Draoi allta

Írta: Salem és Draic 

Vad druida, vagy vadon druidája, egy olyan druida, aki nem csatlakozott egy szervezethez sem. Mi eltérőek vagyunk az ilyen testvérség, már-már szabadkőművesség felé hajló szervezetektől. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk részei a közösségnek, ugyanúgy druidaként működünk, szolgáljuk a közösséget és segédkezünk. A druidák másik fajtája a draoi ríogaí, vagyis a királyi, udvari vagy nemesi druidák. Ők például az OBOD tagjai. Sokan közülünk (allták) dilettánsoknak tartja őket, ám el kell mondanom, hogy nevetséges ez a harc. Ezek a druidák a 17-18. századig vezethetők vissza, mikor is elindult a druidizmus felélesztése.

Meg kell említeni még egy új típusú „druidát” is, akik nem feltétlenül szolgálták meg címüket. Csupán annyit tesznek, hogy kelta isteneket tisztelnek, ám járatlanok mind a legtöbb pogány történelemben, mind a druida tanokban is.

A fennmaradt történetekben (Wales, Írország, Skócia, Anglia) gyakori utalás van olyan druidákra, akik elhagyott erdőkben, kis városokban éltek vagy vándoroltak. Ez jobban megvilágítja a tudást és a technikákat a draoi allta iránt, akik követik a druidizmus ösvényét. Ami az elkülönülésben nyerhető az az ihlet, a kreativitás, elmélkedés. Ez tartja életben a mágikus fejlődést. Lásd például Mogh Ruith-t, ő kiemelkedő Draoi Allta volt az Ír mitológiában.

Az allta önálló, de azon kívül, hogy nem tartozik egy szervezethez sem (pl. AOD, OBOD), csak módszerekben, s hiedelmekben tér el ríogaí társaitól. A ríogaí sem egyezik minden társával, ám sokkal több közös pont van velük, mint egy alltaval. A druidizmus főleg az egyéni fejlődésre, a saját felfedezésekre épít, s ez egy allta alapvető esszenciája.