A farkas

A farkas egy ragadozó, mely kapcsolatban áll a prérifarkassal, a sakállal és a házi kutyával. Erőteljes állkapcsa és fogai, sárga szemei kerek pupillái, vastag bundája, szőrős farka és más jellegzetes tulajdonságai vannak, melyek megkülönböztetik más kutyafélétől. A legismertebb fajtája a Szürke farkas (Canis lupus). Más fajtája a Rőt farkas (Canis rufus), amely jóval kisebb. Más hasonló állatok, melyeket farkasoknak tartanak, bár más nemzetséghez tartozik: Sakálróka (Chrysocyon brachyurus), Cibethiéna vagy Földi farkas (Proteles cristatus) és az Erszényes farkas (Thylacinus cynocephalus). Szürke farkas (Canis lupus) A szürke farkas erős állat durva fejjel, robosztus combbal, nagy lábakkal és mély, de keskeny törzzsel, néhány házi kutya fajtáját kivéve, ő a legnagyobb élő kutyaféle. Az északi hím 2 méter hosszúra is megnőhet, a farkával együttvéve mely kb. 50 cm hosszú, és tömege 20-80 kg is lehet. A nőstények kisebbek a hímeknél. A farkasok intelligens és szociális állatok, régóta tisztelik a bennszülött amerikai indiánok. A szürke farkas általában családban mozog, mely néhány tagtól akár két tucat tagig terjedhet. Tisztázott dominancia van a csapatban, egyetlen egy vezető van (az alfahím) és társa (az alfanőstény). Ketten felügyelik a többi csapattagot. A második rang a béta farkas, vagy farkasok, akik fontos szerepet játszanak, mikor az alfa pár távol van. Nagyobb csapatok több béta farkast is számlálhatnak. A legalacsonyabb rang az omega farkas, aki a leggyengébb farkas a csapatban. Területük egytől néhány száz négyzetkilométerre terjed, melyet aktívan megvédenek a többi farkastól. A farkasok normál esetben éjszaka mozognak és vadásznak. Az erdős területektől a legmagasabb hegyekig vadászhatnak. Sebességük és életerejük kitart hosszú távolságokig. Általánosan 10 km/órával futnak, de ismert legnagyobb sebességük a 65 km/óra. Kis állatok és madarak a farkasok prédája általában, de a csapatok megtámadnak rénszarvast, karibut, bárányt vagy más nagyobb növényevő emlőst. Sajnos a farkasok nem tesznek különbséget vad és háziállatok között, így az emberek gyakran lelövik őket. Ha nem találnak élő prédát, dögökön vagy bogyókon élnek.

Farkas eredet

Kép forrása: Wikimedia Commons

Óriásfarkas (Canis dirus)

A legidősebb ismert farkas fajta az Óriásfarkas (Canis dirus), egy farkas mely a pleisztocén korszakban élt (1,600,000-tól 10,000 évig). Az óriásfarkas sokban különbözik a mai modern farkastól, nagyobb volt, masszívabb koponyája és kisebb agya volt, és viszonylag könnyebb combjai. Az óriásfarkas kevésbé volt intelligens mint a mai farkasok. A fajta csontjai nagyjából Mexikó területén szétszórva találták.

Mítoszok és legendák

Fenrir a szörnyfarkas (Északi mitológia)

Talán minden farkasokról szóló mítosz közül egy szörnyről szól, Fenrir az északi mitológiában. Fenrir Loki, bajkeverő tűzisten fia, aki a mítosz szerint úgy adott életet neki, hogy megette a déróriás-asszony Angrboda boszorkány szívét. Nővére Hél és bátyja a gonosz kígyó Jörmungand. Születése után más istenek féltek erejétől. A farkast elrabolták és Ázgardba vitték, ahol felügyelhették. Fenrir vadsága miatt egyedül Tyr hadisten vállalkozott, hogy etesse. Odin bizonytalan volt a farkas felől, de amikor a Nornák, a sorsistennők figyelmeztették sorsára, határozott a szörnyről. Nem akadt azonban lánc mely elég erős lett volna a megkötésére. Először elkészítették a legerősebb vasból a Leyding-et, de a farkas egy mozdulattal elszakította. Majd egy speciális láncot készítettek a Dromi-t, de Fenrir ezt is eltörte. Látva ezt Odin elküldte Frey hírnökét, Skirnir-t a törpékhez. Végül a törpék különös anyagokból, egy macska lépésének zajából, egy nő szakállából, egy medve inaiból, egy hal lélegzetéből, hegyek gyökeréből és madarak nyálából varázserejű láncot kovácsoltak, a Gleipnirt. Bár selyemszálnak tűnt, Fenrir csak azzal a feltétellel engedte a nyakára a láncot, ha az egyik isten a szájába dugja a kezét, látva, hogy nem akarnak neki ártani. Egyedül Tyr vállalta, és az istenek ki is nevették mikor a farkas leharapta a kezét, mert rájött hogy a lánc elszakíthatatlan. A farkast egy sziklához kötözték, száját pedig kipeckelték egy karddal, nehogy harapjon. A Ragnarök idején Fenrir elszabadult , és nagy félelmet keltett. Hatalmas szájával elnyelte a földet és az eget, majd lenyelte Odint. Odin fia, Vidar később megöli Fenrirt és megbosszulja apját.

