Elemi mágia

Az elemek fizikailag és spirituálisan is körbevesznek minket. A négy elem állandóan köröttünk van, és folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük. A kapcsolatuk módszere az átalakulás és uralkodás. Tulajdonságaikról bővebben találsz cikket is az oldalon, tehát ezeket nem részletezném.

Az elemi mágia azon mágiafajta, melyben az elemek és elementálok kapnak főbb szerepeket, s az ő segítségükkel hozunk létre varázslatot. Meglepő, nem?

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk mindig meg kell ismernünk az eszközeinket, az alanyainkat, s a többi. Tehát kezdjük az elemekkel.

Az elemek megismerése Az elemek természetét, amellett, hogy megfigyeljük, meditáció útján is megismerhetjük. Pontosabb képet ad arra, hogy mely elemekkel vagyunk képesek sikeresebben együtt dolgozni, függetlenül attól, hogy melyik elem mit ural. 


Levegő meditáció 

Ehhez a meditációhoz szükséged lesz füstölőtartóra, szénre és némi füstölőre. De választhatod az egyszerű szálas füstölőt vagy a kúpfüstölőt is. Ha szobában dolgozol, akkor némi légmozgás jól jöhet akár nyitott ablaknál, akár ventilátorral. A füstölő legyen tömjén vagy mirha, szantálfa. Gyújtsd meg a szenet, és ha parázslik, akkor tedd rá a füstölőt. Nézd, ahogy a füst belengi a szobát és illattal tölti meg a teret. Lásd, ahogy a füst formát ölt és színezi a levegőt. Folyamatosan változik, átalakul, majd láthatatlanná válik, de az illata megmarad. Ahogy a füst átalakul, gondolj arra, hogy a levegő örökké mozgásban van, a szél fúj, lehet erős csípős szél, de lehet gyengéd tavaszi szellő. A levegő jelképezi az értelmet, az intellektust, az ötleteket és a befogadóképességet.

Szívd be lassan a füstölő illatát és hunyd le a szemed. Képzeld el, ahogy a szél fúj körülötted. Majd lassan te is levegővé válsz és mozgásba lendülsz. Milyen érzés? Kellemetlen, mintha nem tudnád irányítani? Hideg? Hűvös vagy éppen forró? A levegő szorosan kapcsolódik az élethez, hisz nélküle nem is lenne a Földön egyetlen egy szikra sem hozzá. Érezd, ahogy átjár az élet, ismerkedj az elemmel. Gondolkodj el rajta, járj körbe képzeletben erdőket, mezőket, mintha magad lennél a szél. Ha végeztél lassan nyisd ki a szemed és emlékezz vissza arra, amit tapasztaltál, milyen volt az elem. Kellemes vagy kellemetlen érzés? Ha szükséges írd le emlékeidet.

Tűz meditáció

Ehhez nincs másra szükséged, mint egy gyertyára és egy sötét szobára. E legjobb eredményt a méhviaszgyertya hozhatja meg. Ha nincs, akkor egy egyszerű fehér viaszgyertya is megteszi. Tedd a gyertyát nagyjából egy méterre a faltól (aminek üresnek kell lennie) egy asztalra. Légy biztos benne, hogy a függönyök össze vannak húzva és nincs más fényforrás, de még egy készenléti állapotban lévő elektromos készülék sem. Még az a kis piros/zöld fény is zavarja a meditációt. Gyújtsd meg a gyertyát és várj egy percet, míg teljesen meggyullad. Ekkor ülj le egy fotelbe vagy székbe az asztallal szemben. Ugyancsak nagyjából 1 méter távolságra leszel a gyertyától. Látod a táncoló lángokat, ahogy a tiszta energia örömétől mozognak, nézz mélyen a lángok közé és lásd a belső kék lángokat, melyek a láng szellemét jelképezik. Azt az energiát, mely feltölti a lelkedet és hatalmat ad a varázslatodnak. Ha még mélyebben belenézel a kékségbe, megláthatod a fehér árnyalatait, ahol a láng esszenciája lakozik. Csillog és villan, megmutatja a kapukat, melyek mögötte rejtőznek. Most a figyelmedet a láng külső részei vonják el. Égő sárga, ami az anyagi esszenciáját jelképezi a lángnak, ahonnan a belső tűz táplálkozik a levegőből és magába alakítja. A narancs és a vörös színei mutatják a fizikai és az asztrális sík határát, amelyen a láng elnyel mindent maga körül. Most nézz a fényre, amit a láng sugároz maga körül. Láthatod az égkék-feketeségét, mint az éjszakai égbolt. Ez a csillagok árnyéka, ahol a csillagfénye a földre kerül. Érezd a láng fényét, hunyd le a szemed. Érezd, ahogy energiája beléd áramlik. Milyen érzés? Mindenre figyelj. Feltölt téged és hatalmat ad a fizikai érzékelésednek. Milyen a világ ezzel a plusz erővel? Ha mindent megfigyeltél, oltsd el a gyertyát és elmélkedj el a tanultakon, ha kell, írd le őket, hogy később is áttekinthesd.

