleister Crowley titkára volt. Egy beavatottja a mára kihalt titkos rendnek, az Arany Hajnal Hermetikus Rendnek, később hírhedtté vált kora okkultistái között, mert megszegte titoktartási esküjét és publikálta a rend teljes rituáléit könyvében a "Golden Dawn"-ban (Arany Hajnal). Ma ez a könyv klasszikus bestseller könyv, már számtalanszor átdolgozták és újra kiadták. Háttérbe szorult Crowley-val való kapcsolata miatt, sok munkáját méltánytalanul félretolták a magas mágia és okkultizmus köreiben.

Regardie Francis Israel Regudy-ként született Londonban, 1907. november 17-én. Szülei szegény zsidó bevándorlók voltak, a II. Világháború alatt, amikor bátyja belépett a katonaságba, nevét véletlenül Regardie-ként írták le. Inkább mintsem megváltoztatja, felvették ezt a családnevet. Később Regardie elhagyta a Francis használatát, előtérbe hozva az Israel Regardie megnevezést.

1921. augusztusában, 13 éves korában a családja az Egyesült Államokba vándorolt és Washington D.C.-ben telepedett le. Ott Regardie művészetet tanult Washington és Philadelphia iskoláiban. Ugyanebben az évben érdeklődni kezdett Madame Blavatsky munkái, a jóga és a hindu filozófia iránt. Gyakran megtalálható volt a Kongresszus Könyvtárában vezetve saját tanulmányait. Később talált egy héber oktatót, aki megtanította őt hébert olvasni, egy képességet adott neki, amit teljesen kihasznált, amikor elkezdte tanulmányait a Kabaláról.

1926. február 18.-án, Regardie kérelmezte a tagságot a "Washington College Rózsakeresztes Társasága Americában"-nál (S.R.I.A.). Beavatást kapott Neophyte fokozatban (Kezdő, újonc) 1926. március 18-án és továbbfejlődött Zelator fokozatra 1927. június 2.-án. Eközben nagy érdeklődést tanúsított az okkultizmus iránt és Aleister Crowley egy könyve kimondottan elragadta, később elbűvölte Crowley írásai és munkássága.

Regardie írt Crowley-nak Párizsba, ahol ő megkapta és válaszolt neki. Később felajánlott neki egy titkári állást Párizsban. Regardie úgy látta, hogy ez egy jó lehetőség mágia tanulására egy elismert személytől, és 1928 októberében Franciaországba utazott, elfogadta az állást. A következő három évben Crowleyt próbálta meggyőzni, hogy tanulhasson némi mágikus művészetet. Viszont Crowley soha nem ajánlkozott és Regardie, egy visszafogott és egyszerű fiatalember, nem ragadott alkalmat, hogy megkérje. Ehelyett folytatta a saját tanulmányait, elolvasott minden könyvet, cikket és kéziratot, amit meg tudott szerezni.

Ahogy az történni szokott Crowley-val, tele volt a brit bulvárlapokkal, a francia hatóságok megkérték, hogy hagyja el országukat. Crowley visszatért Angliába és később elvette második feleségét Maria Ferrari de Miramar-t 1929-ben. Crowley lerombolt képének helyrehozásában, Regardie közös munkában P.R. Stephenson-nal (egy másik Crowley kapcsolatai közül) megírta az "Aleister Crowley legendája" c. könyvet. 1930-ban adták ki.

Regardie folytatta okkult tanulmányait és megalapozta társszerzői hírnevét, később kiadta első saját könyveit a "Gránátalmák egy kertje' és az "Élet fája" címmel 1932-ben. Az első kabbalisztikus tanulmányokat tartalmazott és számos forrás kutatásán és tudásán alapozódott. Az Élet fája viszont az Arany Hajnal tanításait foglalta össze, amely megszüntette a létezést 1903-ban. Amikor kiadta, izgatottságot okozott az okkult elitben. Ez volt az egyik legteljesebb és legérthetőbb szöveg a gyakorlati mágia tárgykörében, amit valaha megírtak. 1932-ben Thomas Burke titkára lett.

