Izlandi mágikus botok

A középkori Izlandon létezett néhány mágikus bot, vagy másképpen rúnaszerű szimbólum, amelyeket mágikus hatásuk miatt használtak. A 17. századot megelőzően nincs forrásunk a botokról, de onnantól kezdve számos grimoire tartalmazza.

Nem kell mindet száz százalékos komolysággal venni, inkább átgondolni, hogy vajon eredetiben mi is lehetett a célja a rúnának.

A botok

Að fá stúlku

Egy lány megszerzésére. Ezt a jobb kezedre kell írnod a bal ujjad vérével. Ekkor meg kell fognod a lány kezét és mondanod: Az én kezem a tiédben nyugszik, az én akaratom a tiédben. A csontjaidban égjen a szerelem, ahogy én szeretlek téged.

Agishjálmur

A félelem sisakja, hogy félelmet keltsen és megvédjen a hatalommal való visszaéléstől. Ez a jel számos formában létezik. Megemlítik az Eddában is. A homlokra rajzolták.

Angurgapi

Hordók végére vésték ismeretlen okból.

Brýnslustafir

Köszörűköveken használatos.

Draumstafir

Hogy megálmodd azt, amit a szíved kíván. Nyárközép ünnepén írd rá ezt egy fehér bőrdarabra vagy ezüstre. Aludj rajta, hogy megálmodd, amit kívánsz, mikor a nap közel van a horizonthoz.

Dreprún

Hogy megöld az ellenséged állatait. Gyilkos rúna, papír darabja írják, s ha egy ember ok nélkül inzultál téged, dobd oda, ahol állatai vannak és fedd le. Néhány állata meg fog halni.

Feingur

Termékenységi rúna. Ha szeretnéd, hogy egy lány terhes legyen tőled. Karcold bele egy sajtba és etesd meg vele.

Gapaldur és Ginfaxi

Két bot, cipőkbe rajzolták, gapaldur a jobb sarok alatt, míg a ginfaxi a bal lábujjak alatt. A győzelem biztosítása érdekében az izlandi birkózásban (glíma).

Hólastafur

A dombok megnyitásáért. Ezt egy berkenye botra rajzold. A nyelved alól származó vér szükségeltetik a rajzoláshoz. Maradjunk annyiban, hogy ezt így ne próbáld ki. Inkább használd szimplán felrajzolva. Tündérmágiában elég hasznos lehet.

Kaupaloki

Az üzleti és kereskedelmi ügyek virágzásáért.

Lásabrjótur

Zárak kulcs nélküli kinyitásáért. „Érdekesebb” verzióval: Tarts a szádban egy temetőből lopott has zsírját egy embernek. Majd rajzold a zárra a rúnát. Ekkor mormolhatsz valamiféle varázsigét a zárba, hogy kinyíljon. Ugyancsak át kell gondolni, mi lehetett itt az eredetije a rúnának. Mindenesetre metaforikus értelemben is használhatjuk.

Máledeilan

Per megnyerése érdekében.

Nábrókarstafur

Ez kicsit piszkosabb dolog. Ezt egy templomkertből felásott hulla bőrére rajzolták. A bőrt a herezacskóknál kellett tartani, egy pénzérmével együtt, melyet egy szegény özvegytől loptak el. Ezután a pénz folyamatosan áramolni fog a herezacskókhoz. Érdemes leásni az igazságért, de talán a gyökere annyiban egyezik ezzel, hogy pénzszerzésre használták ezt a jelet eredetileg.

Óttastafur

Félelemkeltésre. Karcold ezt egy tölgyfaágra és dobd a lábaihoz.

Rosahringur minni

Egy kisebb védelmi kör. Kísértetek, varázslat, démonok ellen használatos.

Smjörhnútur

Vajcsomó, bonyolult a használata, de a lényege, hogy azért írják a vajra, hogy biztosítsák, nem lopott illetve mágikus eredetű.

Stafur gegn galdri

Botok a boszorkányság ellen.

Stafur til að vekja upp draug

Kísértetek megidézésre és gonosz szellemek elűzésére.

Þjófastafur

Tolvajok ellen használatos. Ha meg akarod tudni ki lopott tőled, karcold bele ezt a botot egy fatálba, tölts meg vízzel és szórj bele cickafarkot. Ismételd: Megidézem a fű természetét és a jel erejét, hogy megmutassa ki lopott tőlem és másoktól. Ekkor a tolvaj feje megjelenik a tálban.

Tóustefna

Rókák ellen használták.

Varnarstafur Valdemars

Valdemar-ok védelmi botja, növeli a támogatottságot és a boldogságot.

Vatnahlífir

Véd a fulladástól, s ha nagy folyókon kell átkelned.

Vegvísir

Hogy átvezesd az embereket a zord időjáráson is.

Veiðistafur

Szerencsés horgászatért.

Források:Wikipediahttp://www.galdrasyning.is