Dr. Leo Louis Martello

(1930 - 2000) 

Írta és összegyűjtötte: George Knowles 

Fordította: Salem 

Dr. Leo Louis Martello amerikai boszorkány volt. Elsőként magasodott ki a 60-as években, mint a kortárs amerikai boszorkányság vezetője. Számos könyvet írt, okleveles hipnotizőr és grafológus volt. Egy színes és néha ellentmondásos figura, legismertebb aktivistaként olyan témákban, mint: Civil jogok, Állatok jogai, Meleg és Leszbikus jogok. Különösen híres volt az 1600-as évekbeli boszorkány hisztéria, a boszorkányok elleni atrocitások utáni megtorlásokról, 500 millió $-os peréről a Római Katolikus Egyház ellen, és 100 millió $-os peréről Salem városa ellen, Massachusettsben. Leo Martello 1930. szeptember 26-án született Dudley-ban, Massachusettsben. Apja migráns szicíliai volt, akinek a tulajdonában volt egy kis farm, de a nagy nyomás ideje volt, amikor a szegénység, munkanélküliség, hajléktalanság és éhség volt az egész Egyesült Államokban. Ekkoriban nagyon nehezen tartotta el fiatal fiát, és először elköltöztek Worcesterbe, majd Southbridgebe, eközben Leo-t katolikussá keresztelték. 

Talán az idő stresszének köszönhetően, szülei házassága megromlott és elváltak, Leo akkor még nagyon fiatal volt. Leo-t elküldték egy katolikus bentlakásos iskolába. Leo később állította, hogy az utána következő 6 év a bentlakásos iskolában voltak a legboldogtalanabb évei az életében, sok bajt okozott abban az időben. Gyerekként Leo számos pszichikus tapasztalatot szerzett és a tizenévesen elkezdte tanulni a tenyérjóslást és a Tarot vetést egy cigány nőtől. Tanult a hipnotizmusról és a grafológiáról is. 16 éves lett, rádióban is megjelent, kézírás analíziseket és cikkeket írt magazinokba, ugyanekkor folytatta tanulmányait az Assumption Főiskolán, Worcesterben, Massachusettsben.

18 évesen Leo New Yorkba költözött és a Hunter Főiskolán, majd a Pszichoterápiai Intézetben tanult. Magát támogatta számos különféle munkával. Egy évvel később, 19 évesen nyert egy arany medált a legjobb fikció műért egy tinédzserírótól New Yorkban.

Idő közben Leo kis ismeretet szerzett ősi örökségéről, kivéve apja eligazítását anyai nagymamájához, Maria Concettához való hasonlatosságát, aki Szicíliában élt. Apja elmondta, hogy Leo fizikailag hasonlít nagymamájához, és örökölte temperamentumát és szellemi képességeit. Maria jól ismert volt, mint Strega Maga (egy női boszorkány) és Főpapnője egy kovennek a "Sikelek Istennőjének". A helyi maffiózó hirtelen halála után (aki szívinfarktusban halt meg), elkezdtek róla pletykálni, hogy Maria okolható a halála miatt, mert férjét megfenyegette, hogy megöli, mert nem fizette a védelmi pénzt.

New Yorkba költözése után apja közölte fiával, hogy néhány unokatestvér a régi országból szeretne találkozni vele. Találkozásuk után, megmondták neki, hogy már évek óta figyelték, megvárták, hogy felkészüljön visszatérni az ősi valláshoz. 1951. szeptember 26-án Leo beavatott lett unokatestvérei titkos szicíliai kovenjébe, és Stregone Mago (egy férfi boszorkány) lett belőle. A beavatáskor véresküt kötöttek, hogy sosem fedi fel kovenje titkait, tagjait vagy bármilyen titkos tanítását.

1950-ben kombinálta tehetségét, mint hipnotizőr és grafológus, kézírást tanulmányozott hipnotikus kor regresszióval és professzionálisan dolgozott grafológusként, analizálta a kézírásokat cégeknek és vállalatoknak. Megalapította és elnöke volt az Amerikai Hipnotizmus Akadémiának New Yorkban 1950-től 1954-ig, és gazdasági felelőse volt az Amerikai Grafológiai Társaságnak 1955-től 1957-ig.

