A Hold fázisai és jelentésük

A Holdnak nem csak a 28 napos fázisai vannak, hanem havi bontás is létezik a mai pogány ösvényeken.

Hideg Hold

Januárban az éjszakák hosszúak és sötétek, és sokunk megpróbál melegedni a hótakaró alatt, ahogy a Hideg Hold feltűnik (néhány kultúrában a Hideg Hold a decemberi holdnak is a neve). A törzsek Észak-Amerikában Farkas Holdnak nevezik, mert a farkasok ilyenkor vonyítanak, éhesek, kint tanyáznak. Ebben az időszakban érezzük magunkat kicsit lassúnak, s "kikapcsolunk", ahogy a testünk alkalmazkodik a hidegebb időjáráshoz.

Nevezik még: Csendes Hold, Hó Hold, Szűz Hold, Ködös Hold, Kis Tél Holdja.

Megfelelések:

Színek: Fekete és fehér, ezüst

Ásvány: Hematit

Istenek: Inanna, Freyja, Szaraszvati, Héra.

Növények: Bogáncs, magvak és diók, majoránna, krókusz, nyír, mogyoró.

Elem: Levegő

Állatok: farkas, róka, prérifarkas, szajkó, fácán.

Természetszellemek: gnómok, browniek. Ez jó idő arra, hogy védelmi - mind fizikai, mind spirituális - mágiával foglalkozzunk. Használd ezt az időt hogy fejleszd önmagad, s fejlődj spirituálisan, közelebb lépj az isteneid magasabb aspektusaihoz.

Serkentő Hold

Februárban az éjszakák hidegek, s elkezdődik nálunk a kabinláz érzés. Elfáradtunk abban, hogy egész nap a házba vagyunk zárva, s egy részünk kívánja a meleget. Ez az Imbolc időszaka, a nap mikor tudjuk hogy már csak néhány hétig kell kitartani, szerencsénk lesz és láthatunk egy-két kicsi zöld hajtást, mely áttöri a havat.

Nevezik még: Jég Hold, Szarvas Hold, Éhség/Éhező Hold, Vad Hold, Nagy Tél Hold.

Megfelelések:

Színek: Lila és kék

Ásványok: Rózsakvarc, ametiszt, jáspis.

Növények: Berkenye, mirtusz, zsálya, kankalin, cédrus, babér, izsóp, zsálya, mirha.

Istenek: Brighid, Afrodité, Juno, Mars, Kuan Jin, Diana, Démeter, Perszephoné.

Elem: Tűz.

Állatok: Vidra, sas.

Természetszellemek: Házi tündérek. Ez az a hónap, mikor új élet kezdődik, de még mindig szundít. Terhes állatok, a tavasznak köszönhetően, érzik a megszületendő csemetéjük sietését. A föld maga is gyorsul, a magvak és gumók a talajban megindulnak az útjukon a fény felé. Tudjuk hogy ezek a dolgok eljönnek és azt is tudjuk hogy ez a hónap kiváló a jövőbeni terveknek. Álmodunk és reménykedünk, célokat tűzünk ki. Elfogadjuk a bukás felelősségét, melyet a múltban követtünk el, majd továbblépünk. A mágikus munka most a személyes célokra és fejlődésre összpontosul.

Vihar Hold

Márciusban érkezik meg a tavasz, ez a Vihar Holdja, elindul az új élet. Ahogy az évkerék még egyet fordul, erős záporok és szürke ég öleli körül, a föld életadó vízzel árad el, melyre szüksége van hogy megtermékenyítse a növekedő évszakot. Ez az egyenlő fény és sötétség időszaka, így az egyensúly ideje is.

Nevezik még: Mag Hold, Böjti Hold, Varjú Hold, Böjt Hold.

Megfelelések:

Színek: Zöld, sárga, világosabb lila.

Ásványok: Vérkő, akvamarin.

Istenek: Ízisz, Morrighan, Artemisz, Kübelé, Hekaté, Asztarté, Athéné, Minerva, Artemisz, Luna.

Növények: Betonika, almavirág, csombormenta, som.

Elem: Víz.

Állatok: Puma, sün, disznó, kánya.

