Álomfogó eredete és készítése

Szinte mindenhol kapni már, ám mégis a legszebb az, amit mi készítünk. Ha történetét nem ismered, most elolvashatod. Aztán, ha kedvet kaptál elkészítheted magad. Legalul találod a készítésről szóló képet és nem sokkal felette a leírást is, ha nem egészen egyértelmű.

Eredete

Számos őslakos amerikai legenda szól a pókokról és hálóikról, ám az Ojibwe (odzsibvé) (más néven csippeva /Chippewa/) törzstõl ered az álomfogó.

Frances Densmore tanulmányozta az Ojibwe törzset, s írta le a következőt Chippewa Customs c. könyvében. "Ezek a tárgyak, melyek a pókhálót szimbolizálják, a gyermekek bölcsõje felett függnek. Azt mondják, hogy elkapnak és megtartanak bármi gonoszat, ahogy a pókhálója elkap és megtart bármit, ami kapcsolatba lép vele."

Ezek az "álomfogók" fa karikák voltak nagyjából 9 centiméter átmérõvel, s a hálót benne vörös pamutszállal fűzték, melyet vérpipaccsal és vad szilva belső kérgével színeztek. Késõbb az Ojibwe törzs felváltotta ezt egy egyszerűbb sötétvörös fonálra. Densmore megjegyzi, hogy hasonló hálós karikák a Pawnee törzsnél is előfordulnak, melyek a Pók Asszonyt jelképezik, aki a bölényeket irányítja.

Az Ojibwe törzsnek, akiknek hagyományos lakhelyük a Nagy Tavak környékén volt, vannak ősi történeteik az álomfogókról, hogy hogyan jöttek létre, miért használják, és hogyan készítik.

Régen az Ojibwe nemzet ősi világában, a törzsek egy pont körül helyezkedtek el, amit ma Teknős Szigetnek ismerünk. A legendáik szerint Asibikaashi (Pók Asszony) segített elhozni a Wanabozhoo bring giizis-t (Nap) az embereknek. Asibikaashi a mai napig hajnalhasadás előtt megépíti különleges lakhelyét, s ha te is felkelsz, megláthatod hálójában hogyan kapja el a napfelkeltét.

Asibikaashi törődik a gyermekekkel is, a föld népével. Amikor az Ojibwe törzs szétvált Észak-Amerika négy sarkában, hogy beteljesítsék a próféciát, Asibikaashi-nak nehéz volt megtennie az utat mindegyik bölcsőhöz, így az anyák, nővérek és Nokomi-k (nagyanyák) vették át a mágikus hálók szövésének gyakorlatát az új csecsemőkért. Somfát használtak és olyan fonalat, melyet növényekből fontak. A kör formája jelképezi azt, ahogy giizis minden nap megteszi útját az égen. Az álomfogó megszűr minden rossz bawedjigewin-t (álmot) és segít minden jó gondolatnak belépni az elménkbe, mikor alszunk. Ha jól megnézed az álomfogót, a közepén mindig van egy lyuk, ahol a jó álmok átjutnak. A napfény első sugarainál a rossz álmok eltűnnek.

Hagyományosan az álomfogóra tollakat is tesznek, a közepéből is kiindul általában egy. Ez a lélegzést vagy a levegőt jelenti. Alapvető az élethez. Mikor a baba látja, ahogy a szél játszik a tollal, számára szórakoztató, s jó lecke is hogy mennyire fontos a levegő. A tollak lehetnek bármely madártól, ám általában bagoly tollat és sas tollat használnak. Bagoly toll a bölcsességért (a Nők tolla), sas a bátorságért (a Férfiak tolla). Ez nem azt jelenti, hogy nem szerint kell választanunk, hanem hogy figyeljünk arra, hogy milyen tulajdonságokat hív elő a toll. A tollakat később már nehezebb volt beszerezni, mivel más kultúrák "sikeresen" kipusztították a madarakat, s védetté váltak. Az Ojibwe törzs köveket kezdett el használni. Négy követ pontosabban, jelképezve a négy irányt. A felnőtteknek szánt álomfogókban általában nincs toll.

A legtöbb karika alapanyaga som és pamut a gyermekeknek, de nem azt jelenti, hogy így is marad. A legtöbb som kiszárad és a háló összehúzza az álomfogót. Ez jelenti a fiatalság mulandóságát. A felnőtteknek szánt álomfogók már más fonalból készül, s néha könnycsepp vagy hótaposó alakúak.

Készítése

1. Kezdj 60-180 cm-es friss somfával, vagy áztatott szőlővel. Óvatosan tekerd körformába, nagyjából 9-20 cm átmérővel. Te döntöd el, hogy mekkora legyen, de a hagyományos álomfogók nem szélesebbek egy felnőtt kezénél. Faragott karikákat is használhatsz vagy más fát is, de mégis az eredetit ajánlom.

Kezdj 60-180 cm-es friss somfával, vagy áztatott szőlővel. Óvatosan tekerd körformába, nagyjából 9-20 cm átmérővel. Te döntöd el, hogy mekkora legyen, de a hagyományos álomfogók nem szélesebbek egy felnőtt kezénél. Faragott karikákat is használhatsz vagy más fát is, de mégis az eredetit ajánlom.

Ha somot vagy szőlőt használsz, tekerd addig, míg nem egy erős kört nem kapsz.

Használj 120-480 cm hosszú erős, de vékony fonalat. Hossza az átmérőjű függ. Köss egy csomót a tetejére, úgy hogy egy akasztó is legyen, így fel tudod akasztani az álomfogót, ha kész.

Tekerd végig a fonalat, hogy megerősítsd a karikád, s sima felületet kapj. Ha szeretnéd, hogy látszódjon a fa, akkor csak a gyengébb pontokon erősítsd meg a karikát.

Az álomfogóban ugyanaz a minta ismétlődik, szóval nem kell sokat bajlódnod vele. Kezdetnek tartsd a fonalat, majd lazán helyezd el a karikán. Vidd át a fonalat a hátához, hogy egy lyuk szabadon függjön és húzd vissza a lyukon a fonalat.

Ne húzd túl szorosra, mert összehúzza az egész szerkezetet.

A fűzések közti hely nagyjából 4 centisek legyenek vagy kicsit nagyobbak, hogy 7-13 fűzést készíts.

Az utolsó fűzés az első szinten nagyjából másfél centire legyen a függő fonalától.

A második és a következő szinteken az előző fűzések közti részen fűzd át a mostani szintet. Ahogy a minta kialakul, már látni fogod a pók hálóját munkádban.

A harmadik vagy negyedik szint környéken egyszerűen felfűzheted a gyöngyeidet, köveidet a fonalra majd folytathatod a fűzést.

Folytasd a fűzést a középpontig. Ekkor már egészen kicsik lesznek a fűzések, így nehéz lesz elkészíteni, de nem is baj. Fontos, hogy az álomfogód közepén legyen egy lyuk (a fent említett okok miatt).

A végén az utolsó fűzésed csomót formáljon, hogy jól lezárd a hálót.

Ekkor maradnia kell nagyjából még 16-22 cm-es fonálnak. Ne vágd le! Köss erre a közepéből függő fonalra 2-3 madártollat.

Fogj egy 3 cm-es négyzet textilt (hagyományosan nemezt, filcet) és tekerd rá a tollak száraira. Majd kösd rá jól.

Akaszd fel az ágyad fölé. Szép álmokat!