Víz meditáció A víz meditációhoz „élő víz” szükséges. Nem csövekből folyó, hanem olyan, ami tavakban, folyókban és patakokban van. De lehet a hajnali harmat vagy eső vize is. Lehetőség szerint olyan helyen gyűjtsd be, ahol nem szennyezi semmi. Ülj le a vízzel szemben (akár tó, patak vagy a tál víz előtted) és nézd a felszínét. Lásd magad előtt, ahogyan él és mozog, gőzzé válik vagy éppen jéggé. A víz az átalakulás igazi eleme, nemcsak az elem alakul át, hanem ő is változást hoz. Hajolj a víz fölé, és fújj rá. Lásd, ahogy a leheleted után a víz mozgásba lendül és apró hullámok szóródnak szét, ez megmutatja, hogy egy egyszerű tett mennyi apró vagy éppen hatalmas következménnyel járhat, s hosszú ideig ott is marad. Ahogy nézed a vizet, érzed, ahogy nyugodt tükörszerű felülete lenyugtat. Nézz a vízbe, látod már? Akár a lehetőségek egy kapuja. Engedd, hogy elbódítson a víz látványa és engedj a vízióknak. Közben figyelj a vízre is, amely körülötted párolog. Mártsd bele az ujjadat a vízbe és nedvesítsd be a szemöldöködet a vízzel. Ismételd meg ezt a szemhéjadon és a szádon is. Minden cseppje hatalmas erőt hordoz. Hunyd le a szemed és érezd, ahogy megtisztít, de egy új kaput is megnyit számodra. A víz az átjárók eleme. Minden víz közvetít két vagy több világ között. Érezd, ahogy körbevesz téged egy hatalmas burok tele vízzel, akár az anyaméhben. Talán furcsa hangokat hallasz majd, de a burok megvéd. Érezd a vizet, ahogy a burokban mozog. Figyelj minden részletre, felerősíti érzékeidet vagy éppen lenyugtat? Ha kész vagy, akkor gondolj arra, hogy a burok megreped, és a víz kiszökik a talajra. Nyisd ki a szemed, emlékezz vissza az élményekre és írd le, ha szükséges.

Föld meditáció Ezt a meditációt a szabadban érdemes elvégezni, mivel közvetlen kapcsolat kell közted és a föld között. Erdőben vagy völgyben, bárhol ahol zavartalanul lehetsz. Vedd le a cipődet és a zoknidat, érezd a földet a lábad alatt. Érezd a felszínét és a hőmérsékletét, meleg vagy hideg? Érezd a csendes erőt és a mérhetetlen hatalmat, ami kiáramlik belőle. Figyelj a csendre magad körül, körbevesz akár egy báb. Gondolataid lelassulnak és csendessé válnak, erőt kap a belső csend, ami mindig feltör benned, mikor egy pillanatra elmerengsz egy ponton. Ez az a pillanat melyet köznapi nevén bambulásnak nevezünk. Nem gondolsz semmire, csak jólesően tovanézel. Figyelj a lélegzetedre, lassan lélegzel. A vér az ereidben is lassul. Egy idő után már nem hallod a saját tested hangját, csak a belső csendet hallgatod. Végtelen és ősi némasága a földnek, az a hatalmas erő, mely életet hordoz, és a növekedésre bírja a dolgokat. Figyelj arra, ahogyan az élet hálójának része vagy, érezd erejét. Minden, ami létezik a te részed, és minden létezőnek a része vagy. Érezd a hatalmas erőt, ahogy ülsz. Eggyé válsz a földdel, lassan elmerülsz benne. Csend van. Milyen érzések keringenek benned? Milyen a föld? Tapasztalj meg mindent, mindenre figyelj. Ha kész vagy emelkedj ki lassan a földből és nyisd ki a szemed. Emlékezz vissza mindenre, ha kell, írd le emlékeid.

Ismerkedj meg az elementálokkal

Ahogy ezt már leírtam egy másik cikkben az oldalon, az elementáloknak uralkodóik vannak. Sokak szerint ők tényleges uralkodók, de sokak szerint „csupán” az elemek közös géniusza, közös tudatának a neve. Akárhogy is van, az elementálok hallgatnak az uralkodóik nevére. Ha dolgozni akarsz velük, akkor a fent említett meditációk közben is kapcsolatot létesíthetsz uralkodóikkal. Megtapasztalhatod természetüket, de óvatosan, hisz az elemek rakoncátlanul viselkedhetnek közben. Nem ritka például, ha a tűz elementálokkal való munka alatt vadtüzek gyúlnak vagy éppen a már megrakott tűz/gyertya viselkedik furcsán.

Ismerkedj meg tehát az elementálokkal is, ne csak az elemekkel. Meditáció közben egyszerűen csak szólítsd őket nevükön, akár az elementálokról akár uralkodójukról van szó. Érezni fogod, ahogy az elem ereje megnövekszik. Figyeld meg természetét és tulajdonságait, s arra is figyelj, hogy milyen érzés, ha a közeledben vannak.

Munka az elementálokkal

Legfőbb probléma az elemi mágiában, hogy az elementálok kiszámíthatatlanok és mindent szó szerint vesznek. Nem az eszükről híresek, noha vannak náluk butább lények is a világban. Tehát, ha jó munkát akarsz végezni, inkább egészítsd ki más hatalommal a varázslatot, ne csak rájuk hagyatkozz. Az elemi mágia a varázslatokban a következőket kívánja:Források:David Rankine & Sorita D'Este - Practical Elemental Magick, Avalonia Books, London, 2008.