Természetszellemek: Tengeri, víz és levegő szellemek Használd ezt hónapot az újjászületéssel és az új növekedéssel kapcsolatos mágikus munkákra. Az új élet e holdfázis alatt sarjad, ahogy a bőség és termékenység is.

Szél Hold

Áprilisban a márciusi viharok alábbhagynak, és a szelek feladják. A magok kitörtek, az élet egyik helyről a másikra bomlik ki. Ezt a holdciklust gyakran nevezik Mag Holdnak. A fákon rügyek jelennek meg, tulipánok és nárciszok nyílnak, s a madarak fészket építenek. A termékenység és az új növekedés ideje.

Nevezik még: Mag Hold, Zöld Fű Hold.

Megfelelések:

Színek: Fényes alapszínek - piros, sárga, kék - és keverékeik.

Ásványok: Kvarc, szelenit, angelit.

Növények: Mogyoró, orgona, fűz, margaréta, muskátli, nárcisz, csorbóka, som, édeskömény, kapor, fenyő.

Istenek: Káli, Hathor, Anahita, Ceres, Istár, Vénusz, Básztet.

Elem: Levegő.

Állatok: Medve, farkas, héja, szarka.

Természetszellemek: Növényhez kötődő nimfák, tündérek, manók, stb. Jó idő az új kezdetekkel kapcsolatos mágikus munkára. Új szerelmet keresel az életedben vagy tervezed hogy gyermeket adoptálj? Ezek azok az idők mikor ezen dolgozhatsz. Az idő arra, hogy abba hagyd a tervezgetést és cselekedj.

Virág Hold

Mikor az áprilisi záporok és szelek lenyugodnak, a Nap felmelegíti a földet és készen állhatunk a kertekben dolgozni. Tipikusan május az a hónap mikor elvethetjük a terményünket. Mozdulj ki a kertbe a Virág Hold alatt és tedd a kezed a termőföldre. A tavasz a termékenység ideje, és a május lázas hónap is - tele van vággyal és szenvedéllyel! Néha Nyúl hónapnak is hívják, és mint tudjuk a nyulak ilyenkor igen aktívak.

Nevezik még: Nyúl Hold, Vidám Hold.

Megfelelések:

Színek: Piros, narancs, sárga.

Ásványok: Rubin, gránát, borostyán, apacskönny.

Növények: Galagonya, berkenye, fahéj, a menta család tagjai, gyöngyvirág, gyűszűvirág, üröm.

Istenek: Káli, Priaposz, Cernunnos, Flóra, Maia, Diana, Artemisz, Pán, Agancsos Isten, Vénusz, Básztet.

Elem: Tűz.

Állatok: Macska, hiúz, leopárd, hattyú, galamb, fecske.

Természetszellemek: Tündérek, elfek. A karrier és a munkák érdekében dolgozhatunk most mágikusan. Ha új pozícióra vágysz vagy új területekre akarsz menni, indulj neki. Fogd a magokat melyet az előző hónapban vetettél el, s segítsd nőni. A tűz jóslás is jó ötletnek tűnik, segít az utadon. Ekkor a tündérekkel is könnyebben veheted fel a kapcsolatot.

Mézsör Hold

Leírás:

Júniusban az energiák telítettek, ám nyugodtak, erősek és védelmezőek. Észak-Amerikában ekkor aratják az epret, ott erről is kapta a nevét. Európában a rózsával foglalkoznak jobban, így itt e növény nevét viseli.

Nevezik még: Szeretők Holdja, Eper Hold, Rózsa Hold, Lótusz Hold, Lovak Holdja.

Színek: narancs, aranyzöld.

Ásványok: topáz, agát, alexandrit, fluorit.

Növények: Tölgy, csukóka, verbéna, orchidea, levendula, cickafark, mohák.

Istenek: Ízisz, Neith, Zöld Ember, Cerridwen, Bendis, Istár.

Elem: Levegő.

Állatok: Majom, lepke, béka, varangy, ökörszem, páva.