Romulus és Rémus (Római mitológia)

A római mitológiában Ráma alapítója és első királya Romulus volt. Ő és ikertestvére, Rémus Mars isten és Rhea Silvia (ismert még mint Ilia) fiai voltak, aki egy volt a Vesta szüzek közül. Rhea Silvia Numitor, Alba Longa királyának lánya volt, akit Amulius elűzött trónjáról. Amulius volt az, aki Rhea Silvia-t elküldte a szüzekhez, hogy ne legyen gyermeke, aki trónját ostromolná. A két fiú születése után egy kosárba tette őket az anyjuk és a Tiberis folyóba dobta őket. Az ikreket egy nőstény farkas mentette meg és etette őket. Később egy juhász, Faustulus fedezte fel őket és haza vitte feleségéhez, Acca Larentiahoz. Amikor az ikrek felnőttek, Amulius-t eltávolították trónjáról és Numitor-t tették a királyság élére. A testvérek később megépítették Rómát, ahogy a mindenki által ismert történet szól (akik nem olvasták szégyellhetik ostobaságukat). Miután Rémus-t megölte Romulus a városnak szüksége volt nőkre. Így a szomszédaikat, a szabinokat meghívták ünnepelni, miközben elrabolták lányaikat. Háború tört ki, végül a szabin nők kiálltak a római férjeik mellett. A szabinok népe csatlakozott a rómaiakhoz.

Ez vezetett a fontos vallásos fesztiválhoz, Lupercalia-hoz, amelyet körülbelül február 15-én rendeznek meg. A ceremónia Lupercal-ban kap helyet, egy kis barlangban a Római domboknál, ahol Romulus és Rémus megmenekült a farkas által. A fesztivál alatt a fiatal férfiak két csoportja feláldoz kecskéket és egy kutyát és bőrét darabokra vágják. Kizárólag ezeket a darabokat hordják, majd versenyt futva a női nézőket ezekkel a darabokkal megjelölik, így választanak későbbre párt. Ez a lármás fesztivál nagyon is kedvelt volt 494-ig, mikortól is a keresztény korban Gelasius pápa lecserélte a Szűz megtisztítása keresztény ünneppel.

Asena a nőstényfarkas (Türk mitológia)

Másik legenda a farkasokról a közép-ázsiai nemzetektől jött, mint a türk nép és a mongolok, akik számára a farkas igen tisztelt állat. A sámán türk nép szerint ők a farkasok leszármazottai. Asena legendája egy régi türk mítosz, ami elmeséli, hogy hogyan teremtették a türköket. Észak-Kínában egy kicsi türk falut megtámadták a kínai katonák és elfogták őket. Csak egy kisbabát hagytak hátra. Egy öreg nőstényfarkas égkékbundában, Asena megtalálta a gyermeket és felnevelte. Később a farkas életet adott egy alom félfarkas, félembernek, és így lettek a türkök. A türkök azt is hitték, hogy egy szürke farkas mutatta az utat régi hazájukból, Ergenekon-ból el, melyet szomszédaik elfoglaltak.

A vérfarkas

Egy vérfarkas, az ősi babonákhoz híven egy ember aki átváltozott, vagy átváltozatja magát egy farkassá, mind természetben, mind megjelenésben. A legenda szerint a vérfarkas a telihold hatása miatt változik át és az éjszakában kóborolva felfalja az állatokat, gyermekeket és hullákat mielőtt visszaváltozik emberré. Néhány ember akarattal változik farkassá, míg mások öröklötten vagy más vérfarkas harapása miatt teszi ezt. Ha megsérülnek farkas formában, a sebek megjelennek az emberi formában is, ami elvezet leleplezésükhöz. A farkas átváltozását a katolikus inkvizíció is felhasználta.

A 16. század után a boszorkányokat összefüggésbe hozták a vérfarkas aktivitásokkal. Egy a dokumentált esetek közül 1573-ban történt, mikor egy francia falut egy lény terrorizált és néhány gyermeket megölt. Később egy csapat falusi megmentett egy gyermeket egy hatalmas farkastól, ami az egyik helybéli remete, Gilles Garnier arcát viselte. A remetét élve megégették.

