A mókus

mókus

Természetrajza 

Giebel, a kiváló hallei oszteológus (csontrendszer-kutató) már 1859-ben azt jegyezte meg az emlősállatokról szóló sokat használt, de ritkán idézett művében: „A mókus-félék családjába mind külső alak, mind életmód tekintetében nagyon különféle állatok tartoznak, azonban a legszélsőbb alakokat, a csinos, fürge mókusoktól az esetlen mormotáig fokozatos átmenetek kapcsolják össze egymással, belső szervezetük megegyezése pedig egyetlen családdá fűzi össze őket… Kevés kivételt leszámítva, felül öt, alul négy zápfoguk van; az első felső zápfog nagyon megkisebbedett, egyszerű, csenevész, a többiek három- és négy gyökerűek, ferde négyszögű vagy háromszögű koronájukon néhány harántredő van, melyek azonban rendesen lekopnak. A koponya homlokrésze széles, lapos, nagy szemgödri nyúlványokkal és keskeny vagy résalakú alsó szemgödri nyílással; az alsó állkapocs szöglete lekerekített, befelé hajlott… Kulcscsontjuk tökéletes, alsó kar- és alsó szárcsontjaik különváltak”, ami sokféle mozgásmódra utal. A mókus-félék családját az állatok külső alakja és életmódja alapján egészen a legújabb időkig két félre szokás osztani, melyek egyikét a tulajdonképpeni mókusok és a repülőmókusok, a másikat pedig az ürgék és a mormoták alkották. De ez a felosztás nagyon bizonytalan körvonalú csoportokat adott. Ma Forsyth Major, a kiváló angol oszteológus és paleontológus beható fogazattanulmányai alapján általában azt tartják, hogy a mókus-félék családját három alcsaládra kell osztani, melyek közül az első, a szorosabb értelemben mókus-formák alcsaládja (Sciurinae) nemcsak a fákon lakó mókusokat és a velük nagyon közel rokon földön élő mókusokat foglalja magába, hanem a tőlük egészen elütő alakú ürgéket és mormotákat is, a másodikba (Nannosciurinae) a keleti régió kevéssé ismert törpemókusai, a harmadikba (Petauristinae) pedig a röpülőmókusok tartoznak. Európában a közönséges erdeimókus a legelterjedtebb, a magyar népi nyelvben nevezik cibókának, evetnek vagy kelempájsz madárnak is. Fej-törzs hossza 20-30 centiméter, farokhossza 15-25 centiméter. A téli bundája vastagabb, sötétebb és szürkébb. Színezetet a mély feketés-barnától a világos vörösesbarnáig terjedhet. Élőhelye változatos erdőtípusok, síkságtól egészen a hegyvidékig. Fán él, általában gömb alakú fészekben alszik és hozza világra kölykeit. Nappal mozog, így könnyű megfigyelni. Tápláléka toboz, fakéreg, növényi nedvek, bükkmakk, mogyoró, bogyók, gombák, rovarok, tojások és madárfiókák. Ősszel több helyen hoz létre raktárt termésekből, hogy átvészelje a telet. Téli álomba nem merül, csupán felváltva alszik és pihen. Kevesebbet mozog, így tápanyagigénye is lecsökken. Általában 2-3 évig él.

A párzási időszakon kívül általában egyedül él, de nagyon szociális is tud lenni.

A totemállat

A mókus számtalan dolgot jelenthet az életben. Az állat jelentheti, hogy egy szeretetmentes, céltalan kapcsolatban vagy, de akár egy eredménytelen üzleti projektet is jelölhet. Üres és sikertelen utakon jársz.

Ám azt is mutathatja, hogy túl sok mindenhez ragaszkodsz és el kell engedned a dolgokat. Ha álmodban mókusokat etetsz, azt jelentheti, hogy mindened megvan ebben az időszakban, pont annyi, amit még meg is oszthatsz.

Totemállatként a tervezést mutatja, de az akadályokon való túljutást is. Kevés állat olyan elfoglalt ősszel, mint a mókus. Összegyűjti a termést és elássa azt, de csak annyit, amennyire szüksége lesz. Csak a szükséges dolgokhoz ragaszkodj és engedd el a negatív érzelmeket, emlékeket, melyek hátráltatnának az életben.

Amennyire elfoglaltak ezek az állatok, annyira játékosak is tudnak lenni. Gyűjtés közben is képesek egy kicsit kikapcsolódni, játszani más mókusokkal. Ám élvezik, ha pihenhetnek egy ágon. A mókustotem megmutatja, hogy mindenre van idő az életben, csak meg kell tanulnod a harmóniát a munka, játék, pihenés és elmélkedés közt.

Ne feledj el játszani, akárhány éves is vagy.

A mókusok könnyen megbíznak az emberekben, s hamar hozzászoknak akár a kézből etetéshez is. Néha le kell engedned a védelmedet és a bizalmadba fogadni másokat, hogy az élet neked is jobb legyen.

A totemállattal rendelkezők néha kicsit kaotikusak, sokszor több dolgot akarnak egyszerre csinálni. Ám meg kell néha állnod és hallgatnod a belső hangodra, majd egy dologra koncentrálni az adott időben.

Ha ez a totem megjelenik az életedben, emlékezned kell arra, hogy csak azt vidd magaddal az életben, amire tényleg szükséged van. Ne feledj el mindenre időt szakítani, s legyél jelen a pillanatban.