Tündérek és erdei lények

Abatwa - Azt mondják, hogy ő a legkisebb lény, ezek a kisemberek békében élnek a hangyákkal a hangyabolyokban Dél-Afrikában és más növények gyökerén élnek. Ők nagyon félénkek és gyorsan eltűnnek, azonban hajlamosak leleplezni magukat nagyon fiatal gyermekek, varázslók és áldott állapotban lévő nők előtt.

A Fachan - a skóciai nyugat-felföldek tündére/koboldja.

A passamaquoddy indiánok aprónépe - 2 fajtája van az aprónépnek a passamaquoddy indiánoknál: a Nagumwa-suck és a Mekumwasuck. Mindkét faj 2,5- 3 láb magas és groteszken csúnya. A passamaqouddy indiánok, akik közel élnek a kanadai határhoz, hozzá vannak szokva, hogy nyáron az óceánhoz vándoroljanak, télen pedig a kontinens belsejébe. Ha mennek tündéreik velük költöznek. Ezeket az aprónépeket csak az indiánok látják. A fák között élnek és fantasztikus, egyéni öltözködésük van. Arcuk hajjal takart. Szájhagyományok szerint kőből vannak.

A Zöld Gyermekek - Így nevezték a tündéreket a középkorban.

Aeval - Egy Tündérkirálynő Délnyugat-Munsterből.  Az ő felügyelete alá tartozik, hogy a férfi vajon kielégíti-e a nő szexuális vágyait. Éjfél táján kihallgatja mindkét félt és ítéletet hoz a férfi fölött, akinek ki kell elégítenie a nő szükségleteit.

Angiaks - az élőholtak gyermeke az eszkimó hiedelemvilágban. A nehéz időkben a nem kívánatos gyermekeket a törzs idősei kivitték a hóra, hogy az megfagyjon. Hacsak a törzs nem keresett új vadászhelyet, akkor ezek a kicsi, szerencsétlen szellemek visszajártak kísérteni.

Ankou - a tündér verziója a zord kaszásnak. Néha jó, megnyugtató alaknak írták le.

Anthropophagi - egy kannibál tündér. Nincs feje, de szemei a vállain találhatóak, a szája a torzóján.

Aprónép - Lásd Sleight Beggey

Asparas - Általában nő, égtáncosnak is hívják. Megáldják az embereket a fontos állomásoknál az életükben, gyakran az esküvőknél. A fügefákon vagy néha a tanulók, tudósoknál élnek, elcsábítják, majd lefárasztják és ha úgy látják, hogy nem veszélyes rájuk, akkor elmennek.

Asrai - kicsi és gyenge női tündérek, akik víztócsává olvadnak, ha napfénynek teszik ki őket.

Aughisky - (Agh-iszki) Ír verziói az Each-Uisge-nek.

Barguest - Egyfajta Boogie. Szarvai, veszélyes fogai és körmei vannak, és a szemei tüzesek. Sok formát felölthet, de általában bozontos fekete kutya. Halálakor összegyűjti a kutyákat, és az utakra vezeti őket, majd vonyítanak.

Bauchan - néha Bogan a neve. Hobgoblin típus. Mint a legtöbb tündér, ők is ismerik a trükköket, néha veszélyesek, néha segítőkészek.

Bean-Nighe - (ben-níje) Hasonló a Bansheehez. Ezek a mosó nők elhagyott patakokat szállnak meg Skóciában és Írországban. Mossák a vérfoltos ruhákat, ami halált jelent. Ha egy katona látta, akkor biztos lehetett abban, hogy meg fog halni. Azt mondják, hogy ők azoknak a nőknek a kísértete, akik gyermekszülésben haltak meg és arra vannak ítélve, hogy ezt a munkát végezzék addig a napig, míg végre tényleg meghalhatnak.

Béke Népe - Ír szó a Sidhe-re. A sidhe szó békét jelent.

Bendith y Mamau (ben-disz uh momé) - Anyák áldása,  amely a tündérek neve Carmarthenshire megyében, Walesben. Ez a mondat imává vált, hogy elhárítsák az átkokat, bajokat.

Bodach - nevezik még Bugbear-nek v. Bug-a-boo-nak. Lecsúsznak a kéményeken, hogy elrabolják a neveletlen gyerekeket.

Boggart - Brownie-k akik gonoszak lettek.

Bogie - Ez a neve néhány különböző típusú goblinnak. A vérmérsékletük a kedvestől a rosszindulatúig terjed.

Bogles - Alapból gonosz természetű goblinok, meg lehet hajlamosabbak a  hazugokat és a gyilkosokat bántani.

