A mosómedve

mosómedve

A mosómedvék ismertető jelei: a zömök test, a hátul erősen széles fej, a rövid arcorr; szemeik nagyok és egymáshoz közelállók, füleik hegye lekerekített és egészen oldalt állnak; lábszáraik aránylag hosszúak és vékonyak; talpuk csupasz, lábujjaik közepes hosszúságúak és karcsúak, körmeik nem nagyon erősek és oldalt összenyomottak; farkuk hosszú, bundájuk dús, hosszú és vékony szőrű. A mosómedvék majdnem egész Amerikában előfordulnak; észak felé messzebb terjedtek el, mint a többi mosómedve-félék. Az észak-amerikai mosómedve (Procyon lotor L.) Testhossza 65 cm-t, farkhossza 25 cm-t, vagy teljes hossza 90–100 cm-t és marmagassága 30–35 cm-t ér el. Bundája sárgásszürke, feketével keverve, mert szőrszálai tőben barnák, középen barnássárgák és azon túl feketék, miáltal felette sajátságos a színek által keltett összbenyomás. Felső karja és a fül táján levő szőrpamat, melyet a fül mögött barna-fekete folt határol, az arcorr két oldala, továbbá az áll sárgás-szürkés. Homlokától orra hegyéig és szeme körül fekete-barna sávok húzódnak. A szem fölött, a halántékig sárgásfehér sáv fut. Lábfejei sárgás szürkék, a lábszár és az alsókar hosszú szőre mély sötétbarna színű. Szürkéssárga farka fekete-barna gyűrűtől övezett és ugyanilyen színű hegyben végződik. Ezen színeknek egyike sem üt el feltűnően a másiktól, ezért a bunda színe már kis távolságból is nehezen meghatározható szürkének látszik, mely éppúgy hozzáillik a fakéreg színéhez, mint a friss, vagy száraz fűvel benőtt talajhoz. Sötétebb, különösen sötétbarna színű egyedek, melyeknek gereznáját különösen kedvelik, csak kis számban akadnak. Az elfajzás ritka, de előfordul; a British Museumban van egy fehér változat, melynek bundája a hermelin vakító fehér bundájával versenyezhet. Minden élvezhetőt megeszik, de úgy látszik, hogy nyalánk természetű, mert ha lehet, mindig a legjobb falatot választja. Becses tápláléka a sokféle gyümölcs, gesztenye, vadszőlő és a tengeri, míg az jó tejes. De madarakra és azok fészkére is leselkedik; a csirkét és galambot mellé lopódzva lepi meg, mesteri módon nyomozza ki a legrejtettebb fészket is és felüdíti magát a talált tojásokkal, melyeket oly ügyesen bont fel, hogy tartalmukból semmi el nem vész. Nem ritkán csak azért jár be a kertekbe és a házakba, hogy csirkét lopjon és tojást raboljon, ezért a farmerek nem nagyon kedvelik. Még a vizekkel is adót fizettet. Ügyesen fogja a halat, rákot s kagylókat; ilyen lakomák reményében apálykor messze kimerészkedik a tengerbe. Némely rovar kövér lárváit ínyencfalatoknak tekinti; a sáskát bámulatos ügyességgel fogja el. Érdekes szokása, hogy táplálékát elfogyasztás előtt vízbe mártja és mellső lábával dörzsöli, megmossa. Innen ered a neve. De ezt csak akkor teszi, ha nem nagyon éhes. Ha az éhség kínozza, nem vesz időt erre a kedvelt játékra, a mosásra. Csak jó időben jár táplálék után; szélben, esőben, hóban sokszor napokig is elfekszik jól védett odujában, a nélkül, hogy ennék valamit.

A dél-amerikai mosómedve (Procyon cancrivorus G. Cuv.)

A mosómedvék nemének délamerikai képviselője. Hazájában, Dél-Amerika keleti partvidékén auguara a neve. Valamivel magasabb, mint az előbbi faj. Színe szürkésfekete vagy sárgásszürke, testének alsó fele világosabb, farka bozontos, sárgás gyűrűkkel övezett, arca sötét. Szemei felett egy-egy világosabb folt van.

Az auguara Kappler szerint Guayanában, nevezetesen a partok környékén igen gyakori és éjjel jár zsákmánya után. Madarakat, tojást, gyíkokat és gyümölcsféléket eszik; állítólag nagy kedvvel vadászik a tengerparton az ollótlan rákra. Hamar megszelídül, mint említett rokona, de kellemetlen szaga van, ezért még az indiánok sem eszik a húsát.

Totemállat 

A mosómedve totemállat főként akkor jelenik meg, ha egy helyzetet, személyt, gondolatot vagy szokást kell elengedned. Ám a mosómedve számos más jelentést is magával hordoz. Az elengedés mellet az elfogadást, hogy önbizalommal légy az életedben és fogadd el, amit az univerzum felajánl.

A haladásra is buzdít, ha megoldást keresel, próbálj meg mindent, kutass és az egész képet nézd, ne csak annak egy részletét. Az ötleteid egyelőre tartsd meg magadnak, mások ellophatják, ha megvalósíthatod vagy megvalósítottad, akkor érdemes leleplezni magad. Ne veszítsd el a játékos és kíváncsi természeted, őrizd vagy építs fel egy karizmatikus ént, ám a kíváncsiságodra figyelj, mert veszélyes vizekre is vezethet. A maszkja mutatja, hogy a totemállattal rendelkező személynek képesnek kell lennie elrejteni magát vagy könnyedén átalakulni. Az álarc segítségével új helyzeteket fedezhetünk fel, új dolgok léphetnek be az életünkbe. Őszintének kell lenned magaddal, a mosómedve arra is utalhat, hogy egy helyzetben még magadnak is hazudsz vagy rejtegetsz valamit. Titkot őrzől.

Fel kell ismerni a rossz oldaladat, javítani, de mindenesetre megismerni önmagad, ha egyelőre nem is tudsz változtatni.

A mosómedvék igen tanulékonyak és feltalálják önmagukat az új helyzetekben, a totemállat is erre motivál. Ám a helyzeteket érdemes előbb szemügyre venni és átgondoltan cselekedni, még ha hamar is kell dönteni.

Források:Alfred Brehm: Az állatok világa, Kossuth Könyvkiadó, 1995.Képek:Fiatal mosómedve - David HookPocahontas - Meeko (nem hagyhattam ki)