Növény szellemek

A növény(i) szellemek témája igencsak nagy, így a cikk nem fog mindenre kitérni, de azért igyekszem egy informatív bevezetőt adni.


A növény szellemek a növényekben lakozó öntudattal rendelkező lények. Ezek saját energiával, bölcsességgel és egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek. 


Ezek a szellemek nem pusztán a növényekben élő lények, hanem magának a növénynek a szerves részét képezik. 


Ők testesítik meg a növény bölcsességét, energiáját és tudatosságát.


Képzeljünk el egy növényt edényként - gyökerek, szárak, levelek és virágok bonyolult hálózataként. Ebben az edényben lakozik a tudatos esszencia - a szellem -, amely élteti és fenntartja a növényt.

Ez az esszencia ráhangolódik a természet ritmusára, az évszakokra és a világmindenség energiáira. Ha a növényi szellemeket különálló lényeknek tekintjük, akkor figyelmen kívül hagyjuk a lényeget. Ők a növény lelke, ősi emlékezete és a kapcsolatuk a Földdel és azon túl.


Ez a hit nem feltétlenül része a boszorkányságnak vagy más okkult rendszereknek, még a pogányságnak sem, hacsak a gyakorló, a vallás vagy a rendszer nem foglalja magában az animizmus gondolatát.


Az animizmus rendszerében minden dolognak van egy különálló szellemi lényege vagy lelke. Ez az embereken túl kiterjed az állatokra, a sziklákra, a folyókra, a csillagokra, sőt még a szavakra is. Ebben a rendszerben a növényi szellemeket a növényekben lakó tudatos lényekként tisztelik. Nem passzív megfigyelők; természetfeletti erőkkel, egyedi tulajdonságokkal és cselekvőképességgel rendelkeznek.


Az animizmus az ember és a természet közötti harmóniát hangsúlyozza. A növényekben rejlő öntudat felismerésével elmélyítjük egymáshoz való kapcsolatunkat. Ahogyan az embereknek is megvan a szabad akaratuk, úgy a növények szellemeinek is. Befolyásolják környezetüket, reagálnak az évszakokra, és hozzájárulnak a létezés kusza hálójához.


Animizmus a világ számos kultúrájában előfordul, az amerikai őslakos navahó vagy hopi törzsektől kezdve, a japán sintó valláson át a kelták hitéig. 


Bár természetesen dolgozhatsz növényekkel, mint “egyszerű” megfelelésekkel, de egy kapcsolat kialakításával nem csak a varázslataid erősítheted vagy a mágikus gyakorlatod mélyíted, hanem emellett a köztetek kialakult kapcsolat is gazdagítja a lelkedet. 


A tudomány


Az Egyesült Arab Emírségekben az IKEA által végzett kísérletben két egyforma Dracaena növényt állítottak fel egy iskolában. Mindkét növény ugyanannyi vizet, napfényt és tápanyagot kapott. Volt azonban egy döntő különbség:


Növény 1: A diákok kedves és bátorító szavakkal dicsérték ezt a növényt. A pozitív megjegyzések a növényt körülvevő burkolatba szerelt hangszórókon keresztül hangzottak el. 30 nap elteltével a növény egészséges és élénk maradt.

Növény 2: A diákok negatív és elkeserítő szavaknak tették ki a növényt. Ugyanezen 30 napos időszak után a növény a hervadás és a csüggedés jeleit mutatta.


Az eredmény szembetűnő volt: a bántalmazott növény elhervadt, míg a dicsért növény virágzott. 


Érdekes módon a Mythbusters (“Állítólag…”) című tv-műsor egy másik kísérlete azt vizsgálta, hogyan reagálnak a növények a különböző ingerekre. Vizsgálatukban a pozitív beszédnek kitett növények jobban teljesítettek, mint azok, amelyeket csendnek tettek ki. 


Bár ezek a kísérletek nem végleges bizonyítékok arra, hogy a növények értik a szavakat, rávilágít arra, hogy nyelvünk milyen hatással lehet az élőlényekre - még olyanokra is, amelyekre talán nem is számítunk.


