Mágikus gyakorlás

Ahhoz, hogy egy varázsló vagy boszorkány képes legyen nagyobb hatásfokkal varázsolni, nem csak az eszközökön vagy a két szép szemén múlik. Gyakorolni kell. El kell érnie a megfelelő tudatállapotot egyes varázslatokon belül, amelyeket a gyakorlás nagyban megkönnyíthet és tartósabbá tehet. 

A lélegzet

Amelyik boszorkány vagy varázsló nem képes kontrollálni a lélegzetét, az nem is nevezheti magát igazán annak (hisz ennél csak nehezebb dolgok lesznek az utadon). Oka van annak, hogy a világ számos kultúrájában a szellem, a lélek vagy energia a lélegzet szónak felel meg. A magyarban a lélek is "lélek-zet", a héberben a Ruach, a tibeti nyelvben a Lung, a szanszkritban a Prána, a görögben a pneuma, az arabban a Ruh. Még a latin spirit vagy spiritus is lélegzetet jelent. Az lélegzet egyenlő az élettel. Ezért is fontos megtanulnunk irányítani. Normál esetben egy ember a tüdejének az egy heted részét használja ki, s 15-ször vesz levegőt egy perc alatt. Ha megijedünk gyorsabb vagy lassabb lesz, mely csak növeli a félelmi szintünket. Ennek evolúciós oka van, de manapság bármilyen stressz is ér bennünket, előjön ez a késztetés, noha legtöbb esetben nem is vagyunk veszélyben. Meg kell tanulnunk irányítani a lélegzetvételünket, hogy az elménk is képes legyen követni azt, s mélyen lélegezni.

A váza légzés

Azért is hívják ezt a légzést váza légzésnek, mert pont úgy töltöd meg a tüdődet levegővel, ahogy a vázát vízzel.

Ülve vagy állva, teljesen mindegy, de ne feküdj le. Egyszerűen lélegezz az orrlyukaidon keresztül. A szád legyen csukva. Engedd, hogy a hasad is kiengedjen, mikor lélegzel. Anélkül hogy elzárnád az útját, tartsd bent levegőt egy pillanatig, majd fújd ki az orrodon át. Ha ezt jól csinálod, akkor a fent említett 15 lélegzetvételnyi alkalom lecsökken 8 körüli értékre.

Ha ezt a légzést használod, akkor a vér nagyobb mennyiségű oxigént kap, melyet az egész tested kiválóan hasznosíthat. A főbb elemei közé tartozik, hogy az agyalapi mirigyed is jobban kezd el funkcionálni. Ez nem csak a testednek segít, de ez a része a harmadik szemed fizikai manifesztációja is, s a tisztánlátás egyik központja. Ha képes vagy érezni a test energiáit is, akkor érezheted a megnövekedett energiamennyiséget is, amelyet ezzel szerzel.

A tisztítás 9 lélegzete

Ha elsajátítottad a váza légzést, meg kell tanulnod megtisztítani magad a tisztítás 9 lélegzetével. Hogy ezt megcsináld, a váza légzést kell használnod, közben arra kell gondolnod, hogy a levegő, amelyet beszívsz, tiszta és megtisztító. Ahogy belélegzel, emeld fel a jobb karodat és tartsd egyenesen előre; ez megnyitja azt a csatornát is, mely a szoláris és maszkulin energiákért felelősek. A bal kezedet emeld egyenesen az arcodhoz és fogd el a jobb orrlyukadat az ujjaddal. Erőltesd, hogy a bal orrlyukadon át lélegezz. Vizualizáld, ahogy minden tisztátlan energia távozik a testedből. Tedd ugyanezt fordítva is bal kar felemelve és a bal orrlyuk befogva. Ismételd meg még kétszer mindkét oldalon. S összesen 6 lélegzetvételt tegyél.

Az utolsó három lélegzetednél lélegezz ki mindkét orrlyukadon át, hogy kitisztítsd a központi csatornáidat is.

Fújtató légzés

A következő gyakorlat egy gyors módja az energianövelésnek pár másodperc alatt. A technika egyszerű. Vegyél egy mély lélegzetet, majd gyorsan fújd ki gyors, éles és erőltetett menetekben. Nagyjából harminc kilégzést kell elvégezned 10 másodperc alatt. Miután hármat megcsináltál ebből, válts vissza a váza légzéshez. Ahogy belélegzel, fókuszálj arra, hogy a levegőt mélyen belélegzed, egészen mély helyekre is eljut. Ahogy kilélegzel, fókuszálj a gerincedre, ahogyan végigér a fejed tetejéig. Az életerő követni fogja elméd. Miután párszor túlhaladtál a váza légzésen, térj vissza a gyors és éles légzésekhez.