Bokwus - Félelmetes manó az északnyugat-amerikai fenyőerdőkből. Csak egy pillanatra lehet őket látni, de látni, hogy totemszerű arcfestéket viselnek. A vadászok nagyon óvakodnak ezektől a lényektől. Szeretik belökni a halászokat a vizekbe, és elfogják a lelkeit az áldozataiknak, hogy magukkal vigyék az erdőbe.

Brownie - A területük a skóciai alföldektől a hegyekig és szigetekig terjed mindenhol az észak és kelet angliai földeken át Közép-Angliáig. A természetes nyelvi variációk által, ők lettek a walesi BWCA-k, Pixiek vagy Pisgis végrehajtják a Browniek feladatát, meglehetősen hasonlítanak rájuk, noha lényegében különböznek. A határi pixiek karakteresebbek. Ők kisemberek, 3 láb magasak, nagyon rongyos, barna ruhákat hordanak, barna arcuk van és kócos fejük. Éjszaka jönnek elő, hogy befejezzék azt a munkát, amit a munkások nem fejeztek be. Szinte minden munkát megtesznek: Kaszálnak, őrzik a bárányokat, aratnak, satöbbi. A browniek a család egy tagjához ragaszkodnak főleg.

Bugul-Noz - Erdőlakő, egy fapásztor. Nem túl vonzó jelenség, ő ezt tudja is, de nagyon vágyik az emberi társaságra.

Bwca - walesi neve a Brownieknak. Ők kissé kellemetlenebbek, hajlamosabbak a dührohamokra, ha kritizálják a munkáikat. Megvetik a pletykameséket és az embereket hosszú orral.

Caerphilly Zöld Hölgye - Borostyán jelenés, ami egy romvárat szállt meg.

Cannered-Noz - Breton neve a Bean-Sidheknek.

Cluricaun/Klurikón - A napi munka után a Leprikónok élvezik az esti tivornyát és Cluricaunná (klur-e-kón) válnak. Letámadják a borpincéket, és vad ivászatot rendeznek, aztán a holdfény miatt visszatérnek a munkájukhoz.

Coblynau - walesi bánya goblin. A cornwalli kelta kopogtatók unokatestvérei. Ezek a lények bányászati szerszámokat használnak, és bányásznak. Ahol a csákányuk és a pörölyük a falat éri, az jelöli azt a szerencsés helyet, ahol nehéz fém található.

Corrigan - Veszélyes természet szellemek Bretagne térségéből, gyakran kötik össze őket a halottak fantomával, jelenéseivel.

Cururipur - Egy erőteljes dél-amerikai szellem, aki a dzsungelben lakik és kínozza a teknősvadászokat, hisz a teknősök a barátai.

Csendesen mozgó népek - Skót tündérek, akik zöld dombokban élnek és néha a hegyekben.

Disir - ezek a szellemek, akik ragaszkodnak a saját helyükhöz, általában férfiak házait szeretik. Különösen az öreg házakat. Rendszerint női ősi szellemek.

Duergar - Ezek a lények alattomos formái a törpéknek Észak-Angliából. Mulatnak a trükkökön, addig ugratják az embert, míg meg nem hal..

Dybbuk - zsidó démoni szellem, képes az embereket birtokolni.

Each-Uisge - (ech-uskja) Hasonlóak a Kelpiehez, de sokkal veszélyesebbek. Tavakban, tengeröblökben és tengerekben laknak. Áldozataikat miután darabokra szaggatták, megeszik, kivéve a máját, amit ott hagynak. Ő még a legkisebb szagot is megérzi a tengeri szélből?

Ekimmu - egy az uttukuk közül, az asszíriaiak gonosz vagy bosszúálló szellemei közül, az ekimmu siránkozó és kiáltó hangot hallat egy otthon előtt, hogy előjelezze az elkövetkező halált, majdnem, mint egy Banshee.

Elfek - a skandináv mitológiában a tündérszerű emberek, akik elfek voltak. Két osztályuk van: a világos és a sötét elfek. Skóciában az humánméretű tündérszerű embereket gyakran hívják elfeknek és országuk Elfame; Angliában a gyülekező tündéreket (ennél jobb szó nincs rá, de angolul fay, tehát ők kissé különböznek a tündér eredeti jelentésétől) hívják elfeknek, és főleg a kis tündér fiúkra mondják.

Ellyllon - a neve a walesi elfeknek. Apró és tiszta lények, akiknek az ételük a gomba és a tündérvaj. Ezeket a vidám lényeket az öreg fák gyökerei közt vagy a mészkőhasadékokban lehet találni. Királynőjük Mab.

Emberek a Dombokban - Tündérek, akik zöld dombok vagy sírdombok alatt élnek egész Angliában.

Erlkönig - ő a tündérkirály Németországban. Figyelmezteti az embereket közelgő halálukra. Aki látja őt meghal.

