Galagonya

A galagonya (Crataegus oxyacantha) szintén szent fa. A tavaszi ünnepségekhez tartozik. A fő ünnep Beltane, május 1-je, ahol a fő istenség Belenus. Világszert körülbelül 1000 fajta galagonya létezik. Britanniába két fő galagonya faj létezik: az angol galagonya és a közönséges galagonya. Franciaországban L'épine-ként ismerik, Németországban Hagedorn a neve. A botanikai neve (Crataegus oxyacantha) a görög kratos szóból származik, ami keménységet jelent, az oxcus erőset jelent és az akantha galagonyát. A német neve a Hagedorn, sövénygalagonyát jelent, utalva arra, hogy régen sövényként használták. A népi neve, a fehér galagonya a kérge keménységére utal. A fa elérheti a 30 lábat (9 méter) és megérhet igen magas kort is, akár több mint 400 évet is. Rendelkezik szimpla magtartó-edénykékkel, hogy minden virágzáskor elszeparált gyümölcsöket hozzon létre. Ezek ragyogó pirosak, olyanok mint egy miniatűr, kemény alma. Ezeket a kásás, piros gyümölcsöket Tündér Körtének (Pixie Pear), Kakukk Gyöngyének (Cuckoo's Bead) hívják. A dögrovarok termékenyítik meg a virágokat, nagyon vonzza őket a virágillat. Néha ezek a rovarok le is petéznek a növényre. A galagonya tökéletes használati tárgyak készítésére és nagyon jó fűtőanyag. Lombleveleivel együtt gyűjtött, kinyílt virágai (Crataegi herba vagy summita, Crataegi flos cum foliis) és az érett termései (Crataegi fructus) szolgáltatnak drogot. A virágokból és levelekből álló friss anyag beszáradási aránya kb. 4:1, a terméseké kb. 2:1. Mindkét féle drog vérkeringési, szív- és érgyógyszer, különösen szívidegesség, elégtelen szívműködés, magas vérnyomás, érelmeszesedés, koszorúér-bántalom (angina pectoris) esetében ritkán magában, inkább más hasonló hatású gyógynövényekkel keverékben, tea formájában.

Folklór és mítoszok:

Az ír folklórban a galagonya vagy a fehér galagonya, vagy tündérbokor nagyon népszerű a tündérek körében. Rossz szerencsét okoz, ha bántjuk a fát. Akárhogyan is május elsejei ünnepeken összegyűjtik a gallyakat és a virágokat, ezek segítségével elűzhetik otthonukból a gonosz befolyást. A teuton hitben teljesen mást jelképez, a galagonya szimbolizálja a halált, és ebből a fából készítik a halotti máglyákat. Az ókori Görögországban galagonyavirág-koronát készítettek a párnak és galagonyafáklyát égettek. A római istennő Cardea, aki a házasságot és a gyermekszülést patronálja, hozzá kapcsolják a galagonyát. Fehér Istennőként is ismert, és ő Janus asszonya, aki pedig minden átjárót és kaput őriz. Cardea elsődleges szimbóluma a galagonya, az ő ünnepét májusban tartják. Gyakran nevezik őt "az ajtótól függőnek". Az olasz szimbólumok között is megtalálhatjuk a galagonyát, mint védelmi emblémát.

A galagonyát gyakran említik versekben is: "tölgy, kőris és galagonya által". Áldó rituáléknál használják, vagy megerősítésként a varázslatoknál. A folklórban a tölgy, a kőris és a galagonya összeköttetésben áll a tündérek átjáróival. Ebben a vonatkozásban Cardea a tündérbirodalmak átjárói és egyéb tölgy, kőris átjárókat őrzi. Régen gyakorlat volt, hogy galagonyát ültessenek a tölgy és a kőris köré, hogy megvédjen a viharoktól vagy megvédje a legelő állatokat.

Gyógyászati felhasználása:

Jó a szívnek, vese betegeknek, vérnyomás szabályzó. Régen úgy hívták, hogy "a szív gyógyírja". A galagonya a legjobb szív stimuláló, gyakran felhasználják a gyógyszergyártásban.

A galagonyát nevezik még: Május, Májusvirág, Májusbokor, Banyatüske, Hölgyek húsa, Cseregalagonya Erkölcsösség fája. Istene: Cardea, Flóra, Hyman. Neme férfias. Mars az uralkodóbolygója. Eleme a tűz. Gyógyítás, termékenység, erkölcs, házasság, védelem és halállal kapcsolatos varázslatokra tökéletes.