Kőrisfa

A kőris (Fraxinus excelsior) egy a szent fák közül, mind a kortárs, mind az ős között is. Gyakran említik versekben is: "tölgy, kőris és galagonya által", áldáskor használják, amikor az erőt fel akarják tölteni. A druidák úgy hitték, a tölgy férfi energiával rendelkezik, a galagonya pedig nőivel, a kőris pedig ennek a két fának az egyensúlya. A folklórban hittek abban, hogy a tündérek tudnak társalogni a halandókkal ott, ahol 3 kőris együtt nő. A régi írek a kőrist "nin"-nek hívták és az ogham ábécében az "N" betűt kapcsolták hozzá. Ötven fajtája van a Fraxinus nemnek, és a termesztés még többet ad hozzá. A legjobban ismertek a sirató kőris és a csavart levelű kőris. A közönséges kőris és a fagyal a legjellegzetesebbek. A közönséges kőris magas, tekintélyes fa, könnyedén felismerhető a világosszürke kérgéről. A kéreg a fiatal fáknál sima és egyenletes, az öregebbeknél durva és pikkelyes. Nagy levelei vannak, 4-8 páros, lándzsa alakú levélkékre osztva. A levélkék határozottan fogazott szélűek, és általában 3 inch hosszúak. Áprilisban vagy májusban van a szezonjuk és mielőtt előbújnak a levelek, fekete virágbimbók előzik meg a tavalyi évből amikor is zöldes fehér vagy lilás színűek, a virágok csak lila porzószállal rendelkeznek, mások csak bibével, és van amikor mindkettővel, de mindegyik mentes sziromtól és csészelevéltől. Ez azért, mert a szél így a pollent könnyedén felkaphatja, és nincs szüksége védelemre vagy arra, hogy vonzza a rovarlátogatókat. A megtermékenyülés után a hosszúkás magház övalakú szárnyas magraktárrá fejlődik Egy csomó magraktár függ kis ágakon, ezek először zöldek, majd barnává érnek. Ezek ragaszkodnak a fákhoz, addig amíg a következő tavasz le nem fújja őket és viszi a széllel tovább, hogy egy új fa nőjön. Ez a növekedés bármilyen földön gyorsan történik. A kőris fája nagyon jó bútorzatnak, köszönhető a gyors növekedésének, ellenállásának és a rugalmasságának. Felülmúlja a többi fát ebben. A fa erős, nehéz és magas fénnyel rendelkezik. Idővel zsugorodik és meghajol. Ez a legerősebb és legrugalmasabb a faanyagok között, a régi időkben és manapság is lándzsáknak, íjaknak és nyilaknak használják. A kőris más praktikus célra is használható: nagyon jó födémgerenda, sokat kibír, mielőtt megtörik. A kőris mindenfajtájának jó ára van, a második ebben a tölgy.

Mielőtt a szintetikus alapanyagok létrejöttek, a kőrist használták vonatsínekhez és más építési és szállítási munkákra. A fiatal fákat alapfának hívják, amelyet oszlopoknak használtak, ezek később alaposan megnőttek. A kőrisek tehát nagyon jó rönkök az égetésre is, nem ad füstöt és a hamuja nagyon jó hamuzsír.

A kőris kérge szürke vagy zöldes szürke és a külsején nagyszámú szürke vagy barnás fehér "bibircsókot" találhatunk. Belül sárgás vagy sárgás barna, rostos és majdnem sima. Régen a kőrisfa kérgét arra használták, hogy pennát készítsenek belőle, ezt a cserzésre használták. A kéreg kemény és a levéllel együtt gyógyszernek is használták.

Néprajz és Mítoszok:

A folklórban és a mitológiában a kőrist sok istennel kapcsolják össze: Uránusszal, Poszeidónnal, Thorral, Ódinnal, Oceanusszal, Nemezissel, Marssal és Gwydionnal. A görög istennő, Nemezis szállította a kőriságakat a jóslás eszközeként az isteni igazságszolgáltatásban, az isteni büntetéseknél. A jelkép rendszerben szintén jelen van, ő a 8 küllőjű kerék, a szoláris év. A kerék jelképezi még a Fatákat, a sors istennőit, akik szolgáltatják az igazságot a kőrisfa alatt és által, kimérik a boldogságot vagy a bajt és garantálják, hogy a szerencse nem csak néhányunknak adasson meg. Bárki, aki kőrist áldoz nekik, megkönnyítik az életét. Nemezis kőrisfából készült korbáccsal szolgáltat igazságot.

A későbbi görög mondákban Nemezist Andrasteiaval azonosították, Oceanusz tengeristen lányával, az "esőcsináló" kőrisfa istennőjével. Ebben az aspektusában a korbács a rituális fenyítés eszközévé vált, hogy elhozzák a gyümölcsözést és a termékenységet a fák és a búza közt. Ez a kapcsolat Andrasteiaval összekötötte a zivatarokkal, ami vízzel látja el a földet és termékennyé teszi a talajt. A kőrisfa, úgy mondják, vonzza a villámokat. Mint a kőriság, a kerék és a korbács Nemezis almaágat ad a hősöknek jutalmul.

