Berkenye

A berkenye (madárberkenye) (Sorbus aucuparia) egy a szent fák közül. Mint a legtöbb fa közülük tulajdonságaiban hordozza a védelmet. A rózsafélék családjába tartozó, hegyvidékeinken, tölgyesekben, fenyvesekben, bükkösökben, cserjésekben, tisztásokon élő cserje vagy fa. Sokféle dísznövényként és utak szegélyezésére is ültetik. Levelei szárnyaltak; a levélkék lándzsásak, 5-6 cm hosszúak, hegyesek, szélük a csúcstól kb. a lemez közepéig sűrűn fűrészes. Virágai kicsinyek, fehérek, sátorozó dús fürtben csoportosulnak. Termése bogyószerű csontár, kb. 1 cm átmérőjű, sárgásvörös színű, fanyar, édeses-savanykás ízű. Május-júniusban virágzik; termése ősz felé érik be. A berkenye érett termését a fürtről le kell szedni, majd akár napra is kiterítve, keményre kell szárítani. Kb. 3 kg friss termésből lesz 1 kg száraz áru. A drog (Sorbi fructus) szorbinsavat, szorbitot, almasavat, cseranyagot, pektint, karotint, C-vitamint tartalmaz. A magokban - zsírosolajon kívül - kevés amigdalin is van. A friss gyümölcsöt vitamin pótlására fogyasztják. Készítenek belőle szörpöt, gyümölcslét és pálinkát is. A megszárított termés főzetét vesekőképződés és általában a húgyutak megbetegedései esetében fogyasztják.

A gyümölcsből kivonható szorbitot C-vitamin előállítására, valamint a cukorbetegek cukorpótszereként használják. Szorbit még sok más gyümölcsben is található, de szintetikusan is előállítják. A berkenyevirágból enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású tea is készíthető. A berkenyefa levele teaként, az "orosztea" (gyarmati tea) pótlására is használható.

Hajdanán, egész májusban a jószágaikat egy hatalmas berkenyekarikán hajtották át, hogy megvédjék őket és garantálják a termékenységet. Jótékony tündérek laknak a berkenyében, és ha a ház mellett nő a fa, akkor megvédik a házlakóit a gonosz szellemektől. Gyakran tűzték a berkenye egy darabját a gyermekek ruháiba, hogy a gonosz tündérek rablásaitól megvédjék. A népi mágiában a berkenye bogyóit vízbe áztatták, és a vízzel körbelocsolták a területet, amit meg kívántak védeni.

A skandináv mítoszokban az első nőt berkenyéből formálták. A berkenye bogyói szentek voltak több kultúrában és a teremtést szimbolizálták - vér, élet, halál és megújulás. A berkenye májusban virágzik, és Lughnasadh idején gyümölcsözik augusztusban. Írországban a régi emberek hittek abban, hogy helyreállítsák az elvesztett fiatalságot és megvédjen a kígyóktól és sárkányoktól. Összekapcsolták a berkenyét Brigid-del és Brigantiával, akiknek a nyilaik berkenyefából készültek.

Az Égei-tenger környékén, a mediterránon a berkenye mítoszok kapcsolatban állnak Zeusz ivókupájával, amit elloptak az Olümposzról. Egy sast küldtek el, hogy hozza vissza a teremtményektől akik ellopták tőle. A legenda úgy szól, hogy valahol egy csepp vér vagy toll esett a csata közben és egy berkenyefa sarjadt belőle. A berkenye vörös bogyói ezért szimbolikusan a vércseppekkel állnak kapcsolatban és használatosak sok mai pogány és boszorkány a rituáléiban és a mágiában. Helyettesíti a régi áldozati vért.

A berkenyének számtalan népi neve van: Hegyi kőris, A szem gyönyöre, Thor segítője, Vad kőris, Boszorkányűző, Boszorkányfa, Madár- vagy Veres berkenye. Istensége Thor. Neme férfias. Uralkodó bolygója a Nap. Eleme a tűz. Használják: Védelemre, Gyógyításra, Boldoguláshoz és a Pszichikus erők segítésére

Mágikus felhasználása:

A berkenyét nagyon jól lehet használni a pszichikus erők fejlesztésére. Ágai kiválóak varázspálcák, botok készítésére. A levelek és a bogyók füstölőkhöz adva segítik a jóslást és a pszichikai erők emelését. Összegyűjtve a bogyói és a kérge segítik a felépülést, és kis egészség és gyógyító tasakokhoz adva kifejtik erejüket. Szerencse- és sikervonzók.

Két kis berkenye ágacska egyenlő szárú keresztté formálva ősi amulett. A cornwall-i kelta parasztok tették a zsebükbe védelemért. A skót felföldiek a ruhájukba varrták mielőtt a csatába indultak. Sétabotok és pálcák tökéletes eszközök a kószáknak a mezőkön vagy erdőkben éjszaka, természetesen segíti a járást, és megvéd a villámlástól. Vízi utaknál egy kis berkenyedarab megvéd a viharoktól.

Ha egy családtag meghal, ültessenek berkenyét a sírja felé, hogy itt ragadását és a hely megszállását elhárítsák. A berkenye bogyói egy 5 pontú csillagot (pentagramma) formálnak, amik szorosan kapcsolódnak az ághoz. A pentagramma ősi szimbóluma a védelemnek és a piros bogyók a zsebben, kis zsákocskában megvédik az embert az ártalomtól. A felföldi nők nyakláncot készítettek a bogyókból a védelemért. A berkenye segít az embernek, hogy megkülönböztesse jót a rossztól, a segítséget az ártalomtól, a barátot az ellenségtől. Spirituálisan megvéd a nem kívánt hatástól, szimbolizálja a szépséget, a bizalmat, a békét és a szentélyt.