1955-ben, amikor 25 éves volt, Leot kitüntette a Hittudomány Doktorátusával a Spirituális Konzultánsok Nemzeti Kongresszusa és kinevezett minisztere lett a Spirituális Független Szektán kívülieknek. Lelkipásztorként szolgált a Spirituális Vezetés Templomában 1955-től 1960-ig. Nem sokáig fogadta el a Spirituális Konzultánsok Nemzeti Kongresszusának teológiáját, elhagyta pozícióját, hogy folytassa távoli kapcsolatait a boszorkánysággal.

1964-ben Leo elutazott Marokkóba, Észak Afrikába és egy évet töltött a tangírok keleti vallásának, mágiájának és boszorkányságának tanulmányozásával. Visszatért New Yorkba azért, hogy elősegítse az igazságot a boszorkányságról, Leo kérte a szicíliai kovenjének engedélyét, hogy publikálhasson, mint boszorkány. Hozzájárulásukkal, kapcsolatba lépett más barátaival és betekintést nyert a Gardneriánus, Alexandriánus és Tradicionális hagyományokba. 1969-ben végül nagyközönség elé került, Leo első könyvét publikálta a boszorkányságról: Weird Ways of Witchcraft (A Boszorkányság Furcsa Útja) /New York - HC Publishers, 1969.).

Leo egy volt amerikai boszorkányok közül, akik publikáltak és küzdöttek olyanokért, mint: Legalizált, adómentes Wicca Templomok, a Boszorkányok civil jogai, hogy nyilvános demonstrációkat és megmozdulásokat tarthassanak és fizetett szabadság a boszorkányoknak ünnepnapjainkon. Munkájának köszönhetően, megalapította a Boszorkányok Felszabadítása Mozgalmat és a Boszorkányok Nemzetközi Szakmai Egyesületét (WICA) 1970-ben, elindította a WICA hírlevelet és Boszorkányság "kivonatot". Az 1980-as évek közepétől, ez a hírlevél nemzetileg 3500-as példányszámot ért meg.

Leo, néha egy ellentmondásos férfi, 1970-ben nagy nyilvánosságot kapott, amikor megrendezte a manapság is híres "Halloween (All Hallows Eve/Mindenszentek előestéje) Boszorkány módra" New York Central Parkjában. A New York-i parkok Szakosztálya eleinte visszautasította a "Boszorkány módra" kérést, de később megváltoztatta döntését, amikor Leo a New York Civil Előjogok Egyesületének szolgálatát hozta védelemre, és diszkriminációval vádolták egy kisebb vallás nevében, aminek a jogait megsértették. Október 29.-én csütörtökön, két nappal az ünnep előtt a kérést elfogadták.

1970. október 31.-én az ünnepélyen (Samhain előestéje, Halloween előestéje és Mindszentek előestéje), a "Boszorkány módra" hatalmas, óriási siker volt. Több mint 1000 ember vett részt az ünnepen, amelyet lefilmeztek és dokumentáltak a Global Village számára. Az ünnep fő látványossága az volt, amikor a boszorkányok és a nem-boszorkányok együtt, kéz a kézben egyre nagyobbodó körben táncolták a Boszorkány orsót. Énekelték a régi népi dallamot, a "London Bridge is Falling Down"-t, átköltve új szavakkal:

"Witches meet in Central Park, Central Park, Central Park,

Witches meet in Central Park. For our Lady"!

Az ünnep sikere után, Leo megalapította a Boszorkányok Rágalmazása Elleni Ligáját, amit később átneveztek Boszorkányok Anti-diszkrimináció Érdekcsoportjának (WADL), amely garantálta a Boszorkányok vallási jogait. 1980-as évek végén a Liga megerősített "helyőrségeket" mondhatott magának az USA minden államában.

Ezután vázolta a híres "Boszorkány Manifesztumát", amellyel kiállt a Nemzeti Boszorkány Nap parádéért és a Katolikus Egyház ellen, amiért ők kínoztak és megöltek boszorkányokat az inkvizíció alatt. 500 millió dollárt követelt az Egyház rombolása ellen, a befolyt összeget az áldozatok leszármazottainak akarta adni, amit a Vatikán fizetett volna. További 100 millió dollárt követelt Salem városától, a kártérítésül az 1692-es Boszorkány Perek miatt. Ötletes, de lehetetlen cél, hogy megvalósítsák ilyen későn.

