Égerfa

Az égerfa (Alnus glutinosa) egy a szent fák közül, és szintén tagja a nyírfák családjának, A folklórban az égert a "Vizek Királyának" tartják a fűzfával, aki a királynője. Ez az asszociáció  köszönhető a természetes élőhelyeinek: a tavak, a folyók és vizek partjainak. Az égerfa eredeti lelőhelye a Brit-szigetek és a kontinentális Európa, ahol termékeny a mérsékelt és hidegebb éghajlatokon. Az égerfa levelei nagyjából oválisak, recések és többnyire simák. Ősszel barkák teremnek rajta. A fák virágai kora tavasszal jelentkeznek a levelek előtt, teljesen beborítja a fát. Az égerfák általában kisméretűek, de elérhetik a 70 lábat is (21 méter) tökéletes körülmények közt. Az égerfák általában 4 fázissal rendelkeznek életük során. Az elsőben kapnak szerepet a tobozszerű képződmények, aztán a levelek vagy rügyek, és a férfi és női barkák. A fa 30 év alatt válik éretté, amikor is sok csírát hajt. Ezután elélhet 150 évig is. Ez az egyetlen lombhullató, amelyik tobozokat termel. Az ősidőkben különösen tisztelték azért, mert vágásra úgy vérzett, mint az emberek. Az éger kivágása után fája fehér, majd az idők során vöröses-rózsaszín lesz.

Az éger fája sok mindenre használható. Ha a fiatal, akkor törékeny és könnyedén megmunkálható, de az öregebb fák színesebbek és erezettebbek. Az éger ellenáll a víznek, régen hidakat építettek belőle. Ez a tulajdonsága tartósságot ígér a víz alatt, tehát értékes a szivattyúknak, vályúknak és zsilipeknek. E módra használták a XVI. századi Velencében valamint Franciaországban és Hollandiában.

A gyökerek és a csomók jó alapanyagok a szekrénygyártásban. Használták Lancashire-ben is, amíg a nyírfa át nem vette a helyét. Készítettek belőle szekeret, kereket, tálakat, kanalakat, fapatkókat, hering-hordó léceket, stb. A kontinensen nagyban használták cigarettásdobozokhoz, a vöröses cédrusszerűsége alkalmas volt rá. Ha mocsárban volt a fa, akkor elszíneződött hasonlított az ébenfához. A Skót-felvidéken ezekből szekereket készítettek, nevének később a "Skót Mahagóni"-t kapta. Az égerfa ágai jó szénalap volt, és jó volt a puskaporhoz is. Kelmefestők, tímárok és szűcsök használják a kérgét, és a halászok is használják a hálócsapdákhoz.

A kelta néphitben az égert összekapcsolják a tündérekkel és hisznek benne, hogy átjárók vannak belül elrejtve a tündérbirodalomba. Az égerfa Bran istennek van szentelve, akinek szállítja az ágak, ahogyan a Fák harca c. szagában, egy régi kelta legendában le van írva. Bran totem állata a holló, akit összekapcsolnak az égerrel. Rituális dudák és sípok gyakran égerből készülnek, sok a holló formájában. Taliesin utazása során egyszer ezt kérdezte: "Miért bíbor az éger?" , a válasz: "Mert Bran bíborban volt a csatában.". Sok skandináv és ír legendában az első férfi égerből lett megformázva, amíg az első nő berkenyéből. Az Ogham ábécében a Druidák az "F" mássalhangzót rendelték hozzá.

Az itáliai boszorkányok használják az égerfa nedvét, festőbuzér nedvét (Rubia tinctorum L.) egy keverékhez, ami vörös festéket eredményez. Ezeket színes szalagokhoz, kordhoz, övekhez használják a mágiában és a rituálékban. Rituális zsákok festett vörös gyapjúból nagyon nagyra becsült tárgyak az olasz boszorkányoknál régóta. Az égert szintén használják Olaszországban tűzgyújtásra tavasz fesztivál idején.

A festésnél az égerfa kérge rézzel keverve alap a feketéhez. Egyedül a festett gyapjúnál vöröses árnyalatot ad. A lappföldiek megrágják és a bőrruhákat ezzel a nyál és égerfa keverékkel festik. A fiatal hajtásai az égernek sárgás színezetet ad és kis rézzel keverve sárgás szürkét eredményez, ami hasznos a fél-tintáknál. A rügyeket márciusban kell levágni, keverjük fahéjjal és homokszínű festéket kapunk.

Mágikus és gyógyító felhasználása:

A kéreg jó a duzzanatok és gyulladásokra. Az Alpokban élő parasztok beszámoltak az éger reumára való jó hatásairól. Egy zsák megtöltve felforrósított égerfa levelével tökéletes rá. Tedd a zsákot a lábadra, ha fáj, ez jó tanács a vándoroknak és természetjáróknak. Régen a harmatos éger leveleket reggel gyűjtötték, ragadóssá és puhává tette a harmat. Ezután körbevitték a ház körül és úgy gondolták ez megóvja őket a fertőzésektől és a pestistől. Lovak, tehenek, birkák és kecskék ették a leveleket, de néha azt mondják ez rossz, mert a nyelvüket feketévé változtatja, a sertések pedig nem eszik meg ezeket.

Népi elnevezései: A fák királya és skót mahagóni. Istene Bran. Uralkodó bolygója a Vénusz. Eleme a tűz és a víz. Az égerfát használhatjuk: Önvédelem céljából, Jóslás, Gyógyítás és minden olyan varázslathoz, ami víz elemhez kapcsolódik.