Egy sajnálatosabb eset, Peter Stubb-bal történt meg Németországban 1589-ben. "Beismerése" szerint ő egy ördögi vérfarkas, aki átváltoztatja formáját egy öv segítségével, ezt képességet az ördög adja számára. "Beismerése" szerint mielőtt elfogták, 25 évig a fő célpontjai a gyermekek és a nők voltak. Állítólag megette saját fiát. Miután elfogták, nem találtak semmiféle övet, amelyet a boszorkányvadászok szerint az Ördög elvitt, mert nem akarja hogy ilyen ajándékot megtaláljanak. Stubb félelmetes halált halt, szörnyű tortúrák és csonkítások által.

A lycanthropy kifejezés jelenti az ember átváltozását farkassá.

Totemállat és Gyógyító ereje

Ha a farkas hív téged, a következő jellemzők tűnnek fel az életedben: Egy érzék a hűségre, rítusra, de sosem lesz hiányban a személyes szabadság; egy magasabb intelligencia és megnövekedett tudatosság, de sosem felejted el az élet örömét és hogy hogyan maradj játékos; megnövekedett erő és energia, de sosem felejted el, hogy a békés megoldás a legjobb. Mindebben és többen, a farkas vezetőd lesz.

A farkas inspirálja az igaz egyensúlyt, ahogy a szabadszellem és a családközpontúság megfér bennük. Végsőkig hűségesek és kitartóak a csapatuk mellett, szellemük gazdag harmóniában, békében és tiszteletben, tisztelik a rangrendszert amiben élnek, de független teremtmények és időt töltenek a sajátjaikkal. Azok akik farkas totemmel rendelkeznek, megtanulják hogyan vezessenek egy erős családot, úgy hogy nem veszítik el saját személyiségüket.

A farkas totem jelleme megmutatkozik az emberben, az alfa farkastól a csapat farkasig. Az alfa farkas személyisége a csoportvezetőé, és segít a félénk személynek, hogy aktívabb és társaságot kedvelő szerepet kapjon a csapatban. Ez a gyógyszer segít az agresszív, egoista embernek is, mert a csapat farkas nyugodtabb és segítőkészebb. Figyelmes mások irányába és képes a kompromisszumra.

A farkasok rendkívül intelligensek és társaság kedvelők, érzékeik élesek. A farkas megtanít a hallgatásra, hogyan tudatosítsd a körülötted lévő dolgokat, és hogyan bízz az ösztöneidben. Valójában akik a farkas totemmel élnek, megérzéseiket élesnek és precíznek találják, gyorsan és készen tudják használni. A farkas az "őrző" szinonimája. A megemelkedett ösztönökkel és a tudással a farkas előhozza az éles intellektust és az átható érzékeket, egy ember a farkas szellem gyámsága alatt védelmezi a családját és a barátait, noha a saját Őrzőszellemeik védelmezik őket.

A farkas kockázatot vállal, de sosem bolond. Úgy tartják az Úttörői az állatvilágnak. A felfedezés a második természetük. Azok akik tanulnak és együttdolgoznak a farkassal, azon veszik észre magukat, hogy új kalandokat keresnek és új vallásokat tanulmányoznak, ahogyan a farkas totem spiritualitást hoz, és erősen kapcsolódik a rituális ösvényekhez.

A farkas megtanít, hogyan beszélj hangosabban és mindig őszinte és nyílt legyél. Hasonló módon, ahogyan vonyítanak, hogy jelezzenek másoknak, vagy hívják, lokalizálják csapattagjaikat, azok akik a farkas gyógyszerével rendelkeznek úgy érzik, hogy meg akarják osztani másokkal a tudásukat, legyen az szóban vagy más kommunikációs formában, például írásban. A farkasok a vonyítást használják, hogy üdvözöljék a másikat és néha azért is vonyítanak, mert élvezik. Ebben az esetben, megtanítanak hogy bajtársiassággal és örömmel tekintsd az életet.

Az út, amin a farkasok járnak lehet játékos és kölcsönösen egymásra ható, reagálnak a hollókra, együtt élnek és segítenek a másiknak a túlélés érdekében. Ez megfelel két útnak is: egy aki figyelmezteti az egyiket a közelgő veszélyekre, s a másik aki elvezeti a másikat az élelemhez. A hollók kárognak, mikor a veszély közeleg, a farkas megtanulta értelmezni a holló hangjait és figyeli melyik irányba repül; így ad jelzést a veszélyről. A hollók együttműködnek a farkasokkal, mikor hallják a vonyítást, a madár tudja, hogy a területen veszély leselkedik rá. Egymásnak segítenek az élelemszerzésben, mutatják a dögöket, hullákat. A holló segít a farkasnak, hogy megállapítsa, melyik hús jó, melyik nem. Így kapta a "Farkas-madár" becenevet. Azok, akik a farkas totemmel rendelkeznek utánanézhetnek a holló szellemnek is.

A farkasok békeszeretők és normál esetben senkire sem jelentenek veszélyt. De emellett erősek és territoriálisak, ezért a legjobb, ha "kopogsz, mielőtt belépsz".