A tűz lélegzete

Ez a lélegzés csak azoknak való, akik elsajátították a fenti technikákat. Ezt ülve kell elvégezni. Ugyanúgy folyik, ahogy a váza légzés, de most tartanod kell a levegőt, tartani az energiát. Hogy ezt véghez vidd, fókuszálj a köldököd alatti pontra, a tűzmagra. Ahogy belélegzel, az életerő követni fogja elmédet a tűzmaghoz, amely erősebbre duzzad minden lélegzettel. A belélegzés után, nyelj egyet és tartsd a torkodat zárva, hogy a levegő magától áramoljon benned. Így a testedben teljesen elterjed az energia. Ezt a gyakorlatot ne alkalmazd sokszor, mert az érzelmeidre is hat, s olyankor mikor a bölcsesség és a hideg fej kellene, nem tesz jót.

Ez a gyakorlat egy leegyszerűsített formája a tibeti Tummo gyakorlatnak, mely a test hőmérsékletét nagyban meg tudja emelni. A Tummo teljes gyakorlata elég veszélyes, de ez a leegyszerűsített verzió biztonságos azoknak, akik elsajátították a fenti technikákat is.

A póruslégzés

Ez a légzés arra való, hogy a környezetedben lévő energiákat a testedbe fogadd. Ahhoz, hogy ezt a légzést elsajátítsd, el kell képzelned magad úgy, akár egy üres lufi. Kezdd el a váza légzést, de vizualizáld közben, hogy a bőrödön keresztül lélegzel, mely most a lufi felszíne. Egész tested egy tüdő, belélegzik és kilélegzik. Miután folytatod a gyakorlást, érezni fogod, ahogy a bőröd felszínén energia halad át.

A megtöltött légzés

Ez a légzés a mágia szintjére hozza az eddig megtanult technikákat. Azért hívják így ezt a légzéstechnikát, mert a légzés tele van energiával. A tűzlégzés segítségével a kilégzést megtöltheted energiával, s irányíthatod ezt egy tárgy vagy bármi más cél irányában. Elküldheted a varázslat érdekében is ezt az energiát.

A látás

A boszorkány nézése/látása/tekintete igen erős dolog. (Elég nehéz megfelelő kifejezést használni magyarul.) Mindannyian hallottunk már olyan mágusról vagy boszorkányról, aki egy pillantással belelátott a szellemvilágba vagy éppen ismerjük a kifejezést, hogy szemmel verni valakit.

A széles látás

Ez egy igen egyszerű technika, amikor pihentetheted a szemeidet, nézz előre, de koncentrálj a perifériára anélkül, hogy elmozdítanád a szemed. Próbáld 180 fokra. A trükk, hogy mindenre figyelj oda, ami történik, fõleg arra, ami a látóköröd szélein (perifériáin) történik. Itt van az a rész, ahol te láthatod a szellemeket és azokat az asztrálformákat, amelyek túlmutatnak a megszokotton. Nem szabad megmozdítani a szemed vagy újra fókuszálnod, csak szimplán figyelj oda.

Az üres látás

Az üres tekintet csak egy picit radikálisabb verziója a széles tekintetnek. A széles tekintetben az egész látókörödre figyelsz, míg egy ponton pihen a szemed. Az üres tekintetben csak egy üres területre figyelsz anélkül, hogy egy tárgyra koncentrálnál. A bámulás a legjobb kifejezés erre, mikor csak nézel ki a fejedből.

Azt hogy ezt véghez vidd, tartsd az ujjad egy karnyi távolságra magadtól és fókuszálj oda a szemeddel. Most vedd el az ujjad, de tartsd meg a pontot ahová néztél. A szemed fókuszálni akar valamilyen tárgyra ott, de ne engedd. Tisztán csak az üres tered bámuld. Ez nehezebb feladat lesz, de gyakorolni kell. Ekkor kezdj el figyelni az egész látókörödre. Mivel nem figyelsz fizikai tárgyra, észreveheted, hogy az asztrális és pszichikus érzékelésed megnő. Kicsit sok munka lesz, mire megtanulod ezt a tekintetet, talán fájni is fog, bár csak egy cseppet. Idővel képes leszel váltani a tekinteteddel egy pillanat alatt. Ekkor könnyen használhatod szellemek, kísértetek keresésére, vagy az auralátásban.