Amíg íróként, grafológusként és előadóként dolgozott, Leo számos alkalommal megjelent a nyilvánosság előtt, beszélt nagyobb fesztiválokon, ünnepeken és összejöveteleken, segítve másokat tanítani a mesterségre. Meghatározása szerint a boszorkány: "Egy bölcs mesterség (craft) gyakorló, egy természetimádó és egy ember, aki irányítja az életét", és a saját szicíliai hagyományaival, úgy érezte, hogy "egy boszorkánynak nem szabad megbocsátania az igazságtalanságokat." Érzékenysége ellenére, úgy tanította ne fordítsd oda a másik orcádat, hanem légy erős és tedd a rosszat, ha az szükséges. Úgy érezte, túl nagy hangsúly van a jellemen a széles pogány közösségben.

A következő egy szemelvény könyvéből: Boszorkányság: Az Ősi Vallás (Seacaucus, N.J. University Books, 1973):

"A Mesterségben nincs merev dogma. Az erős drogok tiltottak. Esztelen bolondok nem tudják dicsérni az Anyaistennőnket. A szex szent, nem olyan dolog, amit ki kell állítani egy peep showban. Az erő valami személyes, nem használható másokon, amely ellenkezik a Mesterség etikáival. Azok, akik úgy gondolják, hogy az Ősi vallás mesterré teszi őket mások felett, azok önkáprázatukban élnek. Egy boldog ember mindig erős ember és gyűlölt azok által, akik nem azok. Egy boldog ember számos módon önző; a Mesterségben meg kell védenünk legjobb érdekeinket és biztosítani, azt az erőt, ami az állandó boldogság maradványa, tudva, hogy közülünk senki élete sem mentes a viszontagságoktól, de az Ősi Vallásunk segít nekünk kezelni és elsöpörni." A Mesterség túlélt több ezer évet. Minden után ami jött és ment, megmaradt. És egy nap, az eljövendő Vízöntő Korszakában, ott újra gyönyörű templomai lehetnek az Istennőnek."

Leo visszavonult a nyilvános élettől az 1990-es évek elején, folytatta a segítséget és tanácsadást bármikor, amikor vezetők, csoportok vagy mások kérték rá.

Sajnálatosan Dr. Leo Louis Martello eltávozott a Nyárföldre 2000. június 29.-én. Kívánságainak eleget téve a medford-i Lori Bruno, egy idősebb Leo tradíciójából és házának ügyintézője maradványait elhamvasztotta. 2000 októberében Lori egy megható gyászmisét tartott New Yorkban. A Meleg és Leszbikus Centerben tartották, ahol számos ember megosztotta tapasztalatait vele az évek során.

Leo idejében termékeny író volt és számos magazin cikket és könyvet írt. A kiadványainak legnagyobb száma a Boszorkánysághoz kapcsolódik: Weird Ways of Witchcraft (Boszorkányság Furcsa Útja); Witchcraft: The Old Religion (Boszorkányság: Az Ősi Vallás); Black Magic, Satanism and Voodoo (Fekete mágia, Sátánizmus és Voodoo); Understanding the Tarot (A Tarot megértése); It's Written in the Stars (Meg van írva a Csillagokban); It's Written in the Cards (Meg van írva a kártyákban); Witches' Liberation and Practical Guide to Witch Covens (Boszorkányok Megszabadító és Gyakorlati Útmutatója a Boszorkány Kovenekhez); Your Pen Personality (Toll személyiséged); The Hidden World of Hypnotism (Hipnotizmus rejtett világa).

Források

The Encyclopedia of Witches & Witchcraft - Rosemary Ellen Guiley

The Witch Book (The Encyclopedia of Witchcraft, Wicca and Neo-paganism) - Raymond Buckland

The Encyclopedia of Modern Witchcraft and - Shelley Rabinovitch & James Lewis

Segített összeállítani a Lori Bruno által készített emlék, amelyet itt látni lehet:

http://www.geocities.com/leomartellomemorial/bio.html

És számos weboldal.