A fák ura

Mítosz és regeAz idők kezdete óta a fa az élet, a regeneráció és a szent tudás szimbóluma. A primitív embernek a fa és melléktermékei egy forrás, amit az élet aspektusaiban használhat. Tisztelhető az elemektől való védelméért, az ételért gyümölcse miatt, a melegsége miatt a tűzből, öltözködésnél a kérge miatt és az eszközök és fegyverek készítésénél használt fája miatt. Egy kis csoda, majd a fa kifejlődött, mint a legkorábbi szimbóluma a tiszteletből átalakult imádatnak. Régen a tölgyfa elsődleges szimbóluma volt az imádatnak, majd más fák is túlsúlyba kerültek. A fákat általában a férfi istenségek megtestesüléseinek hitték. Királyok, királynők, követek, papok és papnők mind hordoztak tölgyet (vagy más szent növényt) a hatalom jelképeként. A pálca (általában berkenyéből, dióból, nyírfából vagy bükkfából készül) szimbóluma lett, hogy a tulajdonosa az istenek követe.

A fa szimbólumok egységesek Európában, a brit szigeteken és számos kultúra regéiben és a mitológiáiban. Néhány hit szerint az óriási fák a Világot támasztják, mások, mint például a görög-rómaiak úgy hitték, hogy az Istenek a fákká alakultak át. A kelták és a teutonok úgy hitték, hogy az első ember a fák leszármazottja.

Számos pogány hit a fákat mágikusnak véli, gyökerük kiterjeszkedik a föld alatt, és a föld alatt a nagy misztérium birodalma van. Ez az Alvilág, az istenek és más ősi szellemek legerőteljesebb helye. De azt is hitték, hogy a faágak, amik a gyümölcsöt hordozzák és az égig nőnek a másik nagy misztérium birodalma felé. Ez a hely az istenek legerőteljesebb helye. A madarak pedig az istenek küldöttei és fészkeket raknak a fákon, hogy felneveljék kicsinyeiket, tehát a fatörzs híd a két világ közt.

Az ősi misztikus hit, az "ahogy fent, úgy lent" a fáktól ered. A fának két egyenlő oldala van, a teteje, ami az egekig ér - "ahogy fent', és egy gyakorlatilag ugyan az a része mélyen a földbe fut - "úgy lent". Ez azonosítható a hitnek, hogy bármi történik a láthatatlan világban, az megismétlődik és megjelenik a fizikai világban (egy alapelv minden mágia mögött). Ahogy a fa egyesíti az eget a földdel, úgy az istenpárok és eggyé válnak.

A folklórban számos isten egy fán áldozta fel magát, többek közt azt is jelentette, hogy eggyé akartak válni vele, az Élettel és a Halállal is egyaránt. Néhány hagyományban hitték, hogy csak a nők képesek az élet utáni életre (Túlvilág) és a férfinak vissza kell térni az anyaméhbe, mielőtt átlép. A fa azzal, hogy kiteljesedése az életnek, a halálnak, a földnek és az égnek, telíti szimbolizmusát.

Egyes természetszellemek a hit szerint a fákban élnek, gyengébbek, csak bizonyos körülmények közt tudnak segíteni a mágiában, és hogy az istenekkel kommunikáljunk. A fatündérek magasan az ágak közt élnek, figyelik a gyermekeket és nevetnek az emberi bolondságon, amíg a gnómok, azt mondják, hogy az otthonaik a tölgyek gyökereinél van. Figyelik és védik minden földi teremtményt.

A fákat használják még, hogy megkössék, és csapdába ejtsék a gonosz szellemeket. Ezt általában az imák és varázslatok alkalmával használják. A folklórban a fákat gyakran ültetik a gonosz mágusok és gonosz boszorkányok sírjai fölé, hogy lelkeiket visszatartsák a visszatéréstől és az élők zaklatásától. Hitték, hogy a fa gyökerei csapdába ejti lelkeiket a föld alatt, a nagy misztérium birodalmában.

A fákhoz hozzárendeltek manapság egy kalendáriumot. Leírom a 13 növényt, kapcsolataikat és általános mágikus tulajdonságait. Más kapcsolatok és összefüggések láthatók az egyéni címszavak alatt. Ez nem "horoszkóp" egyszerűen csak egyszerű megfelelések, melyek elterjedtek - főként a modern korban-.

Nyírfa - November - Samhain - ismert még, mint a Kezdetek Holdja vagy/és a Kezdés Holdja.  Mágikus tulajdonságai: Megvédi a gyermekeket és tisztít.

Berkenye - December - Yule - ismert még, mint a Víziók Holdja és/vagy az Asztrálutazás Holdja. Mágikus tulajdonságai: Gyógyít és újratölt.

Kőrisfa - Január - Ostara - ismert még, mint a Vizek Holdja. Mágikus tulajdonságai: Jómód, védelem és gyógyítás.

Éger - Február - ismert még, mint a Használhatóság Holdja, a Hasznosság Holdja vagy az Önirányítás Holdja. Mágikus tulajdonságai: Teljesség és spiritualitás.

Fűzfa - Március - Imbolc - ismert még, mint a Boszorkányok Holdja és/vagy az Egyensúly Holdja. Mágikus tulajdonságai: Szerelem, gyógyítás, védelem, termékenység.

Galagonya - Április - Beltane - ismert még, mint az Önuralom Holdja és/vagy az Akadályok Holdja. Mágikus tulajdonságai: Termékenység, béke és jómód.

Tölgy - Május - ismert még, mint az Erő Holdja és/vagy a Titoktartás Holdja. Mágikus tulajdonságai. Minden pozitív szándék.

Magyal - Június - Litha - ismert még, mint a Bekerítés Holdja és/vagy a Polaritás Holdja. Mágikus tulajdonságai: Védelem, jóslás és minden mágia állatokra.

Mogyorófa - Július - ismert még, mint Bölcsesség Holdja és/vagy Banya Holdja. Mágikus tulajdonságok: Megtestesülés, védelem és termékenység.

Szőlő - Augusztus - Lughnasadh - ismert még, mint az Ünneplés Holdja. Mágikus tulajdonságai: Jómód, védelem, gyógyítás, inspiráció és spiritualitás.

Borostyán - Szeptember - Mabon - ismert még, mint a Vidámság Holdja és/vagy Rugalmasság Holdja. Mágikus tulajdonságai: Gyógyítás, védelem, együttműködés és ördögűzés.

Nád - Október - ismert még, mint a Ház Holdja, Szív Hold vagy az Igazság Holdja. Mágikus tulajdonságai: Termékenység, szerelem és védelem.

Bodza - Október utolsó két napja és November első napja - ismert még, mint a Teljesség Holdja. Mágikus tulajdonságai: Jómód, gyógyítás, elűzés és ördögűzés.