Eliphas Lévi

(1810-1875)

Írta és összeállította: George Knowles

Fordította: Salem

Eliphas Lévi az álneve Alphonse Louis Constantnak, a francia okkultistának és írónak, akinek a munkája nagyban megfertőzte a 19. századi revelációt. Érdekesség, hogy Aleister Crowley ugyanabban az évben született mikor Lévi meghalt, később azt állította, hogy ő Lévi reinkarnációja.

Constant Párizsban született 1810-ben, egy cipész fiaként. Intelligens fiatal fiú volt és gyorsan tanult, de édesapjának nem volt pénze arra, hogy taníttassa. Elhatározta, hogy fiának rendes taníttatást kell kapnia, és elküldte Constantot Szt. Sulpice templomába, ahol egy paptól tanult. Kíváncsivá tette egy lecke az igazgatójától, aki az állati vonzásról és az Ördög általi irányítás kapcsolatáról beszélt. Ez adott szikrát kíváncsiságának és titokban mindent megtanult amit a mágiáról és az okkultizmusról talált. Érdeklődése lángoló volt.

Constant folytatta egyházi karrierjét és pappá szentelték. Később kidobták az egyházból és kiközösítették baloldali politikai nézetei és írásai miatt, és azért is mert megszegte a cölibátust. Szókimondó újságíró volt és írásai miatt háromszor is börtönbüntetést kapott.

1830-as években Constant egy párral, nevén "Ganneau", akik gyakorolta a boszorkányságot. Ganneau hit abban, hogy ő egy próféta és ő XVII. Lajos reinkarnációja, és a felesége pedig Marie Antoinette reinkarnációjának hitte magát. Constant csatlakozott hozzájuk és egy lett követőik közül és mélyen elmerült a mágia és okkultizmus misztériumaiban.

1846-ban, amikor 36 éves volt, Constant találkozott Noemie Cadot-tal és feleségül vette, Noemie ekkor 18 éves volt. Csak egy gyermekük született, de szegény nem sokat élt. Gyermekük elvesztése után a házasság megromlott, külön költöztek 1853-ban és 1865-ben végleg elváltak. Constant folytatta ezt megelőző életét és újságíró lett, majd az okkultizmus tárgykörében tanított. Felvette írói álnevét: "Magus Eliphas Lévi", mely kereszt- és családneve héberre fordítva.

Lévi első halottidéző próbálkozása londoni utazása során történt, 1854-ben. Egy rejtélyes nő kérte szakavatott segítségét, hogy megidézzék Apollonius szellemét, egy híres varázslóét az ősi időkből. 3 hétig tartó előkészület alatt diétázott, böjtölt és meditált Apolloniuson és elképzelte a beszélgetést vele. A párbeszéd rituáléja 12 órán keresztül tartott. Lévi úgy érezte, hogy szélsőségesen hideg van és megrémült, mikor a jelenés megérintette a rituális kardját, a karjai teljesen érzéketlenné váltak. Eldobta a kardot és elájult.

Miután magához tért a karja fájt és zsibbadt volt napokig az eset után, de szkeptikus volt az illetően, hogy tényleg megidézte Apollonius szellemét. A következő próbálkozás állítása szerint jónak bizonyult.

1861-ben Lévi publikálta első és legfontosabb könyvét A magas mágia dogmája és rituáléja címmel. Ezt követte a: Mágia története, Transzcendentális (természetfeletti, misztikus) Mágia, A nagy misztériumok kulcsa és más okkult könyvek. Ebben az időben Lévi írásai és hiedelmei nagyon elképzeltek voltak. Hitt az univerzális "a mágia titkos doktrínájának" létezésében, ami érvényesül a történelemben és mindenhol érvényes a világon. Kifejtette teóriáit az "Asztrálfényről", ami hasonló az éterhez, az élő energia és erő a forrása, ez tölt be minden űrt és élő dolgot, egy népszerű hiedelem a 19. században. A varázsló akarata korlátlan, amíg tudja kontrollálni az asztrálfényt, akkor mindent kontrollál, mondta.

Lévit nagyban befolyásolta Francis Barrett könyve, a "The Magus" (1801). Más nagy író és okkultista is befolyásolta, egy példának: Sir Edward Bulwer-Lytton, a Pompei utolsó napjai c. könyv írója. 1861-ben találkoztak Angliában és vele csatlakozott egy okkult csoporthoz, hogy tanulják a tisztánlátást, a mágiát, az asztrológiát és a mesmerizmust. 1875-ös halála után, Lévi írásai nagyon keresettek lettek és népszerű ember lett, hatalmas kultusszal. Mágiája befolyásolta S.L. MacGregor Mathers-t, aki sok rituálét átvett az Arany Hajnal Hermetikus Rend számára. Lévi kultusza manapság is nagy hatással van az okkultizmusra.

Forrás

The Encyclopedia of Witches & Witchcraft - Rosemary Ellen Guiley.