Carl Weschcke

(1930 - 2015).

Írta és összeállította: George Knowles

Carl Weschcke a Llewellyn Worldwide Ltd.-nek az alapítója, az egyik legnagyobb okkult és New Age kiadónak a világon. Mágus, tantragyakorló, pogány és újító wicca főpap, aki vezető szerepet töltött be a Wicca és a Neo-pogányság újraébredésében az 1960 és 70-es évek alatt.

Weschcke római katolikus családba született 1930. szeptember 10-én St. Paul-ban, Minnesotában. Apai nagyapja (aki az Amerikai Teozófiai Társaság alelnöke volt) korán bevezette a metafizikába és az okkultizmusba. Nagyapja befolyása alatt Wechke-t hamar elbűvölte az asztronómia, vallás, az okkultizmus és a reinkarnáció. Szülei vegetáriánus naturalisták voltak, akik gondolatolvasó technikákat gyakoroltak, amit gyakran megbeszéltek vele. Házukban gyakori volt a szellemjárás. Weschcke fiatal kora nagyon meghatározó szerepet töltött be a jövőjében.

Weschcke a St. Paul Akadémián tanult és 1948-ban diplomázott le, ezután a Babson Üzleti Intézetben tanult Massachusetts-ben, ahol 1951-ben kapta meg diplomáját és a természettudományok első fokozatának kitüntetését üzleti adminisztrációból. Diplomaosztás után megkezdte munkáját a család gyógyszerészeti üzletében, de nem találta jónak ezt a szakmát. Weschcke publikáló akart lenni, ezért visszament az iskolába és a Minnesota Egyetemen ledoktorált filozófiából. 1960-ban megvásárolta a Llewellyn Kiadót.

A kiadó Los Angeles-ben helyezkedett el, de csak egy kis csomagküldő szolgálat volt. Asztrológiai könyveket és kalendáriumokat adtak ki. A walesi asztrológus Llewellyn George alapította az üzletet Portlandben, Oregonban 1901-ben. Később Los Angelesbe költözött, ahol 1954-ben meghalt. Amikor Weschcke átvette az üzletet, átvitte St. Paul-ba, ahol újraépítette. Gyorsan kiterjesztette a könyvkiadást az asztrológia és okkultizmus területén. 30-50 könyvet is kiad évente, kiad még audiót, videókat és sok magazint is, mint például: New Dimension (Új Dimenzió), Gnostica (Gnosztika), Astrology Now (Asztrológia Most), New Times és New World.

1950-es és a korai '60-as években Weschke emberi és szabadság jogi aktivista lett. Segítette a St. Paul-i NAACP társaságot (National Associaton for the Advancement of Coloured People) és a Minnesotai Civil Szabadság Unióját. Nagyban előrelendítette a törvényhozást St. Paul-ban.

1964-ben Weschke egy nagy házat vett St. Paul-ban, amit otthonának és üzlethelyiségnek használt. A ház állítólag kísértetjárta volt, Weschcke sok tapasztalatot szerzett itt. Gyakran ébredt fel éjszaka a hideg miatt, ami a nyitott ablakon jött be, pedig alvás előtt mindig bezárta őket. Fura hangokat és lépéseket hallott az éjszaka közepén, női és férfi jelenéseket látott. A médiában lavinát indított el, ahol nagyban figyelembe vették Wicca és pogány megmozdulásait.

1970-ben Weschcke megnyitotta a Gnosztikus Könyvesboltját Minneapolisban, ezzel együtt a Gnosztikus Iskolát önfejlesztésre. Hamar nagy népszerűségre tett szert a pogányságban, más okkult érdekeltségben és alternatív vallásokban. 1971-ben a helyi menedzsere ötlete az volt hogy rendezzenek egy Woodstock stílusú fesztivált. Weschcke jó ötletnek tartotta és megkezdte szervezését Az első fesztivál később abban az évben jött létre. Neve: "Első Amerikai Vízöntő Fesztiválja az Asztrológiának és Okkult Tudományoknak". A fesztivál a legismertebb Boszorkányokat, Wiccákat, Mágusokat és Neo-Pogányokat vonzotta az egész világról. Boszorkány rítusokat és meditációkat végeznek a békéért a Földön és a Föld gyógyításáért. Később ez a fesztivál új nevet kapott: Gnosztikon.

A következő évben (1972) Weschcke beavatást kapott Lady Sheba-tól az Amerikai Kelta Boszorkány Hagyományokba, amit Sheba alapított. A koven otthonában találkozott és Weschke később főpap lett, manapság pedig a tradíció legidősebbje. Abban az évben találkozott Sandra Heggum-mal egy Főpapnővel egy másik tradícióból. Később összeházasodtak egy nagyon reklámozott kézkötési ceremónia keretében a telihold alatt. Esküjüket egy régi boszorkány rítusból vették, a vendégek pedig egy nagy üstből ittak, ami tele volt gyümölcsökkel, borral és virágokkal.

1973-ban segített megalkotni és rendezni az Amerikai Boszorkánytanácsot, aminek elnöke lett. Az elnöknek meg kellett fogadnia, hogy mindent megtesz a boszorkányokért és a mesterségért. Ebben az évben felesége életet adott fiának, akit Gabrielnek neveztek el.

A '70-es évek közepén Weschcke befejezte a nyilvános aktivitását. Kiadója megkezdte stagnálását és Weschcke hit az állandó média publicitásában és hogy nem felejtik el. Eladta a házát és elköltözött vidékre családjával, ahol több időt tölthetett velük. Újraszervezte üzletét, bezárta a könyvesboltot és a fesztivállal sem foglalkozott. Növelte a könyv, videó, audió és most már számítógépprogramok kiadását is.

A Weschcke család folytatta a Wicca és Pogány közösségekben élést és publikálást. Konferenciákat szerveztek. Manapság a kiadójuk közepesen nagy vállalat lett és évente 100 könyvet adnak ki. Gabriel, a fiúk a New York-i Pace Egyetemen szerezte meg a mester fokozatot kiadói tudományokból és területi eladás ügyvezetője lett.

Weschcke két tiszteletbeli doktorátust is visel, egyet a mágiából, és ő az Aurum Solis Nagymestere (egy nemzetközi mágikus rend, amit eredetileg 1897-ben alapítottak Angliában, de most St. Paul-ban van). 1991-ben visszavonult a rendtől és más csoporthoz sem csatlakozott. Haláláig elvonultan élt és foglalkozott üzletével.

2015. november hetedikén, családja körében halt meg. 85 éves volt.

Források

The Encyclopedia of Witches & Witchcraft - Rosemary Ellen Guiley.

Encyclopedia of Wicca & Witchcraft - Raven Grimassi.