Természetesen több oldalról is megfoghatjuk ezt a gyakorlatot: A “Journal of Inflammation Research” című folyóiratban megjelent több tudományágat átfogó tanulmány a földelés ("earthing" vagy “grounding”) fiziológiára és egészségre gyakorolt hatását vizsgálta.


Az eredmények azt mutatták, hogy az emberi test és a talaj közötti elektromosságot vezető érintkezés (vagyis mezítláb a földön járni) érdekes hatásokat vált ki:


A földelés csökkentette a gyulladást; befolyásolta a fehérvérsejtek számát és az immunreakcióban részt vevő különböző molekulákat. Felgyorsítani látszott a sebgyógyulást. S bár további kutatásokra van szükség, a földelés ígéretesnek bizonyult a megelőzésben és a kezelésben.


A konkrét tanulmányon túl anekdotaszerű beszámolók és klinikai megfigyelések továbbá a következőkre utaltak: 


Egyesek fájdalomcsillapítást tapasztalnak a földelés után. A földelés a vegetatív idegrendszert a szimpatikus (harcolj vagy menekülj) helyett a paraszimpatikus (pihenés és emésztés) működésre váltja. A földelés normalizálhatja a nappali-éjszakai kortizol ritmust, ami javíthatja az alvás minőségét. Végül bevezető bizonyítékok arra utalnak, hogy a földelés csökkentheti a vér sűrűségét.


Tehát a kapcsolat növények, a föld és közöttünk, mindenképpen pozitív változást hoz az életünkbe, még ha nem is használjuk ezt mágikus módon. 


Figyelmeztetés


Kezdők ne dolgozzanak mérgező növényekkel, illetve azok se, akik bár mágikus módszereikben haladók, de a növényvilágban nem elég jártasak. 


Ha gyermek vagy háziállat, esetleg más emberek élnek körülötted, figyelj arra, hogy a növényt biztonságban esetleg elzárva tartsd. Nem csak az esetleges mérgezés lehetősége, de a növény védelme miatt is.


Ha pedig te vagy környezeted eleve allergiás a növényre vagy részeire, ugyancsak ne használd gyakorlatodban.

A kapcsolat


Mielőtt neki fognál, legyen egy naplód amiben minden tapasztalatodat leírhatod. Mi működött, mi nem? Az alábbi pontok pedig heteket, majd éveket is igénybe vehetnek, nem kell siettetni a folyamatot. 


A kezdet intenzív kutatással kezdődik. Érdemes a környezetedben előforduló növényekkel kezdeni, megismerni őket. Legyél biztos abban, hogy milyen növénnyel dolgozol, a megfelelő azonosítás rendkívül fontos. 


Kutatásod legyen széles körű, de figyelj arra, hogy ne befolyásolják a megérzéseid. A kapcsolat közted és a növény szelleme között személyes, lesznek közös összetevők más gyakorlókkal, de ahogy minden barátságnak, ennek is lesz egy oldala, mely csak feléd irányul.


Ha kiválasztottad a növényt, ülj le mellé egy nyugodt csendes órában.


Próbálj meg vele kapcsolatba lépni, kérdezd meg (hangosan), hogy lehetsz-e a barátja, nyitott-e egy új barátra. Figyelj az érzéseidre, mit érzel? Milyen megérzések jönnek felőle? Pozitívak? Félénk, de azért nyitott? Teljesen elzárkózik?


Ajánld fel barátságodat, beszélj szándékaidról, magadról, mit szeretnél elérni, miért szeretnéd ezt a kapcsolatot.


Ha felépítettél egy kapcsolatot és magabiztosan úgy érzed a szellem nyitott feléd (akár egy nap, akár pár nap után), megkezdheted a növény tanulmányozását is.


Most csak a fizikai tulajdonságok legyenek elsőbbségben. Milyenek a levelei? Színe? Milyen tulajdonságot, megfeleléseket társítanak a színekhez? Mire érzékeny a növény? Hogyan nő? Milyen a természetes környezete? Mit szeret, mire van szüksége, hogy virágozzon vagy növekedjen? 


A színei, hogy milyen a környezete, sötét vagy napos helyeket kedveli, minden fontos lehet abban, hogy a szellem milyen energiákat hordoz. 


