A róka

(Canis Vulpes) A kutyafélék családjához tartozó róka alakja vézna, feje hosszúkás, arca megnyúlt, orra tompa és kiálló, nyaka viszonylag gyenge. Törzse lágyékban behorpad, végtagjai hosszúak, talpuk kicsiny. Szeme nagy s a világosságot jobban állja, mint a macskáé, füle nagyobb és hegyesebb. Elülső lábán 5, hátsón 4 ujja van, karma tompa, csaknem egyenes és nem húzható vissza. Fogazata erős, egyenletes, csak a felső állkapocs metszőfogai feltűnően nagyok. Fogazatuk elárulja, hogy nem kizárólag állati eledellel táplálkoznak, s ennek megfelelően természetük sem olyan vérengző, sőt több fajuk egyenesen jóindulatúnak mondható, s arcuk sohasem olyan vad és dacos, inkább barátságos. A Földön mindenhol honosak, s legtöbb helyen gyakoriak. Hegyes-völgyes vidéken éppen úgy otthonra találnak, mint síkságokon. Némelyek állandóan kóborolnak s legfeljebb addig telepednek meg útközben, míg kölykeiket felnevelik, mások tanyát ütnek s földi üregekben laknak. Éjjeli és nappali állat egyaránt akad köztük. Sajátságuk az éles hallás, főleg szimatoló állatok. Társas lények. Értelmi tehetségeik kitűnőek. Egyes fajokat a fortély és a ravaszság jellemez, mások azonban bátor állatok. Általában jókedvű teremtések, nem vetik meg a játékot és a tréfát. Értelmi tehetségei nemcsak arányosak testi képességeivel, hanem bizonyos fokig azt is lehetségessé teszik, hogy esetleges testi hiányait értelmével pótolva, a testileg jobban megáldott ragadozókkal is versenyezhessen. A veszedelmet kellően méltányolja, de nem fél tőle, a hálók, csapdák, hurkok és vadászfegyverek borzalmasan fenyegető útvesztőiből is talál szabadulást.

Színe általában fakó szürkevörös. Egész felső oldalán rozsda vagy sárgavörös, homloka, vállai és hátsó része egészen a farok tövéig (minthogy ezeken a részeken a szőrök fehér hegyben végződnek) hamvas, ajka, pofája és torka fehér. Lábain fehér sáv vonul lefelé, melle és hasa hamuszürke, lágyékai fehérszürkék, első lábai vörhenyesek, fülei és talpai feketék, végül bozontos farka rozsdavörös vagy sárgavörös fekete lehelettel, hegye pedig fehér. Hossza 1,4 méter, ebből 50 centiméter a farka; súlya 6-10 kilogramm.

Nagy területen honos. Sokoldalúsága és tanulékonysága folytán mindenütt talál magának alkalmas helyet, ott is ahol más ragadozók megfelelő rejtekhely hiányában nem telepedhettek le. Lakó helyeit mindenkor a legnagyobb óvatossággal választja meg. Mély és elágazó ürege sziklák, gyökerek között vagy más alkalmas helyen rejlik.

Totemállat

A róka totem magában foglalja az alkalmazkodóképességet, ravaszságot, megfigyelést, beilleszkedést, gondolat és cselekedet gyorsaságát. Ezek a jellemzők tartalmazzák a határozottságot és a biztos lábat a fizikai világban.

A róka képessége, hogy beleolvadjon valaki környezetébe és észrevétlen maradjon, egy erős ajándék, amikor valaki mások cselekedeteit figyelheti. Ez segít, hogy a családi egység védelmezője legyen. Ha a veszély feltűnik, a róka rögtön ott terem. A Nagy Szellem megtisztelte a rókát a család összetartásának és biztonságának felelősségével. A róka ezt eléri képességeivel, láthatatlanul figyel anélkül hogy másokat kényszeredetté tegyen. A róka mindig érdekelt volt a családtagok biztonságában, s kiváló talizmán azoknak akik utaznak.

Ha a róka kiválaszt, hogy megossza gyógyszerét veled, jel, hogy olyanná válsz mint a szél, mely láthatatlan, át és keresztülsző bármely helyet vagy helyzetet. Bölcsnek kell lenned, inkább figyeld mások cselekedeteit, mint szavait. Használd ravasz természeted pozitívtan; maradj néma arról akit vagy amit figyelsz. Az éles látás is jó képesség, hogy lásd a mozgásokat, a tárgyakat a látómező szélén. A róka totemmel rendelkezők gyakran látják a Nagy Szellemet és a lényeket a világok között. Ha ezt a képességet szeretnéd fejleszteni, gyakorold szürkületben és hívd a róka energiát, hogy segítsen. A róka szuper-érzékeny hallásával képes lehetsz hallani a Szellemet is.

A róka farka az egyik legszentebb része. Míg a teste igen kicsi, vastag szőr borítja ez nagyobb hatást kölcsönöz neki. A szőr és a bunda ősi szimbólumai az energiának és a termékenységnek. A rókának kétféle bundája van, rövid sűrű alsóbunda és egy hosszabb merev védelmező szőr feljebb. Akinek róka a toteme, a szőr nagyon fontos. Ha változás szükséges egy bizonyos szinten, a haj megváltoztatásával mutatja, hogy ez a vágy segít aktiválni a róka gyógyszerét, az alakváltás mágiáját. A színek megváltoztatásának képessége tükrözi a belső erő kifejezésének változását. A színek szimbolikája fontos lehet. Általában a Vörös Rókát a szexuális energiával kapcsolják össze, és az alkotó életerő felszabadulásával.

A fülek és a farok üzeneteket hordoznak számodra. A fül segít az állatnak hűvösen maradni melegben. Ha meleged vedd el a hajad a füledről. A farok egy áthelyezhető takaró, mely az orrot és a lábakat melegen tartja. Zokniban alszol? Mindig viselsz valamit a lábadon? A farok képessé tesz kellemetlen helyzetek és kapcsolatok kikerülésére is, melegben tartod belső erőd.

A róka kiváló szaglással rendelkezik. Az aromaterápia jótékony tanulmány lehet mindazok számára, akik a róka totemmel rendelkeznek. El kerülheted azokat a helyzeteket és/vagy veszélyeket amelyek már az elejétől "bűzlenek".

A róka totemmel azonnal tudod mi fog történni következőleg. Megfigyeléssel megtanulhatod előrejósolni, s gyorsan cselekedni. A róka gyógyszer megtanít az Egység művészetére azáltal, hogy megérted az álcázást. A róka bolondos taktikákat is használhat, mint zseniális álcázó műveletet.

A róka látja a felszín alatt rejtőző dolgokat, s megosztja az álmodóval, megmutatja a gyógyító gyökereket és a növényeket; megosztja a gyorsaság és ügyesség erejét, ahogy a finomságot is.

A rókát állhatatosnak tartják, finomabb és kevésbé agresszívebb mint a farkas. A róka tanít nekünk a feminin mágiáról, de ez nem jelenti azt hogy nők toteme.

Ha a róka feltűnik az életedben, jel hogy óvatosan cselekedj. Használd az álcázás művészetét és maradj néma.