Farisees vagy Pharisess - Suffolk név a tündéreknek. A suffolk-i gyerekek használják. A neve bibliai utalás is a farizeusokra.

Fary - northumberland-i dialektus a tündérekre.

Fay - Tájszólás Northumberlandben a tündérekre.

Fee - Tündérek neve Felső-Angliában.

Feeorin - Egy kis tündér, aki zöld kabátot és általában piros sapkát visel, és szokásos tündéri jellemzője, hogy szereti a táncot és a zenét.

Fehér Hölgyek - Ők szellemek és tündérek egyben. Mutatják a tündérek és a halottak közeli kapcsolatát. Tuatha De Danann leszármazottai.

Fekete Annis - lásd Hag.

Fenoderee - Man szigeti brownie. Önkéntes munkás, bámulatos ereje van. A Fenoderee sok munkát elvégez Man farmerjainak. Fenoderee tagja volt a Ferrishyn-nek, a tündérek közösségének Man-ben, amíg egy őszi fesztiválra nem ment el, mert udvarolt egy halandó lánynak. Csinos külsejétől megfosztották és egy magányos, csúnya lény lett belőle.

Feriers vagy Ferishers - Suffolk név a tündérekre.

Ferries - szokásos név a shetland-i és ocadia-i tündérekre.

Ferrishyn (Ferrishin) - egy Man név a tündérek közösségére; egyes számban "ferrish". Ők Man tündéreinek csapata, mégsem lehet különbséget tenni köztük és a Sleih Beggey közt. Ők kevésbé arisztokratikusak, mint Írország és Wales tündérei, és nekik nincs megnevezett tündérkirályuk vagy királynőjük. Kicsik, általában 3 láb (kb. 90 cm) magasak, néha csak egy lábuk van. Mindent meghallanak amit házon kívül mondunk. Minden szélfuvallat elviszi a hangot a füleikhez és az embereknek nagyon óvatosnak kell lenniük, hogy róluk mit mondanak.

Fir Darrig - (fír dírg) örömüket lelik a meglehetősen szörnyű természet viccelődéseiben.

Foawr (fuar) - man-i megfelelője a felvidéki fomoriaknak/óriásoknak, kődobók.

Frairies - norfolk-i és suffolk-i tájszólás tündérekre.

Fyglia - egy afféle személyes szellem. Gyakran öltenek állati formát. Az őslakos amerikaiak alakmásnak hívják őket, és totemekként használják őket. Gyakran személyes őrként szolgálnak.

Ganok - Apach indián sámánok imádkoznak a Ganokhoz, kérve őket, hogy vigye el a gonosz szellemeket és hozzanak jó szerencsét.

Ghilie Dhu - Egy skót magányos tündér, aki nyírfák sűrű bozótosaiban lakik. Mohába és levélbe öltözik.

Glaistig - víztündér és félig kecske, félig egy vonzó nő. A kecskeszerűsége miatt hosszú zöld ruhát visel. Glaistig csábítja a férfiakat, hogy táncoljanak vele, míg meg nem eszi, illetve mint egy vámpír, ki nem szívja a vérüket. Természete tipikus tündér, amikor udvarias és jószívű a gyermekekkel és az öreg emberekkel. Néha segít a nyáj terelésében a farmereknek.

Goblinok - Egyfajta kicsi, barna, gonosz lény. Nevét gyakran minden csúnyácskább tündérre alkalmazzák. A goblinok gyakran állati formát öltenek, de ezek az állatok bestiálisabb természetűek. A tündérek tolvajai és gazemberei, csapatokba gyűlnek a halottakért, különösen Halloween idején.

Gólem - Zsidó zombie lény, aki megbosszulja igazságtalan halálát. Egyes hagyományok emberi alkotásnak mondják, akik eredetileg szolgálatra készültek, mint például Frankenstein teremtménye, csak ők kőből vagy fémből készülnek.

Grant - kis ló, aki nagyon jó támasz, minden Grant ragaszkodik a helyéhez, és ha veszélyt érez nyerítve végig fut a városon figyelmeztetve lakóit.

Guillyn Veggey - Kicsi Fiúk egy man-szigeti tündérek fajtája.

Gwragedd Annwn - walesi víztündérek, Maidens (szüzek) tavában élnek. Gyakran választanak halandót a férjüknek. Egy jól ismert legenda szól egy férfiről, aki nyáját a tó mellett terelte és legeltette. Egy nap látta a teremtményt egy aranycsónakban ide-oda evezni a tavon. Azonnal beleszeretett a lányba és felajánlotta az ebédre hozott kenyerét a lánynak. A lány azt válaszolta, hogy a kenyér túl kemény és eltűnt a mélyben. A fiatalember anyja adott neki egy sületlen tésztát, a fiú el is vitte másnap, de tündér azt válaszolta, hogy az pedig túl lágy és újra eltűnt. Harmadnap egy közepesen sült kenyeret vitt el. Amit a tündér el is fogadott. Gwragedd Annwn sok tündéri tulajdonsággal rendelkezik. Nevet a temetéseken, de az esküvőkön sír.