Dimenziólátás

Ez a tekintet inkább egy mentális trükk, mint a szemek manipulálása. Hasonló, mint a széles tekintetnél, az egész környezetedre figyelsz. Nem kell azért aggódnod, hogy a szemed hova fókuszál, csak engedd, hogy pihenjen az előtted lévő dolgokon. Képzeld el, hogy minden, ami előtted történik az csak a tévéd kétdimenziós képe. Figyeld addig, míg nem érzed azt, hogy minden egyes dolog egy kétdimenziós felületet kap. Ekkor az elméddel próbáld meg elgondolni, hogy mi is lehet a tévé másik oldalán. "Lépj vissza" pár lépést a felülettől. Ekkor megláthatod a sarkoknál, hogy mi is történik a másik dimenzióban. Ezt használhatod a tükröknél is, ahogy a tükör egy lyuk a kétdimenziós felületen.

Láss túl

Ahogy a légzésnél az energia használható mágikus tevékenységekre, úgy a látásnál/tekintetnél is megvan ez az eszköz. Sokan ismerjük, mint Malocchio, a Gonosz Szem. Ez a hit megtalálható szinte minden kultúrában, azt mondják, hogy az tudja alkalmazni, aki meg van áldva a varázslás, bűbájosság tudományával.

Ahhoz, hogy képes legyél ezt véghezvinni, a következőket kell tenned. Engedd, hogy telítődj az érzelmeiddel, s küldd tovább ezeket a szemeiden keresztül. Az igazi trükkje, hogy láss túl a dolgokon. Láss tovább a személy fizikai megjelenésén, láss a lelkébe, s oda küldd el ezt az energiát. Természetesen az átkon kívül is lehet használni ezt a módszert. A szeretet és a vágy is ugyanúgy elér a másikhoz. Ez az igazi szúrós tekintet.

Megbűvölt látás

Ez hasonló az előzőhöz, de ez inkább magadhoz vonzza a másikat, s nem átszúrja az illetőt. Ez történik akkor, mikor azt mondják, hogy valaki "elveszett" a másik szemeiben. A tekintettel való munkát nehéz leírni, de általában te is el leszel bűvölve a témával. Lépésről lépésre engedd az elmédnek, hogy rögeszméje legyen a célpont. Magadat is el kell bűvölnöd ahhoz, hogy használhasd ezt a tekintetet. Ha teljesen megszállott lettél a célponttal, mentálisan húzd magad felé a szemeiddel. Pihentesd a szemed és érezd a tekintetüket. Vonzd magadhoz. Ne gondolkodj, érezd, amit sugározni akarsz. A látás érzelmet vetít ki, nem gondolatot. Képes lehetsz ezzel, telepatikus sugallatokat is küldeni, de nagyobb részben csak érzelmeket tudsz átküldeni.

Irányított látás

Utolsóként az irányított látásról szólok. Mind az okkult hagyomány, mind a modern pszichológia köt megfeleléseket azokhoz az irányokhoz, amelyekre nézünk. Tantrikus tudományok szerint, hogy dühöt vetíts ki, felfelé kell nézned, ahogy a fejed kicsit előredöntöd. Hogy nyugalmat sugározz, kicsit lefele kell nézned. Az analitikus tekintethez balra kell nézned, s hogy bölcsességet és érzelmet nyerj, jobbra kell nézned. Játssz az irányokkal, a tekinteteddel. Ismerd meg milyen tulajdonságokat is hív meg. Ez segíteni fog az átkoknál és áldásoknál is. Nem beszélve a befolyásolásról.

Gesztusok

A gesztusok használata elég széleskörű a világban. Gondoljunk csak a Kuji-inre, a mudrákra, a Mano Fico vagy éppen a Mano Cornuto mozdulatokra. Ez koordinálja a testet a mozgás energiájával, amely az egyik alapköve a varázslásnak. A következő gesztusok a leghasznosabbak a mágiában.

A felajánlás gesztusa

Bárki, aki részt vett egy felajánló ceremónián, biztos észrevetet, hogy a szellemek általában nem takarítanak fel maguk után. Az áldozati ételeket és más áldozati dolgot ott hagyják, persze, ha azt nem a szegényeknek vagy az állatoknak adjuk, miután a szellemek befejezték azoknak az esszenciáját elvenni. Még az elégetett felajánlások is hagynak hamvakat. Ezért energiát is ajánlhatsz fel a szellemeknek és az isteneknek, erre jó a felajánlás gesztusa.