Természetszellemek. Szilfek, zefírek. Ilyenkor a legjobb döntéseket hozni, a belső ellentmondásokon dolgozni. Erősödj és jutalmazd meg önmagad a pozitív eredményekért. Mágikus munkáid korlátozd a döntésekre, problémákra és megoldásaikra. A júniusi hold elősegítheti az elementálokkal való munkát.

Áldó Hold

A július teliholdja úgy ismert mint az Áldó Hold, ámbár hívják Réti Holdnak. A júliust eredetileg Quintulusnak hívták, de később Julius Caesar tiszteletére megváltoztatták.

Nevezik még: Széna/Szalma Hold, Üröm Hold, Réti Hold, Mennydörgő Hold, Bak Hold.

Megfelelések:

Színek: Zöld, ezüst, szürkéskék.

Ásvány: Holdkő, fehér agát, opálok és gyöngyök.

Növények: Kőris, tölgy, izsóp, citrombalzsam, fekete üröm, akác.

Istenek: Juno, Vénusz, Cerridwen, Athéna, Nephtüsz, Lugh, Khepera, Hél.

Elem: Víz.

Állatok: Rák, delfin, bálna, teknős, íbisz, fecske, seregély.

Természetszellemek: Hobgoblinok és a gabona tündérei. A jóslás és az álom munka ideje. Keresd meg az utat hogy ötvözd az Áldó Hold vizes energiáit a varázslataiddal. Élvezd a július teliholdjának nyugtató érzését és használd azt a személyes meditációdban.

Gabona Hold

Késő augusztusban ünnepeljük a Gabona Hold kezdetét. Ez a holdfázis ismert úgyis mint Árpa Hold, kapcsolatban áll a terménnyel és az újjászületéssel, melyet Lughnasadh idején ünnepelünk. Az augusztus eredetileg Sextilisként volt ismer, de Augustus (Octavianus) császár tiszteletére átnevezték.

Nevezik még: Árpa Hold, Arató Hold.

Megfelelések:

Színek: Sárga, piros, narancs.

Ásványok: Tigrisszem, gránát, vörös agát.

Növények: Cédrus és mogyoró, rozmaring, bazsalikom, ruta, kamilla, napraforgó, körömvirág.

Istenek: Vulcanus, Mars, Nemezis, Hekaté, Hathor, Thoth, Ganésa.

Elem: Tűz.

Állatok: daru, sólyom, sas, főnix, oroszlán, sárkány.

Természetszellemek: driádok. Alkalmazz némi tüzes energiát a Gabona Hold segítségével a rítusaidhoz és a varázsmunkákhoz. Jó idő hogy a spirituális és fizikai egészségre fókuszálj. Az aratás ideje, hogy későbbre is eltehess. Milyen áldozatot tudsz hozni, hogy elegyengesd az utad?

Arató Hold

A késő szeptember hozza el nekünk az Arató Holdat, melyet néha Bor vagy Éneklő Holdnak is hívnak. Az év ennek az időszakában gyűjtik be a terményeket és rakják el télre. Fagy van a levegőben és a föld lassan megkezdi a szendergését ahogy a Nap eltűnik tőlünk.

Nevezik még: Bor Hold, Éneklő Hold.

Megfelelések:

Színek: Barnák és zöldek, föld tónusok.

Ásványok: Citrin, krizolit, peridot, vérkő.

Növények: Babér, vörösfenyő, galagonya, gabona, valeriána, boszorkánymogyoró, vízmelléki csukóka, nárcisz.

Istenek: Démeter, Brighid, Freyja, Vesta, Thoth.

Elem: Föld.

Állatok: kígyó, sakál, íbisz, veréb.

Természetszellemek: csapatos tündérek. A szív és az otthon hónapja. Legyen időd előkészíteni a környezeted az eljövendő hűvös hónapokra. Ha még nincsen, állíts fel egy kandalló vagy konyhai oltárt azokra az időkre mikor főzöl, sütsz vagy befőzöl. Használd az időt hogy eltüntesd a zűrzavart - fizikailag és érzelmileg - mielőtt a hosszú téli időkre készülsz.

Vér Hold

Októberben láthatjuk végigutazni az égen a Vér Hold. Ezt Holdat hívják Hulló Holdnak vagy Hulló Levél Holdnak. Samhain előtt jön, az éjszakák élesek és tiszták, érezheted a változás energiáját magad körül.