Noha az eredeti Arany Hajnal megszűnt létezni, folytatódott számos leszármazott renden, a Stella Matutina és az Alpha et Omega-n keresztül. Az Élet fája és a Stella Matutina tag, Dion Fortune bátorítása, asszisztálása miatt Regardie-t meghívták a Stella Matutina rendbe 1933-ban. Viszont ahogy az eredeti renddel történt, ott is belső harcok folytak a vezetők közt, és a rend előrehaladott hanyatlás állapotában volt. Regardie a szokatlan képességeinek köszönhetően gyors előremenetelt produkált a fokozatok közt, de figyelembe vette a vezetőket, hogy törődjön jobban a nagyobb titulusok elérésével, mint inkább a mágia gyakorlásával. Végül rájött, hogy a Rend és tanításai nem élnek túl sokáig tovább ama fáradozás nélkül, amit a több tag bevétele szolgál, akik megbecsülnék őket. A Theoricus Adeptus Minor fokozat megszerzése után, elhagyta a rendet 1934 decemberében.

1934-ben, Aleister Crowley belekeveredett egy híres és szenzációs ügybe, amelyben beperelte Nina Hamnett-et, egy kiemelkedő szobrászt. Elveszítve az ügyet, csődbe került és nem tudta tovább Regardie-t titkáraként alkalmazni. Megoldásként, és ahogy történt Crowley számos barátjával és kapcsolatával, összevesztek. Regardie mélyen megbántódott, csak évekkel később volt képes arra, hogy megbocsásson. Regardie a munkába temetkezett, hogy az "Igaz gyógyítás" könyvét, majd alapművét, "A Bölcsek Kövé"-t folytassa. Utóbbi az alkímiáról szól jungi perspektívában.

Regardie figyelmét a pszichológia és pszichoterápia irányába fordította, és tanulni kezdte a pszichoanalízist Dr. E. Clegg és Dr. J.L. Bendit-tel Londonban. Folytatta az írást, és 1936-ban kiadta a "Rózsakeresztes kalandom" című könyvét. Ugyanezen idő alatt nem hitt a laboratóriumi alkímiában, (de később az 1970-es években, amíg egy gyakorló alkimistákkal dolgozott, mint Frater Albertus a Paracelsus Kutató Társaságból, megváltoztatta gondolkodását erről a témáról. Balszerencsére, egy alkímiai tapasztalata okozta, hogy súlyosan megégette tüdejét a laborban. Feladta az alkímia gyakorlását és a baleset következménye miatt élete végéig szenvedett.).

1937-ben megtörte titoktartási esküjét a Stella Matutinával szemben. Kiadta az Arany Hajnal rituáléinak és tanításainak zömét. Négy kötetben, amelyet egyszerűen csak Arany Hajnalnak nevezett el. Tiltakozások viharát idézte elő idejében és néhányan nyíltan kritizálták tettei miatt, noha számos rendbéli Adeptus titokban hálás volt neki. Okait tettére a Rózsakeresztes kalandom c. könyvében írta le:

"elengedhetetlen, hogy az egész rendszer nyilvánosságra kerüljön, talán nem vész el az emberiségnek, minden nő és férfi öröksége és spirituális hagyatéka miatt. Az én motivációm az volt, hogy kétségtelenül bebizonyítsam azt, hogy a Rend nem sokáig az ideális közvetítő a Mágia átadására, és hogy számos elfogult és felelőtlen közlés létezik a Rend tanításairól, egy megfelelőbb, helytállóbb bemutatás szükséges. Csak ekképpen lehet az elterjedt félreértéseket megszüntetni."

Ez év után Regardie visszatért az Államokba, ahol belépett a Chiropractic College-ba, New Yorkban, ahol pszichológiát tanult. Pszichoterápiát tanult Dr. Nandor alatt, ő tanított neki freudi, jungi és Reiki metódusokat és technikákat. 1938-ban kiadta a Középső pillér c. könyvét, amely lépésről lépésre segített, hogy hogyan hajtsanak végre gyakorlatokat az Arany Hajnal szertartásos mágiájából. Ugyanebben a könyvben hasonlította össze ezeket a mágikus technikákat a pszichoanalízissel. Ő próbálta lerombolni a szintetikus falakat a mágia és a pszichoterápia közt.

