Loki követése II. rész - A kezdet és a panteon

A Rökkatrúban, ahogy minden egyes vallásban léteznek szélsőségek. De nem csak a követők között, hanem az északi vallások más ágai is terjesztenek ostobaságokat. Beszélnünk kell róla, nem jó, ha szőnyeg alá söprünk mindent, s jó tudni mit kell elkerülni a kezdeteknél.

Isteni házastársak

Igen, ez egy létező fogalom. Azokat értjük alatta, akik „hozzámennek” istenükhöz. Természetesen furán hangozhat, de létezik, bár valóságalapja megkérdőjelezhető. Meg kell említeni, mert valószínűleg találkozni fogsz vele, de azt hiszem a legjobb, ha "ráhagyod" az illetőre a dolgot.

Az eskü

Ez minden istenre vonatkozik, de a Lokean társadalom hamar beleesik ebbe a hibába. Nem kell a lehető leghamarabb esküt tenni. Ismerd meg, lehet érzéseid máshova fognak húzni később. Türelmes legyél. Van, aki egy évet ad magának, mielőtt leteszi az esküt, van, aki többet. A vallás, a követés nem egy olyan dolog, amit pillanatok alatt döntünk el.

Káoszisten, több támadás

Nem igaz. Aki kaotikus istenségeket vagy „sötétebb” isteneket követ, nem lesz több támadás áldozata. A lények azért ennél bonyolultabb mintát követnek.

A Rökkatrú panteon

Ők a sötétebbik oldala az észak-európai kultúrának. Az elsők között voltak, idősebbek az Ázoknál, Vánoknál. Szellemei a tűznek, jégnek, halálnak és alvilágnak. Sokan vannak, így csak néhányukat emelném ki.

Hél

Az északi mitológiában Hél uralkodik a szintén Hél néven emlegetett birodalom felett. Nem jut hozzá az összes halott, hisz mindenki hallott már a Valhalláról. A prózai Eddában félig fekete, félig hússzínűként írják le, tekintete és megjelenése borús, vad.

Sajnos Snorri munkái nem a legjobb források, hisz ahogy Davidson is írja, „úgy tűnik, hogy Snorri leírásai az alvilágról főleg a saját munkái” és az ötlet, hogy azok kerülnek Hélbe (a hely) akik betegségtől vagy öregségtől halnak meg, csak egy kísérlet összeegyeztetni saját a leírásait a Valhalláról.  A keresztény befolyást ott érezhetjük, hogy míg a Valhalla a hősöknek jár, Hél, mint büntetés a gyáváknak, betegeknek, öregeknek. Paradicsom és Pokol ugyebár.

Snorri leírásai tehát nem adnak nekünk semmi jót Hél csarnokairól. Erősen érezhető benne a keresztény túlvilág.

Maga a szó, az proto-germán *khalija (csillaggal szokás jelölni az ún. levezetett szavakat, amelyet más szavakból vezettek vissza – tudományos módszerekkel -, a rekonstruált szavak pedig dupla csillag vagy felkiáltó jellel jelölik) szóból ered. Jelentés „az, aki elfed vagy elrejt valamit”.

A szó még megtalálható a Helför szóban, ami Hel-utazást, vagyis temetést jelent és a Helsótt szóban, Hel-betegség, ami halálos betegséget jelöl.

Mint említettem Snorrira annyira nem hagyatkozunk, de leírásaiban talán találhatunk némi magvat az igazsághoz. Snorri ismertetője szerint Hél Niflheimben található. Egy hatalmas hely, melyet falak és kapuk vesznek körbe, magán a csarnokon belül is létezik egy hely, melyet Éljúðnir néven neveznek. Ehhez a kisebb helyhez tartozik egy küszöb, egy árok, melyet Fallandaforadnak hívnak, mely „veszedelembe zuhanni”-t jelent. Hél ágyát Kor-nak hívják, ami betegágyat jelent. Az ágynak pedig függönyei vannak, amely a Blikjandabol nevet kapta, s „fénylő katasztrófa” néven lehet fordítani.

Ezen alvilágon belül szolgák, rabszolgák és számos egyéb „tulajdon” van. Az odaérkezés sem könnyű, minthogy az Edda szerint kilenc éjszakán át lovagoltak sötét és mély völgyeken, ahol semmit se láttak. Majd megérkeztek a Gjöll (zajos) folyóhoz és a Gjöll hídhoz (Gjallarbrú). A hídnak teteje is volt, melyet fényes aranyból készítettek. A hidat őrzik is ám, méghozzá Móðguðr. Ő egy óriásnő.

Móðguðr elmondja, hogy Hél más színben tűnik fel, mint az élők, s hogy ha találkozni akarunk vele, akkor lefele és északra kell tartanunk birodalmában.

Hél birodalmában kastélyok, kúriák vannak, magas falakkal és erős kapukkal, az étel neve éhség, a kés neve éhezés, a szolga Ganglati (lusta járó), a szolgáló nő Ganglöt (szintén lusta járó).

A régészeti kutatások néhány képpel is szolgálnak számunkra, melyen Hél botot vagy jogart tart.

Hél maga nehezen elérhető, ahogy fentebb is leírtam. Az alvilági istenek szinte labirintust tesznek maguk elé, de érthető is, hisz ami bemegy, az ne is jöjjön ki. „Városáról” vele is beszélhetsz, hisz tényleg hatalmas birodalomról van szó, házakkal, kúriákkal és találsz ott embereket is bőven.

Megismerésénél lakhelyét is figyelembe kell venni. Ahol élsz, ahogyan élsz, sokat elmond rólad is.

Számos leírásban külsejét egyik oldal rothadó vagy csontvázszerűen írják le, ha ő hív akkor általában a csontváz kezét nyújtja. Emlékezz arra, hogy ez egy teszt. Fogd és csókold meg a kezét, ha nem bírod, akkor nincs keresnivalód vele.

Hél megfelelései

Jörmungandr

Ő a kígyó, aki a Midgart körülvevő vízben él. Akkorára nőtt, hogy körbeveszi a földet és már saját farkába harap. A Rökkatrúban Jörmungadr hozza a változást. Káoszgyermeke, sok vért kiont, de ezzel helyet teremt az újnak.

Az élet nem megjósolható, változik. Ám Jörmungandr nem egy intelligencia nélküli lény, vagy szimpla pusztítás, hanem az élet hálójának egy nagyon is életteli lénye. Amikor Thor megöli Jörmungandrot Ragnarök idején, ő is elveszti életét, mutatva, hogy a kígyónak hiánya, mekkora űrt okoz a későbbi életben.

Jörmungadr védelmező, s megköt. De ahogy őriz, úgy megöl. Megismerése nem feltétlenül gondviselő témához tartozik. Ő szeszélyesebb és nem irányítható, rendkívül kaotikus lény. De mindenképpen tisztelendő a Rökkatrúban.

Nem férfi, nem is nő, de talán mindkettő.  Ám mindannyiunk határait megszabja, s védelmez minket.

Jörmungandr megfelelései

Fenrir

Nevének jelentése „mocsárlakó”. Két fia is volt, Sköll és Hati Hróðvitnisson, szintén farkasok. Mikor felnevelték, az istenek tudták mit fog létrehozni, ezért leláncolták. Ennek eredménye az lett, hogy leharapta Tyr jobb kezét. Tekinthetjük önmegvalósító jóslatnak is a fentieket.

Fenrir jelképezi a megváltoztathatatlan sorsot. Vele, ahogyan kígyó testvérével, sem lehet dolgozni. Leláncolhatatlan erő, akit nem lehet irányítani.

Fenrir megfelelései

Níðhöggr

A sárkány, aki a világfa gyökerét rágja. Egyedüli úrnője, Hél. A világfa folyamatosan haldoklik és újjászületik általa.

Níðhöggr megfelelései

Surtr

Surtr az egyik legidősebb lény a mitológiában. Múspell tüzes birodalmát őrzi, s ő vezeti Múspell fiait a Ragnarök idején, s öli meg Freyrt. Lángja elnyeli a Földet.

Surtr erős, harcias. Egyes források szerint nőtársa Sinmara. Surtr természete nem feltétlenül teszi meg védelmezőként, bár a védelmezés nézőpont szerint változik. Keresése nehezebb feladat, hisz Múspell tüzes és veszedelmes hely.

Surtr megfelelései

Angrboða

Angrboða Midgard erdejében él, s boszorkánynak tartják.  Anya is egyben, számos gyermekkel. Védelmezője az asszonyoknak és boszorkányoknak.

Angrboða megfelelései

Loki

Már írtam Lokiról az előző részben, így hátterét nem is részletezném. Neki nincsenek csarnokai, nincs területe, ahol uralkodhat. Számos büntetésben részesült, pedig számos jó tette is van.

Noha Loki szereti követőit, meg is követeli, hogy munkálkodj. Nem szereti a lustaságot. A munka lehet bármi, a kapcsolataidtól kezdve a birodalmak felfedezéséig. Türelmes, de nem szereti az arroganciát.

S persze azt, hogy ha ostobaságot művelsz, de ezt ki is fejezi neked.

Nem kell álszentnek lenni, ahogy sok más istenben, Lokiban is ott van a szexualitás. Loki bizony hajlik is rá, hogy megtegye, de ha úgy gondolja vissza is utasít. De a kapcsolat így is megmaradhat (és több az esély erre), pusztán védelmező-tanár szinten.

Loki segít azoknak, akik mentális betegséggel küzdenek, melletted áll, ha depressziós vagy. Melegít, ha fázol. De nem a tipikus gondviselő isten. Rejtélyes, nehéz tökéletesen megismerni.

Loki megfelelései

Sigyn

Loki második felesége, a leghűségesebb társa. Istennője az odaadásnak és hűségnek. Két fia volt, Narvi és Vali, mindkettőjük élete tragikus véget ért. Mikor Lokit megtalálták Baldur halála miatt, egyik fiát, Valit átváltoztatták őrjöngő farkassá, s kényszerítették, hogy megtámadja testvérét, Narvit.  Lokit Narvi beleivel kötözték le. Sigyn elvesztette mindkét gyermekét, s a gyász istennője lett, a táplálás mellett.

Sigyn megfelelései

A panteon tagjai még (sokan vannak, így a legtöbbet megjelenőkről írok még):

Mordgudot már fent is említettem. Hél/Helheim őrzője. Harcias nő, aki megállít az úton Helheim felé, s közölnöd kell vele, mit akarsz. Ha tovább enged, akkor ott kell hagynod valamit, hogy biztosítsa a jó viselkedésedet. Olyat adj neki, ami a legértékesebb nálad. Vissza fogja adni, ha visszajössz.  Egyeseknek el kellett ismételniük felmenőiket vagy családjuk nevét, hogy átengedje. Ha nincs rokonod, nem ismered őket, akkor mondd el, ne találj ki neveket. Néha egy csepp vért kíván, ami nem meglepő, a halálistenei és körülöttük élők gyakran kérnek ilyet. Megjelenése a normál harcostól a csontvázig terjed. Vezeti a holtakat, s emlékeztet, hogy a bölcsességnek nem kell mindig szépnek lennie, hogy igaz legyen.

Kari az északi szél ura. Mistblindi legidősebb fia. Testvérei Logi és Aegir. Logi tűzisten, míg Aegir a tengerek ura. Megjelenésében főleg az idősebb Tél urát kedveli. Fehér szakállas, fehér kabátos nagyapa. Két fia van, Frosti (Fagy) és Jokul (Jégcsap). Családja elég nagy, hisz fiainak is vannak gyermekei. Kedveli a rénszarvasokat, ez is a szimbolikus állata. Oltárain fel lehet tüntetni őket. Kari énekes is, segít az embereknek, hogy hogyan használjunk dalokat, amikkel erőt mozgatunk meg. Megvéd a tél rémségeitől, hóvihartól és fagyoktól.

Logi tűzisten. Mistblindi második fia. Magas megjelenésű.  Felesége Glut (Izzás), két lánya van Einmyria (Hamu) és Eisa (Parázs). Úgy tűnik rég elmentek már, hisz Logi egyedül él Múspellheimben. Nagyon öreg isten, az eredeti hármasság egyike (Kari-Logi-Aegir / Szél-Tűz-Tenger). Tudósok szerint valószínűleg régebbi, mint a többi isten.

Jörð a vad, megműveletlen föld istennője. Neve is annyit jelent „föld”. Mély kapcsolatban áll a földdel. Szinte maga a föld. Nem feltétlenül az odaadás istennője, legalábbis, ami a szerelemről szól, magának él és a termékenységnek, noha, ha férfival le is fekszik, nem törődik utána vele. A Jötunheim legtermékenyebb területén él. Érintése gyümölcsöt hoz a fákon, magvakat kikelt. Haja barna, ahogy szemei is, bőre sokkal sötétebb, mint a legtöbb Jötnaré. Nincs rajta semmi kicsi, ő maga a termékenység. Nehéz megmondani, hány gyermeket is szült. Sokszor terhes. Erős, mégis gyengéd, kifejezetten anyai. Adakozó, talán a legadakozóbb a jötunnok között.

Hyndla egy völva (amolyan sámánféle, látó, varázslóasszony), aki az eredetedről és felmenőidről szól. Egyesek istennőként kezelik, így itt a helye. Azt mondják Svartalfheimben élt, ahol a költészet italát őrizte. Legtöbb idejét alvással tölti, vagy annak tűnik. Kisebb óriás, talán akkora, mint egy ember. Sápadt színe van, idős anyó megjelenése, s bottal jár, ha egyáltalán elhagyja barlangját a hegyekben. Általában barátságos, de mogorva, ha felébresztik. Ha udvarolsz neki, akkor meglágyítja. Kedveli a farkasokat.

Menglöð egy kisebb (de nagyon erős) gyógyító istennő. Jötunheimben él. Férje Svipdag, egy vándorló hős. Segít a gyógyításban, sokszor kétségbeesett pillanatokban kérik. Nagyon válogatós, hogy ki lesz tanonca. Kedveli az ékszereket, kifejezetten a különös darabokat, melyeket nem tudna földjén beszerezni. Kastélya, Gastropnir a lakhelye. Ezt őrzi nagybátyja, Fjolsvid. Ő egy nagytermetű, félelmetes külsejű óriás, de inkább bőbeszédű, mint agresszív. Szeret elbeszélgetni az elhaladókkal. Kedveli a pletykákat, persze nem azt jelenti, hogy mindenkit átengedne. Legjobb, ha az istennőnek üzenetet küldesz, megkérdezed, hogy meglátogathatod-e mielőtt bemész. Ha kifejezett problémád van testileg, akkor legjobb, ha szolgálólányaihoz mész először, területüknek megfelelően. Kilenc szolgáló lánya: Hlif (Segítség – női problémák, terhesség, terméketlenség, gyermekek táplálása, menopauza); Hlifthrasa (Segítség-lélegző – légzéssel kapcsolatos problémák); Thjodvara (Nép-őrző –csont, izom, ízületek); Bjort (Fényes – testhőmérsékleti problémák); Bleik (Fehér – mérgezések esetén); az ikrek, Blith (Öröm – mentális betegségek, hangulati zavarok) és Frith (Béke – test rendszereinek rendje, belső szervek); Aurboda (Aranyadó – gyógyszerek, gyógynövények ismerője).  Eirt is megemlítik, de rajta sokat vitáznak. Eir színe a vérvörös, ilyen varázszacskót készíthetsz neki. Növények bele: fekete nadálytő, cickafark, keserűfű. Sebek, ijesztő sebesülések, operációk esetén hozzáfordulj.

Források:

en.wikipedia.org

Hilda Davidson - The Road to Hel: A Study of the Conception of the Dead in Old Norse Literature.

Jaan Puhvel - Comparative Mythology.

John Lindow - Norse Mythology: A Guide to the Gods, Heroes, Rituals, and Beliefs.

Galina Krasskova elbeszélései.