Nevezik még: Hulló Hold, Hulló Levél Hold.

Színek: Sötétkék, fekete, lilák.

Ásványok: Obszidián, ametiszt, turmalin.

Növények: Alma és tiszafa, almavirág, csombormenta, menta, macskamenta, üröm, körömvirág.

Istenek: Herne, Apolló, Cernunnos, Merkúr, Istár, Asztarté, Démeter, Kóré, Lakshmi, Belili, Hathor.

Elem: Levegő.

Állatok: szarvas, elefánt, kos, skorpió.

Természetszellemek: fagytündérek, növénytündérek. A szellemvilág és a mi világunk között a fátyol a legvékonyabb. Használd ezt az időt a spirituális növekedésre - ha van egy elhunyt ősöd akivel kapcsolatba akarsz lépni, ez nagyszerű hónap megtenni. Tarts egy szeánszt, dolgozz a jóslásodon, és figyelj az üzenetekre az álmaidba.

Gyászoló Hold

Novemberben a Gyászoló Hold áll felettünk. Köd vagy Hó Holdként is ismert, attól függ hogy hol élsz. Néhány őslakos amerikai törzs egyszerűen úgy hívja: A Hold, mikor a szarvas leveti agancsait.(ámbár sok régióban inkább azt mondják lehullatja bársonyát - egy szarvasbika általában télig nem veti le agancsát, kivéve ha nagyon északon vagy). A korai kelta társadalmakban, a november a kezdete az új évnek - miért nem használod a mágiát hogy megünnepeld az új kezdeteket?

Nevezik még: Köd Hold, Hó Hold.

Megfelelések:

Színek: Szürke, kékek.

Ásványok: Lapis lazuli, türkiz, topáz.

Növények: Ciprus, éger, mogyoró, bogáncs, betonika, verbéna, édeskömény, jácint, citrom.

Istenek: Básztet, Ízisz, Káli, Hekaté, Asztarté, Ozirisz, Skadi, Mawu, Szaraszvati, Lakshmi, Nicnevin.

Elem: Víz.

Állatok: Skorpió, krokodil, sakál.

Természetszellemek: Földalatti tündérek (pl. egyes manók, törpék, stb.) A múlt terhének eltüntetésének ideje. Mikor kész vagy ezzel, a jövőbeli örömökre koncentrálhatsz. A Gyászoló Hold fázis alatt mondj búcsút a rossz szokásoknak és a mérgező kapcsolatoknak, és frissen vágj bele az új évbe. Dolgozz a fejlődésen és erősítsd a kapcsolatod az istenekkel.

Hosszú Éjszakák Holdja

Az utolsó holdfázisa az évnek a Hosszú Éjszakák Holdja decemberben, Hideg vagy Nagy Tél Holdnak is hívják.

Nevezik még: Tölgy Hold, Farkas Hold.

Megfelelések:

Színek: Fehér, piros és fekete.

Ásványok: Obszidián, rubin, szerpentin.

Növények: Fenyő, magyal, repkény, fagyöngy, magyal bogyói, fahéj.

Istenek: Minerva, Ozirisz, Athéna, Perszephoné és Hádész, Ixchel, Nornák.

Elem: Tűz.

Állatok: egér, szarvas, ló, medve, hóbagoly, vetési varjú, vörösbegy.

Ahogy a napok rövidebbek lesznek és a Yule eljön a leghosszabb éjszakával az évben, megpróbáljuk túlélni a sötétséget, mert újra látni akarjuk a napfényt és a meleget. Gondolkodj el az életeden. Néha egy részünknek meg kell halnia, hogy újjászülessen. Ez a tökéletes idő a spirituális alkímiához - idő hogy kiértékeld az életed és tudd, hogy túléled a sötét időket.

Ha a sötétség újra mögötted lesz, fogd a szerencsédet és oszd meg másokkal. Ha hideg van odakint, nyisd meg a szívedet és otthonodat a barátok és családod előtt. Érd el az embereket, akik szenvednek a tél hidegétől, spirituálisan és fizikailag is.