Charles Godfrey Leland

(1824-1903) 

Írta és összeállította: George Knowles 

Charles G. Leland tudós, néprajzkutató és író volt, aki számos klasszikus könyvet írt az angol cigányokról és Olasz Boszorkányokról. Például: Etruscan Roman Remains (Etruszk Római Maradványok), Legends of Florence (Firenze Legendái), The Gypsies (A cigányok), Gypsy Sorcery (Cigány Boszorkányság) és talán a leghíresebb könyve: Aradia: Gospel of the Witches (Aradia: A Boszorkányok Evangéliuma). 

Több mint 50 könyvet írt és írásai olyan embereket inspiráltak, mint Gerald Gardner és Doreen Valiente, de számos úttörőjét a mai modern Boszorkányságnak. Régi angol származású Charles G. Leland családfája visszavezet John Lelandhoz, aki 1553-ban a Királyi Régészek tagja volt. Családja később 1636-ban Amerikába ment és Massachusetts-ben telepedett le. Charles G. Leland Philadelphiában, Pennsylvaniaban született, 1824. augusztus 15-én. Néhány nappal születése után az öreg holland bába a házának padlásszobájába vitte Charles-t és végrehajtott egy rituálét rajta. Mellére rá tette a Bibliát, egy kulcsot és egy kést, ezután égő gyertyákat, pénzt és egy sóval teli kupát tett a fejéhez. A rítus összetevői segítették, hogy élete boldog és szerencsés legyen, és hogy később tudós és varázsló legyen. 

Gyermekként elbűvölte a folklór és a mágia, sok mesét és történetet meséltek neki szellemekről, boszorkányokról és tündérekről. Családja gazdag volt, sok cselédjük volt. Egyikük - egy ír emigráns hölgy - tanította a tündérekről, és egy másik - fekete hölgy, aki a konyhában dolgozott - tanította a Voodoo-ra. Princtonban tanult és diplomázott, majd Európába ment és Heidelberg és München egyetemein tanult mielőtt Párizsba ment a Sorbonne-ra tanulni. Mikor 1848-ban forradalom tört ki, visszament Amerikába. Kapcsolatban állt az amerikai polgárháborúval, mivel a szakszervezeti tagokkal harcolt és szemtanúja volt a Gettysburg-i csatának. A háború után Leland alaposan átutazta Amerikát. 

Főként újságíróként dolgozott, de olajforrások után is kutatott. Egy alkalommal, mikor az öreg Vadnyugaton volt, egy rövid látogatást tett Custer tábornoknál Fort Harker-ben. 1856-ban összeházasodott és életét szentelte egy Isabel nevű hölgynek. Angliába mentek 1870-ben, Leland megkezdte tanulmányait az angol cigányokról és nagy érdeklődést mutatott kultúrájuk felé. A kurzus alatt megnyerte a "Cigányok Királyának", Matty Cooper bizalmát Angliában. Cooper-től Leland megtanulta a román nyelvet és később a cigányok maguk közé fogadták. Ez idő alatt két könyvet is írt. 1888-ban ő lett a Cigány kultúra Társaságának elnöke. 1888. telén Leland Firenzébe ment, hogy megkezdje tanulmányait az olasz boszorkányokról. Információinak forrása egy misztikus hölgy, Maddalena volt. Tarot olvasóként dolgozott és a jósolt Firenze utcáin. Leland hitt abban, hogy Maddalena egy gyakorló öröklött boszorkány és kutatási asszisztensként alkalmazta őt. Maddalena segítette Leland-ot a könyve megírásában (Aradia: Gospel of the Witches). Leland termékeny gyűjtögető volt és sok pénzt költött a boszorkánykultúra régiségeinek gyűjtésére. A legdrágább tárgy a Voodoo Fekete Köve volt. Úgy hitte csak 5 vagy 6 kő létezik, amit varázsköveknek neveznek Amerikában. A kövek kis fekete kavicsok és a rabszolga kereskedelemmel együtt érkeztek Amerikába. Bárki kaparintotta meg a követ, Voodoo mesterré vált és elismert lett minden Voodoo gyakorló körében Amerikában. 

Leland 1891-ben Londonban a Néprajz Kongresszuson ki is állította a követ. Elizabeth Robins Pennell, Leland unokahúga, aki megörökölte jegyzeteit, leveleit és kiadatlan anyagait, egy kétrészes életrajzot adott ki róla, amiben megemlíti a követ, és hogy Charles gyakran hívták mesternek a boszorkányok és a cigányok. Erszénye mindig tele volt amulettekkel és talizmánokkal. Amikor tanulmányozta a kultúrákat, azt sosem egy személytelen kíváncsisággal rendelkező tudósként tette, hanem mélyen elmerült és néha még gyakorolta is, amit tanult. Egy évvel élte túl mélyen szeretett feleségét, Isabelt. Leland 1903. március 20-án halt meg. Sajnos nem tudta befejezni a munkáját az Olasz Boszorkányokról. Öröksége a könyvei maradtak. Korában senki más nem írt könyvet gyakorló boszorkányokról. Könyve - Aradia: Boszorkányok Evangéliuma - egy a legbefolyásosabb könyvek közül, amik hatottak a modern Boszorkányságra és Wiccára. Egy a néhány könyv közül a boszorkányságról, amit még 100 év után is újranyomtatnak. Források Encyclopedia of Wicca & Witchcraft - Raven Gramassi An ABC of Witchcraft Past and Present - Doreen Valiente