Nyírfa

A közönséges nyírfa (Betula pendula alba, Betula pubescens v. Betula verrucosa) szintén szent fa. Coleridge (angol költő és kritikus 1772-1834) a nyírfát a Fák Hölgyének nevezte könnyedsége, bája, eleganciája és eső utáni illata miatt. A nyírfa fája sima és nem túl tartós, de olcsó és a fa termékeny minden helyzetben és földben. Mindenhol nő Európában és hatalmas választéka van fajtáinak. Az ágait zsúpfedélnek, kerítésnek és seprűnek használják. Orsót, hordót és különféle szokatlan tárgyat készítenek belőle. Szenét a puskaporhoz is használják. Kérge jól helyettesíti a papírt. A nyírfa olaja tartóssá teszi a bőröket. Oroszországban régen a könyvek kötésénél használták, így nem lett penészes a könyv. Ha megsértik az egyik ágát, akkor cukros nedv folyik ki és amikor élesztőt ad hozzá, akkor az bort, sört, ecetet is eredményezhet. Normális esetben márciusban vágják be, hogy később a cukros nedvet összegyűjtsék. Méz, szegfűszeg és citromhéj hozzáadásával erős szíverősítőt készíthetünk. 16-18 gallon nedvet csapolhatunk le anélkül, hogy a fának baja esne.

A kéreg 3% csersavat tartalmaz. A csersav ad neki fakó színt. A kéregben betulin és betul kámfor is van, noha a levelekben betuloren sav van. Teáját vese és hólyagbántalmak ellen vizelethajtóul használják.

A fa ágait Beltane napján használják, hogy megvilágítsák a fesztivált, és hogy tüzet gyújtsanak. A nyírfa kapcsolatban áll az Alvilággal is. A régi népi balladában "Usher kútjának feleségében" elmondja, hogy a lelkek, amikor visszatérnek, nyírfa kalapot és ruhát viselnek.

Egy a rituális eszközök között a boszorkánynál a seprű, amely hagyományosan nyírfavesszőkből és kézi készítésű kőrisbotból áll fűzfa burkolattal. A néphagyományokban a kőrist összekötik a vízzel és a négy elem feletti hatalommal. A nyírfa kapcsolatával a halottak szellemei előjönnek a szolgálatunkra, és a fűzfa segíti a kapcsolatot Hekatéval, hogy kommunikálhassunk az istennővel. A nyél, a fej és a bekötés a seprűn szimbolizálja a három aspektusát az istennőnek.

Istene Thor. Neme nő. Bolygója a Vénusz. Eleme víz. A nyírfát védelemre, tisztításra és ördögűzésre használhatjuk.

Mágikus felhasználás:

A néphitben szalagot kötnek a törzs vagy az ág köré, ez megvéd a szemmel veréstől. Mivel tisztító hatású, összekötik az Alvilággal, a nyírfa ágakat használhatják a gonosz lelkek kiűzésére gyengéden csapkodó mozdulatokkal a megszállt emberre vagy állatra. A nyírfából készült bölcsők megvédik a gyermeket. A nyírfa villám ellen is hatásos.

A nyírfa különböző részei hatásosak gyógyszernek. Például a fiatal hajtások és levelek kiválasztanak egy gyantás anyagot savas tulajdonságokkal, ami kombinálva alkálival, egy hashajtó tonikot eredményez. A leveleknek sajátos aromájuk van kellemes illattal. Kesernyés ízük van, ezt az italt különböző formákban fogyaszthatjuk (Nyírfa tea), ami jó a reumára és a köszvényre. Jó még a kövekre, és a kérgével ellen áll a rothadásnak, a fürdője jó a bőrkiütéseknek, ekcémának, használhatjuk különböző belső betegségeknek a gyógyítására is.