A nyúl

nyúl

Természetrajza

A nyúlfélék családjába több mint 60 faj tartozik, s a föld minden részén őshonosak Antarktisz, Ausztrália és Óceánia kivételével. A nyúlfélék mérete a kicsitől a közepes nagyságig terjed. Hosszú hátsólábaik vannak, négy ujj minden lábon, mellső lábaik rövidebbek, itt öt ujj található. Talpuk szőrös, hogy futás közben ne csússzanak el. Füleik jellegzetesen hosszúak, hallásuk kiváló. Éjszakai látásuk jó, ami mutatja elsődlegesen éjszakai és krepuszkuláris életmódjukat. Legkisebb tagjuk az észak-amerikai törpenyúl, melynek testhossza 23-29 cm, súlya 300 gramm. Legnagyobb az európai mezei nyúl, mely 50-76 cm és 2,5-5 kilogramm. Minden nyúl és vadnyúl majdnem kizárólag növényevő. Tápanyagszegény élelmen is jól megélnek. Rendkívül sok élőhelyhez alkalmazkodtak a sivatagtól kezdve a tundrán, erdőkön és hegyeken át a mocsarakig. Gyakorta ásnak üregeket, de ennek formája vagy megjelenése fajtól függ. A mezei nyulak általában ritkán ásnak bármilyen üreget, testük inkább a gyors futáshoz alkalmazkodott, nem az ásáshoz. Vemhességük 28-50 napig tarthat. A felszíni nyulak ivadékai fejlettebbek, így vemhességük is tovább tart, mint az üregieké. Évente többször is ellenek, így szaporodásuk igen gyors. 

A totemállat 

A nyúl szelleme igen elterjedt a világ kultúráiban, kiváló vezetői az utazásoknak, így sokszor segítségül hívják asztrálutazás, transz során is.

A nyúl szelleme kiváló vezető, érzékei átsegítenek a sötétségen. Pont ezért is jelképezi a látókat és a pszichikus képességekkel rendelkezőket. A nyúl emellett azokat az eseményeket is jelképezi, melyekbe csak „bele kell ugranunk” és követni a saját belső hangunkat kell követni az iránymutatásért.

A nyulak kiválóan rejtőzködnek, mutatva, hogy életedben előfordulhat, hogy szükséged van erre a képességre.

A nyulak a trükkök nagymesterei is, bár a legendákban nem a rosszindulat vezeti őket. Ezek a trükkmesterek ismerik az ellenfeleiket és szemmel tartják annak minden mozdulatát, hogy túljárhassanak az eszén. A nyúl szelleme szimbolizálja, hogy képesnek kell lennünk felmérni a terepet, látni merre haladunk, eszesnek kell lenni, tervezni és sose veszíthetjük el a fontos dolgot a szemünk elől.

Amikor a nyúl totemállat lép az életedbe, meg kell állnod, körbe nézned és hallani, úgy ahogy még sose tetted. A nyúl az egyik legvadászottabb állat, így sokszor azoknak jelenik meg, akikre „vadásznak”, akik veszélyben vannak, akár munkában, otthonban vagy éppen a saját belső küzdelmeik miatt.

A nyúl totem segít, hogy előre tervezz és kijuss a veszélyből. Amikor a nyúl megjelenik, jelzi, hogy szükséged van az átalakulásra.

Ahogy a nyúl az állatbirodalom legnagyobb „áldozata”, úgy e totemállat tulajdonosa is lehet magáévá tette az áldozat szerepét. Mások lehet, kihasználják, ezért pontosan itt az ideje, hogy ezt megállítsa. Bízz az eszedben!

Ha gondolkodsz a családtervezésben, a nyúl megjelenése pontosan erre az irányba noszogat. A nyúl totemmel rendelkezőknél nem ritka az erős vágy a család és meleg otthon iránt.

A nyúl totem örömteli és vidám, így ha az életedbe lép, lehet, pont szükséged is van erre. Kreatív, gyors észjárású totem, segít az akadályokban. Reflexei gyorsak, agilis lény, mely szerepet kaphat az életedben valamilyen formában.

A nyúl totem változásra sarkall, meg kell ugranod az akadályokat, ne hagyd, hogy a félelem visszafogjon. A nyúl segít az irány kiválasztásában, de segít felfedezni az élet iránti örömöt, a humort és mindenek felett megmutatja, hogy ne feledd az eszedet is használni.

A totem emlékeztet, hogy ne félj az életben, mert ha nagyon koncentrálsz rá, még a végén magad manifesztálod azt.