Dörzsöld össze a tenyereidet, hogy az életerődet a tenyereidbe vonzzad. Majd tartsd úgy a kezed, mintha egy tányért vagy egy tálcát tartanál alulról, mintha egy ételt ajánlanál fel. Ahogy a hő elhagyja a tenyeredet, vizualizáld, ahogy egy felhő jön létre. Erőltesd, hogy ez nyerjen egy formát, bármi lehet, amit a szellemeknek fel akarsz ajánlani.

Az univerzum központja

Ez egyfajta meditáció is, a gesztuson kívül. Egyszerűsége és a gyakorlat könnyűsége nem vesz el erejéből.

Ülj vagy állj egyenes háttal. Szorítsd ökölbe a bal kezedet és tedd a szívedre. Ekkor fedd be a jobb kezeddel, majd nyomd szorosan a testedhez, hogy az erőd mozgásba lendüljön. Ezután kezdj neki a váza légzésnek, s képzeld el, ahogy a szíved a lényed közepe. Hunyd be a szemed és képzeld el, hogy a szíved az univerzum központja. Ne képzeld azt, hogy máshol vagy, csak azt, hogy te szíved a középpontja minden dolognak.

Ezzel természetesen nem csapod be magad, hisz ez nem a kozmológiai igazságot, hanem a spirituális igazságot gondolod át. Kis gyakorlással érezheted, ahogy a szíved az élettel együtt rezeg. A gesztus közben akár az isteneket is megidézheted, s ezzel egy nagyobb lökést is tapasztalhatod.

Az tér felhasítása

Ennek a gesztusnak az eredete ismeretlen, de nagyon hasznos eszköz. Kezdete a fent említett univerzum központja gesztus. Képzeld el magad a kozmosz központjaként. Dörzsöld össze a tenyereidet, hogy az erődet odairányítsd. Tedd össze a tenyereidet, mintha imádkoznál, majd szúrd bele az térbe előtted. Ne csak gesztusként csináld, hanem érezd is, amit teszel. Most lassan válaszd szét a tenyereidet magad előtt. Ekkor érezheted a kezeiden az ellenállást, ahogy széthúzod.

Mikor elválasztottad a kezedet, fordítsd az egyik tenyered fel, s a másikat le. Ekkor feszítsd szét ezekbe az irányokban a teret. Ha eléggé eltávolodtak a kezeid, fordulj meg és tedd meg ugyanezeket a sorokat ott is. Amit ekkor teszel, az a tér három dimenziójának megismerése. Ha ezt képes leszel megtenni, akkor képes leszel mentálisan is folytatni a hasítást minden irányban. Ez a gesztus arra használatos, hogy a fizikai teret magad körül még formálhatóbbá, még szubtilisabbá tedd. Ez nagyon hasznos invokáció és evokáció előtt, vagy bármilyen rítus alatt, amelynél szükséged van rá. Küldj üzeneteket ebbe a birodalomba, könnyebben hívhatsz meg lényeket általa. De használhatod arra is, hogy a bűbájon átláthass.

Kézgesztusok

A következő gesztusok nagyon egyszerű fizikai gesztusok, ám számos mentális és energetikai folyamat van mögöttük. Néhány gesztus teljesen ellentétes lehet, fizikailag összetettek, de nem sok mentális vagy energetikai tartalom van mögöttük.

A Manu Cornuto, vagy a Szarvas kéz, a szarvakat mutató kéz elég elterjedt az olasz boszorkányságban, vagy éppen a metalosok közt. A kéz úgy is néz ki, amit bemutat, ezért az erőt azonnal meg is idézi.

Más kézgesztusok, nem feltétlenül mutatják azt, amit jelképeznek, de manipulálják az energiát, ahogy az ujjakon keresztülvezetik. A meditáló emberek például gyakran helyezik Szamadhi mudra szerint a kezüket, a bal kéz tenyérrel felfelé az ölben, míg a jobb kéz tenyérrel felfelé a másikon. A Gyan mudra a térdeken foglal helyet, ahogy a mutató- és a hüvelykujj egymásba fordul, míg a többi három ujj ki van nyújtva. Ez a figyelmet és az intellektuális folyamatot táplálja.

Nincs elég helyem, hogy mindet leírjam, de ezek a gesztusok nagyban segíthetik a munkádat. Kuji-in mudráiról például másik cikkben olvashattál már itt.


Források:Jason Miller: The Sorcerer's Secrets. New Pages Book, Franklin Lakes, New Jersey.