Állat temetési rítus

  • Kezdő boszorkányként, illetve haladóként is ritkán találkozol itthon temetési rítus leírásával, sőt én még egyet se találtam a magyar kínálatban. Ezért is gondoltam, hogy illene megosztani a saját rítusomat veletek. Ha nem vagy tagja egy hagyománynak, nem vagy koventag, nem sűrűn fogsz találkozni leírással. Mivel az oldal a tudás megosztására, s nem eltitkolására jött létre, így álljon itt az életnek e szakaszának rítusa. Az állatok fontos részei az életünknek. Vigasz, öröm, boldogság, meglepetés és néha bosszúság. Családtagok, így illik őket is szép körülmények közt eltemetni. Mivel nem vagyok wicca, így ez nem is wicca szertartás, de bármelyik pogány használhatja. Eszközök: Csörgő (ajánlom az érett mákfejeket)

  • Füstölő (tömjén, zsálya, rozmaring, vagy egyénileg választasz)

  • Szép ruhaanyag vagy kisebb szép zsák (Az állat méretétől függően: halaknak kis zsák, nagyobb testű állatoknak lepedő nagyságú textil. Ne spórolj, az állathoz illő legszebbet válaszd.)

  • Kukoricadara

  • Kukoricacsuhé (héj)

  • Virág

  • Egy kő

Közösen is lehet, de egyedül is elvégezhető a rítus.

Ahol sírt képzeled, állj oda. Fogd meg a csörgőt és rázd, hogy a Föld felébredjen. Ébreszd fel, hogy fogadja be a halottat.

Nyugatra, a Túlvilág irányába tegyél egy füstölőt. A sír helyét pedig tisztítsd meg sóval. Szórj egy keveset a földre.

Ásd meg a sírt. A sírba tegyél kukoricacsuhét annyit, hogy az állat ne a puszta földön feküdjön. Tehát fedje be a sír alját.

Az állatot előzőleg tekerd be a ruhaanyagba, vagy tedd kis zsákba. Ha nem tudod miben halt meg, s félsz a fertőzésektől, hidd el nem fogsz ártani az emlékének, ha műanyagzsákon keresztül vagy gumikesztyűben fogod meg.

Tedd a kukoricacsuhékra az állatot, majd tegyél a testére is csuhékat, hogy elfedje.

A követ tedd a testre. A kertből szedett vagy a közelből hozott virágot tedd a csuhékra, az állat testére, a kő mellé.

A kukoricadarát önmagában, vagy lebomló anyagban tedd az állat mellé, felajánlásként illetve ételként, míg az állat átkel a Túlvilágig. Felcserélheted a kukoricadarát az állat kedvenc ételével, és mellé egyéb felajánlást is tehetsz a Holtak Urának.

Tedd a test mellé a füstölőt (szúrd a földbe, esetleg a sír falába). Ekkor elmondhatod a saját szövegedet, amit leírtál a rítushoz, vagy elmondhatod ezt:

Arawn [ejtsd: Araun], Annwn [ejtsd: Annun] talpig szürke ura, téged hívlak.

Segítsd át ezt a lelket a vaksötét éjszakán,

térjen be örök szigetedre. Fogadja be a leplen túli világ.

Ezután mondd el mit éreztél, mondd el a szép emlékeket, s emlékezz az elhunyt állatra. Búcsúzz el tőle.

Temesd be, s ha kívánod jelöld meg a sírt.