A komodói sárkány/varánusz

Varánusz (Varanus Merr.) Fejük hosszas, némileg a kígyókéhoz hasonló; egészben is karcsúbbak, mint többi rokonaik. Nyelvük bőrtokba rejtett s nagyon messzire kinyújtható, kéthegyű. Fogaik állkapocscsatornáik belső feléhez nőttek, nagyok, kúp alakúak, egymástól meglehetősen távol állók. Szárnycsontfogaik nincsenek. Combpórusok hiányoznak. A varánuszoknak mintegy 33 faját ismerjük; a föld keleti felét lakják, nevezetesen Afrikát, Dél-Ázsiát, Ausztráliát és Óceániát. Néhány faj tökéletes szárazföldi, sőt sivatagi állat; némelyek nappal, mások inkább alkonyatkor vagy éppen éjszaka vadásznak. Vannak azonban vizek közelében vagy mocsaras vidéken élő varánuszok is; ezek veszedelem esetén a vízben keresnek menedéket. Valamennyi felette mozgékony állat, s szilárd talajon oly gyorsan futnak, hogy nemcsak egyetlen emlős, de még madár se tudja őket utolérni. Kitűnően kúsznak, a vízben pedig ügyesen és kitartóan úsznak és buknak. Természetükben s egész mivoltukban határozottan gyíkokra, nem pedig krokodilusokra emlékeztetnek, azonban nagyságuknak és erejüknek megfelelően bátrabbak, harciasabbak és ragadozóbb természetűek, mint kisebb rokonaik. Az embertől, amíg csak lehet, menekülnek, de ha sarokba szorítják őket, habozás nélkül felveszik a harcot, lábaik és farkuk segítségével magasra felszöknek s vakmerően nekiugranak a támadó arcának és kezeinek. Nagyobb példányok nagyon komolyan veendő ellenfelek. Táplálékuk a legkülönfélébb állatok. A nílusi varánuszt a krokodilus legveszedelmesebb ellenségének tartották; annyi mindenesetre elhihető, hogyha szerét ejtheti, nemcsak a krokodilus tojást, hanem a fiatal krokodilust is felfalja. A szárazföldön élő fajok egerekre, apró madarakra, kisebb gyíkokra, kígyókra, békákra stb. vadásznak. A lakosság gyűlöli őket, mert a baromfiállományt is veszélyeztetik. 

Komodói varánusz (Varanus komodoensis)

A komodói varánusz a ma ismert legnagyobb termetű gyíkféle, ennek ellenére későn fedezték fel: 1911-ben egy pilóta, kis repülőgépe meghibásodása miatt, kénytelen volt a Komodo-sziget közelében a tengerre leszállni. Ő volt az első európai, aki látta a hatalmas gyíkot. Amikor szerencsés hazatérése után beszámolt élményéről, eleinte nem hittek neki. 1912-ben írták le először az európai zoológusok, a bennszülöttek már régóta ismerték ezeket a „szárazföldi krokodilokat”.

Totemállat/Szimbólum

A komodói varánusz megjelenése gyors döntésekre sarkall. Valószínűleg személyes problémák állnak fenn, ahol bölcsnek, de gyorsnak kell lenned.

Az állat változásokról beszél, ami túl sok is lehet az adott pillanatban, elsodorhatnak az érzelmek.

A varánusz segít megtalálni a bátorságot, az erőt, hogy kitartó legyél. A változások ijesztőek, zavarosak, de jobb emberré tesznek.

A varánusz jelentése a gyorsaságra helyez nagy hangsúlyt. Számos dolgot csak úgy élvezhetsz az életben, ha gyors vagy és eszes.

A hüllő üzenete többek közt az is, hogy állj ki magadért. Ellenségeid fele erősnek kell mutatnod magad, akar megfélemlítést is használva. Legyél tisztában a céloddal, szándékoddal, koncentrálj azokra. Ne veszítsd szem elől.

Mások talán túl soknak tarthatják intenzitásod, de ne törődj velük. Szenvedélyed és ambícióid kell, hogy vezessenek.

Ha a komodói sárkány megjelent az életedben, legyél rugalmasabb a hozzáállásodban. A lehetőségek meg fognak jelenni, de ehhez nyitottnak kell lenni és ha kell változtatni magadon, vagy az adott helyzeten, hogy előrébb juss az életben.

Ha zsákutcában találnád magad, legyen bátorságod visszafordulni, s akár a legelejéről kezdeni.

Ha hívni akarnád a komodói varánuszt, mint erő állatot akkor tedd ezt:Források:https://hu.wikipedia.org/wiki/Komod%C3%B3i_var%C3%A1nuszAlfred Brehm: Az állatok világa