A kőrisfát asszociálják a jövendöléssel, jóslással és az inspirációval. Odin is azt mondja, hogy vegyünk egy lógjunk egy kőriságán azért, hogy megvilágosodjunk, mielőtt a rúnákat olvassuk. A skandináv mitológiában az ősi teutonoknak a kőris Yggdrasill-t jelképezte, szintén ismert a Világfa néven. A Világfa az élet, az idő és az univerzum fája. A skandináv mitológiában az első férfi kőrisből lett formálva, míg a nő berkenyéből.

Egy a rituális eszközök között a boszorkánynál a seprű, amely hagyományosan nyírfavesszőkből és kézi készítésű kőrisbotból áll fűzfa burkolattal. A néphagyományokban a kőrist összekötik a vízzel és a négy elem feletti hatalommal. A nyírfa kapcsolatával a halottak szellemei előjönnek a szolgálatunkra, és a fűzfa segíti a kapcsolatot Hekatéval, hogy kommunikálhassunk az istennővel. A nyél, a fej és a bekötés a seprűn szimbolizálja a három aspektusát az istennőnek.

Istenei: Uránusz, Poszeidón, Thor, Odin, Neptunusz, Nemezis, Mars és Gwydion. Neme hímnemű. Uralkodó bolygója a Nap, Az eleme a tűz. Védelemre, jómód előidézésére, jövendölésre, gyógyításra és a tengeri, vízi varázslatokra használják.

Mágikus felhasználás:

Védelemre használhatjuk, ahogy ez a legnagyobb fáknál megszokott. Régen az ajtófélfán lógott egy kőris ág, hogy elhárítsák az átkot és a fertőzéseket, vagy kőris levelek voltak szétszórva a négy égtájba a házban vagy a környezetében, vagy a harisnyakötő ebből a zöld kéregből volt készítve és így hordták, hogy megóvják magukat a varázslóktól és a pszichikus támadásoktól. A kőrist kígyóharapás elleni védelemként használták, a kígyóknak veleszületett félelmük volt a kőristől és nem akartak felmászni erre a fára.

A kőrist hírbe hozzák a mágikus kúrával a szemölcsök ellen, ez úgy működik, hogy új tűt szúrunk a kőrisfába aztán kihúzzuk, majd szúrjuk meg azt a szemöcsöt amely zavar minket és el kell hogy tűnjön, ezután szúrjuk a tűt vissza a fába, ismételve ezt az igét: "Kőrisfa, Kőrisfa, Könyörgöm, vidd el e szemölcsöt már ma.". /"Ashen tree, ashen tree, Pray take this wart of me."/ (Használjunk minden egyes szemölcshöz új tűt.)

Vágjunk le egy darabot a kőrisfából, hogy napkeresztet formáljunk (egyenlőszárú kereszt) és vigyük magunkkal, ha utazunk a tengeren vagy vízen, mert megvéd a vízbefúlástól. A gyógyító varázspálcák szintén kőrisből készülnek, a gyógyító babák szintén a kőris gyökereiből készülnek.

Szórjunk szét néhány kőrislevelet egy tál vízbe és tegyük az ágy alá éjszakára, hogy elhárítsa vagy gyógyítsa a betegséget. A következő reggel a tál vizet és a leveleket öntsük ki valahol egy nyílt terepen, és ismételjük meg a varázslatot, míg jobban nem leszünk. A kőris leveleket másképp felhasználva bevarrhatjuk zsákba vagy viselhetjük gyógyítás vagy védelemi bűbájhoz. Hogy felkeltsük az ellenkező nem érdeklődését, vigyünk magunkkal néhány kőris levelet.

Kőris égetésével karácsony táján vagy Yule idején, jómódot idézhetsz elő vagy ha tudni szeretnéd, hogy a te újszülött gyermeked jó énekes legyen, temesd el az első ujja körmét egy kőris alá. Ahogyan a dualitás megvan mindenhol, nem minden kőris jó. A kőrisnek sajátos rokonsága van a villámmal, amelyet vonz. A kőrisfa alatt nem jó megpihenni, hogy elkerüljük az elektromos viharokat.

Gyógyító felhasználásuk:

A kőris kérgét használják keserű toniknak és erősítőnek, úgy tartják, hogy hasznos, ha ismételjük fogyasztását. Jó váltóláz ellen. A leve szagtalan, bár a kissé keserű. Megfontoltan használjuk a máj és a lép elzáródásaikor, és szintén jó a reumás fájdalmakra.

A levelei hashajtó és hánytató hatásúak és használják a modern gyógyászatban is a hashajtóknál. A levelek főzetét (1 unciát fél liter vízbe) minden 24 órás periódusban kell adni. A párlat jó a kövérség ellen is, minden reggel kell belőle inni, hogy hasson. Fehérborral keverve az ital feloldja a köveket és gyógyítja a sárgaságot. A leveleket júniusban gyűjthetjük, aztán kiszárítva és porrá őrölve tárolhatjuk jól záródó üvegben. Sok részén a Földnek a levél a marhák etetésére szolgál, ha ősszel már kevés a fű, de ha a tehenek esznek a levélből vagy hajtásból, akkor a vajuk avas lesz.

Különböző kőrisek gyümölcsei több aktivitást igényelnek a kéregnél, vagy a leveleknél. A régi orvosok nagyra értékelték és a lehangoltságot kezelték vele. Vékonyabb ágai kérgéből pedig reuma és ízületi bántalmak elleni teát készítenek. A termő fák beszárított cukros nedve hashajtó hatású gyógyszert szolgáltat.