Mindehhez – természetesen a szellem engedélyével és cserébe egy áldozatot adva - elvihetsz otthonra egy darabot a növényből, hogy tanulmányozd. Az áldozatod lehet az öntözés, tápanyag a növény számára, de van, aki a maga energiáját adja vagy éppen énekel neki.


Megfigyelésed segítheti a rajzok vagy képek mellékelése is naplódba, noteszedbe.


Ha úgy érzed mindent megtudtál róla a fizikai világban, elindulhat a mágikus világ megismerése is. 


Ülj le mellé, lehetőleg a természetes környezetében, ha olyan növényről van szó. Ám, ha nem őshonos növényről van szó, akkor szárított növényt is magadhoz vehetsz. Utóbbi nem lesz olyan erős vagy hatásos, mint egy élő növény szellemével társalogni, de nem lehetetlen ugyanúgy kiépíteni a kötődést.


Itt következik a meditáció, magad is megírhatod mielőtt belevágnál, de utána is nézhetsz vezetett meditációknak, hogy hogyan találkozz a szellemmel a mágikus birodalmakban. Akár használhatod az oldalon megtalálható természetszellemmel vagy totemállattal való találkozás meditációit is. 


Figyelj minden mozzanatra. Nyugalmat áraszt a szellem/növény? Haraggal tölt el? Szomorúsággal? Hirtelen kreatív ötleteid támadnak? Stimulál vagy lenyugtat? 


Fák esetében el is képzelheted, hogy eggyé válsz velük és/vagy átsétálsz a fán keresztül annak belső világába. 


Meditáció mellett magadhoz veheted a növény egy részét, majd ágyad mellé vagy párnád alá téve álmaidon keresztül léphetsz vele kapcsolatba. Ha a vizualizáció vagy meditáció nehezen megy, ez egy jó alternatíva. 


Tarts az ágyad mellett egy jegyzetfüzetet, hogy amint felébredsz leírd álmaidat és érzéseidet az éjszaka után.


Ha olyan növényről van szó (és tudod hogy nem mérgező), akkor teát is készíthetsz belőle mielőtt meditálsz vagy álomra szenderülsz. Ha haladó vagy a növények világában - kizárólag akkor - készíthetsz krémet is belőle.


Nem minden módszer fog működni és ezzel nincs semmi baj. Írj le mindent, amit megtapasztaltál. Egyes növényeknél a tea működik, míg másoknál nem. Bizonyos áldozatokat nem kedvelnek egyes növény szellemek, míg másokat igen. Ez valószínűleg egy hosszú út lesz, de ahogy minden tudományban, itt is fontosak lesznek a kísérletek.


Szánj elég időt egy-egy növényre. Sokszor egy növényszellem barátsága egy életre szól, talán lesz egy kisebb maréknyi szellem, aki segíteni fog utadon. Legyél őszinte, barátságos és nyitott. Add meg a tiszteletet és bizalmat feléjük. Itt nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Nem attól leszel jobb, ha minél több növény szellemmel dolgozol, hanem hogy mennyi időt szánsz rájuk. Akár a barátoknál, lehet nagy a baráti társaság, de akár egy közeli barát többet ér, mint száz baráti, de felszínes kapcsolat.


A barátságok természetesen változnak és néha eltűnnek, de fontos, hogy őket is úgy kezeld, ahogy barátaidat, hisz bár nem emberek, de érző és intelligens lényekről van szó.Ajánlott irodalom (sajnos magyarul nincs forrás a botanikai könyveken túl):


Plant Spirit Healing - Pam Montgomery

Talking with nature - Michael J. Roads

Plant and Fungus Totems - Lupa

Entering Hekate's Garden - Cyndi Brannen

Journeys with Plant Spirits - Emma Farrell

Thus Spoke the Plant - Monica Gagliano

Nature Spirituality From the Ground Up - Lupa

The Plant Spirit Familiar - Christopher Penczak

Communicating with Plants - Jen Frey

Flower Essences from the Witch's Garden - Nicholas Pearson

Plants That Speak, Souls That Sing - Fay Johnstone