Esbat ünneplése

Számos modern wicca és pogány ünnepli a teliholdat egy esbat rituáléval.

Az évenkénti nyolc szabbaton felül, a legtöbb modern wicca és pogány egy hagyományos esbatot is ünnepel, melyen varázsolnak és az isteneket és istennőket tisztelik. A legtöbb koven és csoport minimum egyszer összegyűl egy hónapban és ez az idő egybevág a teliholddal. A szó "esbat" francia eredetű, a s'esbattre szóból ered, mely nagyjából "bolondosan örömteli"-t jelent. A bolondozáson felül, ebben az időben gyűlsz össze a hagyományod isteneivel. Néhány csoportban az esbat rítust a torta és bor (vagy másképp sütemény és sör) ceremóniája követi. Ezt akár kapcsolhatod a Hold erejének megidézésénél is. Nem túl nehéz rituálé, s időtartama is változatos.

Bárhogyan is ünnepelsz, még ha nem is vagy wicca, a Teliholdról megemlékezhetsz és vallásod holdistenségét ünnepelheted ezzel.

Itt van hogyan:

1. Ha hited szerint jobb ha létrehozol egy varázskört, akkor először tedd meg. Ha nem hozod létre, akkor legalább tisztítsd meg a területet füstöléssel és szenteltvízzel (só és víz). Ez megáldja a helyet. Szükséged lesz egy tálka vízre és egy hold gyertyára az oltáron. Ez hagyományosan egy fehér illatmentes oszlopgyertya. Dekorálhatod a hold gyertyát szimbólumokkal és feliratokkal, melyet egy forró késsel írsz fel (Óvatosan!). Díszítsd fel az oltárod lunáris szimbólumokkal - tükrök, ezüst szalagok, fehér kristályok. Helyettesítsd nyugodtan az utad isteneinek nevét és jellemzőit ebben az idézésben.

2. Fordulj az oltár felé és tartsd széttárva a karjaid. Fordítsd a fejed az ég felé - mégiscsak ez a telihold ünnepe. Mondd:

Holdistennő, éjszaka királynője,

a női misztériumok őrzője, az árapály úrnője,

te aki mindig változol, de mindig állandó maradsz,

kérlek téged hogy vezess engem bölcsességeddel,

segíts növekedni tudásoddal,

és tarts karjaidban.

Ekkor gyújtsd meg a hold gyertyát és várj egy pillanatot és elmélkedj az ajándékokon az életedben.

3. Tartsd a tál vizet az ég felé, és mondd:

A hold az anya szimbóluma,

ki éjjel s nappal figyel minket.

Elhozza a változó dagályt, a formát váltó éjszakát,

Az áradást, mely megváltoztatja a nők testét,

és a szeretők vágyát a szerettük iránt.

Bölcsessége hatalmas és mindentudó,

őt tiszteljük ma éjszaka.

Tartsd rajtunk vigyázó szemeid rajtunk, nagy anya,

mielőtt a ciklus újra visszatér,

és vigyél minket a következő teliholdig,

szeretetedben és fényedben.

4. Néhány pillanatig gondolj azokra a dolgokra, melyek az elmúlt holdciklus alatt megváltoztak. Vannak emberek, akik a világodba jöttek és hálás vagy értük? Véget ért egy mérgező kapcsolatod? Megtaláltad a szerencsét a munkádban? Meditálj minden dolgon melyért hálás vagy, ahogy minden dolgon amin szeretnél változtatni a következő teliholdig. Ha kész vagy, zárd be a kört és végezd el a rituálét. Ha úgy akarod, gyógyító rítusokat vagy mágikus munkákat is végezhetsz, vagy egy torta és bor ceremóniát.

Tippek:

1. Használd a Holdvizet a következő hónapban, hogy öntözd a növényeket, ajándékként ajánld fel vagy varázsolj.

Mire van szükséged: