A kemetizmus ünnepei

A kemetizmus a megnevezése a mai egyiptomi pogányságnak. Változatos a megközelítés, de több csoportra oszlik az eklektikustól a politeista újjáéledésig. Létezik a Kemetikus Wicca (vagy Tamerániai Wicca), mely eklektikusabb irányzatot képvisel, hisz az ősi egyiptomi elemeket keveri a Wiccával. Rekonstruktív vallás is él, melyet hiteles és egyetemi szintű tudással próbálnak feléleszteni. Több-kevesebb sikerrel. A következő ünnepek természetesen hagyományok, ösvények szerint változnak. Tehát csak nagyjából próbálom összefoglalni, de mégis úgy, hogy hasznos legyen az egyiptomi panteon követőinek. 

Ünnepek és ünnepi időszakok

Az egyiptomi naptár rendkívül sok ünnepet tartalmaz, s ezt úgy értem, hogy tényleg nagyon sokat. Amellett, hogy ösvények szerint változik, úgy gondolom egyik kemetista sem követi az össze ünnepet. Összefoglalva:

Wep Ronpet

A Wep Ronpet augusztus elején ünneplendő. Ismert még, mint Wep-renpet, Wepet Senet.

Szopdet (Szíriusz) felemelkedése jelöli az új esztendő kezdetét. A megújulás és a nagy ünneplés ideje. A fesztivál hét napig tart, mindegyik nap külön tartalommal. A "kitöltő" napok mitológiai és gyakorlati fontossággal is bírnak. 5 nap, mellyel az év 365 napját teljessé teszik, s melyeken Nut gyermekei megszülethettek (Weszir/Ozirisz, Heru-wer/idősebbik Hórusz, Szet/Széth/Szutekh, Aszet/Ízisz és Nebt-het/Nephtüsz). A legenda szerint Rá azt mondta, hogy Nut nem szülhet az év egy napján sem, így Dzsehuti 5 extra napot adott az évhez, ezalatt születtek meg az istenek, s ezeken a napokon igen furcsa dolgok történhetnek.

Első nap: Az év utolsó napja

Második nap: Kitöltő nap - Weszir születésnapja

Harmadik nap: Kitöltő nap - Heru-wer születésnapja

Negyedik nap: Kitöltő nap - Szet születésnapja

Ötödik nap: Kitöltő nap - Aszet születésnapja

Hatodik nap: Kitöltő nap - Nebt-het születésnapja

Hetedik nap: Wep Ronpet

Az első napon elgondolkozunk az elmúlt éven, megoldásokat és célokat keresünk az új évre. Lámpákat és gyertyákat gyújtunk Khnum számára naplemente után.

A második napon gyertyát gyújtunk Weszir számára és hozzá imádkozunk. Saját szavaiddal vagy régi himnuszokkal, modern versekkel. Küldd üdvözleted a követőinek, vagy azoknak az embereknek, akik kapcsolatban állnak vele.

A harmadik napon ugyanaz mint a másodikon, de Heru-wer számára.

A negyedik napon ugyanaz, mint a másodikon, de Szet számára.

Az ötödik napon ugyanaz, mint a másodikon, de Aszet számára.

A hatodik napon ugyanaz, mint a másodikon, de Nebt-het számára.

A hetedik napon üdvözöld a napfelkeltét, gyújts gyertyát és imádkozz az új esztendőért. Állíts célokat, oldd meg a problémákat.

Wep Ronpet idején általában kígyó alakú vagy kígyót ábrázoló süteményt sütnek, mely Apep-et, a kígyót szimbolizálja. S mivel ő gonosz, ezáltal megesszük. Ajánlatos vörös tölteléket tenni bele, s a fejével kezdeni a felfalást.

Ugyancsak ekkor szabadulnak meg a gonosztól, amit védelmi szimbólumokkal tehetünk meg. Vagy éppen egy cserépre négyzetet rajzolunk, s minden rosszat, amit nem akarunk, hogy megtörténjen a következő évben, gondolatban beleteszünk. Ezután összetörjük a cserépedényt. A darabokat tűzbe dobjuk.

Wep Ronpet az ajándékozás ünnepe is. Ezt azt hiszem nem is kell részleteznem.

Opet fesztiválja

Szeptemberben vagy októberben ünnepeljük. A thébai triádot ünnepeljük, Ámunt, Khonsut és Mutot.

Az ünnepen különleges felajánlásokat teszünk a triádnak, tisztelgünk képeik előtt. Különleges üdvözleteket és áldásokat küldj gyermekeik és szeretteik számára. Élvezd a természetet és adj hálát ennek a csodának. Fess, rajzolj, tégy valami kreatív dolgot ma.

A Gyönyörű völgy fesztiválja

Május vagy június környékén ünneplik.

Ez az ünnep az élők és holtak egyesülését jelképezi. S azok ünnepe, akik mindkét világon uralkodnak.

Ünnepeld az örökséged, az őseid. Olvasd fel nevüket az oltárod előtt. Tölts el egy kis időt sírjuk mellett. Ajánlj fel ételt, italt. Tarts virrasztást gyertyákkal. Tisztelegj Weszir és családja előtt. Díszítésnek sok-sok virág.

Az egyesülés ünnepe

Júniusban ünneplik. A szent frigy ünnepe, a szerelemé. Mikor Hethert (görög: Hathor) elindult Denderából, hogy lássa férjét Heru-Behdeti-t Edfuban. Ezen az ünnepen ünnepeljük házasságukat, s egyesülésüket a nap alatt.

Ünnepeld a szeretetet és a szerelmet. Áraszd el barátaidat, családodat, szívednek fontos embereket vele, légy nagylelkű, lepd meg őket. Tisztelegj Hethert és Heru-Behdeti előtt valahogy.

Egyéb ünnepek

A kemetizmus követőinél ugyanúgy szerepelnek a holdfázissal kapcsolatos ünnepek, napforduló és napéjegyenlőség ünnepei. Ezenfelül több száz ünnep van még évente. A honlapon a havi bontásban általában beírom az ünnepeket, de még így is kimarad sok.

Ez a cikk nagyjából vette át a nagyobb ünnepeket. A kisebbekért lesd havonta az ünnepeket a főoldalon.