1941-es diploma szerzése után Regardie az Államok hadseregében szolgált a második Világháború végéig. Ez idő alatt felfedezte a keresztény miszticizmust és könyvet írt ötleteiről a Metafizika romantikája címmel, 1946-ban. A hadsereg elhagyása után elköltözött Dél-Kaliforniába és reikimesterként dolgozott. Los Angelesben is tanult és számos cikket írt pszichológiai magazinoknak. Számos könyvet írt még, mint pl.: A Mágia művészete és jelentése, Gurítsd arrébb a követ, Húsz lépés a Spirituális Megvilágosodás felé, Hogyan készítsünk és használjunk talizmánokat, és a Gyakorlati Mágia alapjai.

A hatvanas évek alatt Crowley régi kapcsolata Los Angelesbe költözött és kapcsolatba lépett vele. Sybil Leek néha találkozott vele és felidézték emlékeiket a nagyszerű emberről.

Munkája során Regardie teljesítménye gyakran háttérbe szorult Aleister Crowley mellett, amely gyakorta zavarta őt, de jószívű természetének és képességének hála, megbocsátott régi barátjának. Nyilvánvaló volt, amikor kiadta Crowley végleges életrajzát, az "A szem a háromszögben" címmel. De irritálta, amikor az emberek kizárólag Crowley tanításaihoz kapcsolták:

"Sokan azonosították őt Crowley Thelemita Mágiájával és a Törvény Könyvével. Vissza is tudom idézni, amikor egy este az étkezőasztalra csapva azt mondta: "Pokolba is, én egy Arany Hajnal tag vagyok, nem egy thelemita, és szeretném, ha az emberek végre felfognák ezt", írta Pat Zalewski, az "Arany Hajnal titkos belső rendjének rituáléi" írója.

Regardie visszavonult a praktizálástól 1981-ben és Sedonába, Arizonába költözött, ahol folytatta az írást. Későbbi könyvei a Szertartásos Mágia, A laza ember útmutatója a relaxációhoz, és az Arany Hajnal teljes mágikus rendszere. Noha visszavonult élete végéig szívesen adott tanácsot egészség és mágikus témákban. Szívrohamban halt meg 1985. március 10.-én, miközben barátaival ebédelt az egyik kedvenc éttermében. Jóllehet eltávozott, de öröksége számos könyve, amelyek folytatják a tanítást és megihletik a tanulók újabb generációit.

Regardie egyik elsődleges célja az Arany Hajnal tanításainak megőrzése volt, de természetesen más dolga is volt. Az Arany Hajnal egyik beavatottjaként kötelességnek érezte, hogy egy beavatott ági rendet hozzon Amerikába. Türelmesen várt negyven évet, hogy megvalósíthassa célját. Egy csoport Georgiában egy Rózsakeresztes kriptát, pincét épített, az erős rituális helység szükséges volt a beavatáshoz. Ugyanebben az időben két mágus (egy a keleti parton, egy a nyugati parton), nem ismerték egymást, vagy a Georgiai csoportot, készen álltak, hogy megkapják a beavatást. Regardie mindkettőjükkel felvette a kapcsolatot, és használva titulusát és rendi mottóját (A.M.A.G.), megvolt a joga, hogy levezesse a beavatást. És egy emlékezetes hétvégén, Regardie két bevezetést felügyelt a Belső Rendbe, az elsőn és utolsón, amelyet valaha előadott, és a következő fogadalommal Keryx lámpája amerikai kezekbe került:

"Én továbbá megesküszöm és ígérem az Isteni Jóváhagyással, hogy ettől a naptól fogva a Nagy Munkának szentelem magam, amely: megtisztítom és üdvözítem Spirituális Természetem azért, hogy az Isteni Segítséggel végre több lehessek embernél, és ekképp fokozatosan emeljem és egyesítsem a Magasabb és Isteni Géniuszommal, és a rám bízott nem akarok visszaélni."

Regardie Rendi Mottója

A.M.A.G. - Ad Majorem Adonai Gloriam - "Isten hatalmas dicsőségének"