Alex Sanders

(*1916 (26)*-1988) *"Lásd alul"

Írta és összeállította: George Knowles 

 Alex Sanders - a "Boszorkányok Királya" ahogyan ismerték - fontos tette az Alexandriánus Tradíció megalapítása, amely ma egy a fő hagyományok közül a Wicca/Boszorkányság mozgalmaiban. De ez az uralkodás tele volt kritikával és vitával. Alex Sanders Manchesterben, Angliában született, ő volt a legidősebb a hat gyermek közül. Apja varietészórakoztató volt, aki alkoholizmusban szenvedett. Fiatalon, hétéves fiúként úgy hitte, nagymamája, Mary Biddy néhány pogány rítust végzett. Amikor váratlanul meglepte őt, azonnal titoktartásra eskette a fiatal Sanders-t és beavatta egy rövid mondattal, "Most, egy vagy közülünk". Tehát tanítványává fogadta és megkezdte az Ősi Vallás útját. Sanders természetes szellemlátó volt, aki mindent megtanult nagymamájától. Állította, hogy Mary odaadta neki saját Árnyak Könyvét, hogy lemásolja és megtanítsa a boszorkányok rítusaira és mágiára. Nagymamája halála után próbált kapcsolatba lépni más boszorkányokkal, de nem sikerült, így tanulmányait olyan anyagokból folytatta, amit talált. Analitikus kémikusként dolgozva Manchesterben, találkozott és feleségül vette munkatársát, Doreen-t. 

Alex 21 volt, Doreen 19, két gyermekük született, Paul és Janice. Öt évvel később a házasság megromlott és Doreen fogta két gyermekét és elhagyta. A depressziós Sanders inni kezdet; egyik alacsony bérű munkától a másikba sodródott és kedvét lelte a szexben férfival és nővel is. A bal kéz útján, az ördögöt imádta és tanulmányozta az Abra-Melin mágiát, abban reménykedett, hogy gazdag és híres lesz. Gyakran reklámozta mágikus tetteit és néhány hihetetlen állítás is tett, amelyet előtte Aleister Crowley mondott, azt állította, hogy kreált egy mágikus gyermeket. Állítása szerint, egy rituális maszturbáció rítusával teremtette egy férfi asszisztense segítségével. Azt mondta, "a baba eltűnt röviddel készítése után és egy Michael nevű szellemmé nőtt". "Michael-t" a transz munkái során használta, és Michael (állítása szerint) volt az, aki őt játszotta a vad partikon, embereket inzultált, és rendszeresen egy förtelmes módon játszotta el őt. "Végül Michael szelleme lecsillapodott és képes lettem hogy kontrolláljam", mondta. Sanders később egy familiáris entitást használt, Nick Demdike-ot, aki állítása szerint egy megkínzott boszorkány volt Lancaster-ből a 17. századból. Az 1960-as évek elejétől, Sanders feljegyzések szerint felkeresett néhány Gardneriánus kovent, beleértve azt is amelyet Patricia és Arnold Crowther vezetett, de visszautasították őt. Nem volt könnyű, de valahogy sikerült megszereznie egy példányt a Gardneriánus Árnyak Könyvéből. Ezt lemásolta (mindenki szerint rosszul) és szépítette néhány saját módosítással. Ez lett később az alapja, hogy megalapítsa saját kovenjét, állítva, hogy ez a másolat a nagymamája Árnyak Könyve.

Sanders született showman volt, aki mohón meg akarta nyerni a nagyközönséget. Sokakat vonzott, hogy kövessék őt. Egy volt a beavatottjai közül Maxine Morris, egy római katolikus, aki húsz évvel volt fiatalabb nála. Beavatása után, kézkötést végeztek és Főpapnője lett. Később egy civil szertartáson is megesküdtek 1967-ben és egy alagsorba költöztek a Nottinghill Gate mellé, Londonba. Ugyanez év után, Maxine megszült egy lányt, Mayát.

Új otthonából Sanders tovább folytatta kovenjét, osztályokat tanított, állítása szerint 1623 boszorkányt avatott be minden gyakorlatba, amit úgy ismerünk: Alexandriánus Tradíció. Egy találkozás alkalmával 16 kovenje gyűlésekor, Sanders azt a címet adta magának, hogy a "Boszorkányok Királya".

1968-69-ben Sanders Maxine-nal megjelent és technikai tanácsokat adott egy filmhez, a "Legend of the Witches" -hez. A sajtóbemutató alatt, találkozott és bemutatkozott Stewart Farrar-nak, amikor a Reveille riportere volt. Stewart később beavatást nyert Maxine-tól és híres lett, mint boszorkány és író.

1972-ben Maxine szült egy másik gyermeket, Victort, egy évvel később, 1973-ban elköltöztek. Sanders Sussex városába költözött, ahol haláláig, 1988. április 30-ig viszonylag elvonultan élt. Hosszú küzdelem után tüdőrákban halt meg. Temetése nagy média esemény volt, boszorkányok és pogányok minden honnan az országból tiszteletüket tették. A temetés alatt lejátszottak egy felvételt, amin fiának üzent, hogy lépjen örökébe, mint a "Boszorkányok Királya".

Victor Sanders nem érzett vágyat, hogy felvegye ezt a címet és elhagyta Angliát az Egyesült Államokért. Maxine Londonban maradt, folytatta a kovent és tanította az embereket a mesterségre, a főpap, féltestvére David Goddard. Röviddel temetése után, egy kis tanács az Alexandriánus tradícióból összegyűlt. Elmondták, hogy nincs örököse a "Boszorkányok Királya" címnek és a címet eltörölték.

Kétségkívül Alex Sanders egy ellentmondásos és feltűnő férfi volt, aki kétely nélkül plagizálta mások munkáját, hogy díszítse a sajátját. Hogy ezt rosszindulattal tette-e, kérdés marad. Személy szerint (csak George Knowles szerint - a ford.) nem hiszem. Feltevésem szerint az ártalmatlan közöny miatt és főleg a tanítványai hasznára, még ha másoktól a mesterségből kritikát kapott is. Ő tehát kétségkívül egy igen képzett boszorkány és erős varázsló volt, akinek a hozzájárulása az újra fejlődő mozgalomhoz, okozta a boszorkányság nyilvános arénába kerülését és megváltoztatta a Wicca arculatát. Segített újoncokat hozni a mesterségbe és az Alexandriánus Wicca maradványa ma is az egyik legnagyobb hagyománya a mesterségnek.

* Frissítés *

Kaptam egy e-mailt egy hölgytől, név szerint Carole-tól, Alex Sanders egy idősebb tanulójától. Így hangzik: "Örvendek. Jól ismertem Alex Sanders-t, a 70-es években, iskolájában, az Okkult Iskolában tanultam. Úgy érzem, pontosítanom kell, hogy Alex 16.6.6.-án született reggel 6 órakor. Számos cikket láttam róla, hogy 10 évet tévedtek koráról, kérem ne vegye sértésnek, csak próbálom az időpontot helyesbíteni. Legyen áldott. Carole".

Források

The Encyclopedia of Witches & Witchcraft - Rosemary Ellen Guiley.

Encyclopedia of Wicca & Witchcraft - Raven Grimassi

A Witches' Bible - Janet and Stewart Farrar

What Witches Do - Stewart Farrar