Gwyllion (gwiszlíon) - Wales gonosz hegyi tündérei. Láthatatlan női szellemek, akik megszólítják és félrevezetik az utazókat éjszaka a hegyi utakon. Kecskék barátai és patrónái, és gyakran felveszik a kecskeformát.

Gyülekező Tündérek - A tündérek két csoportra oszthatók: Magányos és csoportos tündérekre. A csapatos tündérek lehetnek kicsik vagy nagyok, barátságosak vagy baljósak. Zöld kabátkát viselnek, a magányosak pirosat. Lehetnek hősies tündérek, csúnya és veszélyes Sluagh-ok vagy parányi tündérkék, akik kis természetszellemek. Ők alkotják a tündérköröket, ahol táncolnak és meggyorsítják a virágok növekedését.

Hag/Banya - A Brit-szigeteken lakik, ő személyesíti meg a telet, valószínűleg a régi istennők maradványa. Sok fordulat, mint a télből tavasz, a rejtőzködő csúnya öreg hölgyből fiatal nő, megtalálható történeteiben. Sok történetben kannibál lények.

Henkie - Egy név, amit a tündérszerű lényeknek adtak Orkney és Shetland területén.

Hobgoblin - A puritánok használták régen a komisz goblin manókra, de a helyes használatuk az egyik barátságos Brownie-k fajára vonatkozik. Hobgoblin egy rossz előjelű szó. "Hob" és "Lob" szót gyakran használják hasonló lényekre, mint a Hobgoblin. A Hobgoblinok nagyon vicces és segítőkész lények, de kedvelik az ügyes ugratásokat is.

Holle anyó - Egy anyó, aki az öreg kutak alján lakik. Igazságot szolgáltat és ha szeret téged, nagy segítség a jóslásban és a tanácsadásban.

Huacas - Inka mítoszok beszélnek a Huacas-ról, kőforma szellem vagy isteni lény, aki a mezők felett figyel.

Huldafolk - a huldafolk a skandináv tündérhagyomány elkülönített neve.

Hyster-szellemek - lincolnshire-i és kelet-angliai tündérek, kicsik és homokszínűek, zöld szemekkel.

Jack-In-Irons - Egy yorkshire-i óriás, aki az elhagyatott utakat szállja meg.

Jenny Greenteeth - Yorkshire folyó banyája, aki gyerekeket folyt a vízbe.

Jimmy Squarefoot - Ijesztő megjelenésű, de viszonylag ártalmatlan.

Jó emberek - Ír név a Sidh-ekre (Lásd Daoine Maithe).

Jó szomszédok - Egy általános név a skót és ír tündérekre.

Kachina - Az észak-amerikai pueblo indiánok ősi szelleme. A hopi indiánok is hittek a kachinákban, úgy vélik ők az erkölcsös halott emberek szellemei.

Kagylókabát - skót szellem, aki megszállja a vizeket, ruhája kagylókból áll amelyek zörögnek ha mozog. Örömét leli az utazók ugratásában és téves irányba vezeti őket.

Kelpie - Skót víztündér. Gyakran szőrős ember alakját veszi fel, de gyakrabban látható fiatal lóként. A Kelpie gyakran száll meg folyókat és patakokat és a gyanútlan embereket elkapja, majd berántja a vízbe. Írországban nevezik még Each-Uisge-nak (ech-uskya) vagy Aughisky-nek (agh-iszki). Lakik még tengerben és tavakban, nagyon veszélyes.

Killmoulis - Különösen csúnya Brownie, aki malmokat száll meg. Úgy jellemzik, mint egy nagyon nagy orrú, száj nélküli lényt. Az ennivalót orrával találja meg. Noha egy Killmoulis kitartóan dolgozik a molnárnak, örömét leli az ugratásokban és ezért inkább akadályoz mint segít.

Kisemberek Cornwallból - Tündérek Cornwallban.

Klaboutermannikin - a hajó orrának díszítésében lakik, vezetést és védelmet ad neki.

Klippe - forfarshire-i neve a tündéreknek.

Koboldok - Német verziói a kopogtatóknak. Úgy ismeretesek, mint akik problémát okoznak a bányászoknak és akadályozzák a haladásukat. Hogy megőrizzék a bányászokat, néha még segítenek is nekik.

Korred - bizarr külsejű és szeszélyes lények, de általában jó természetű őrzői a brit állóköveknek.

Kubera - Yakshák királya, a bőség istene. Többnyire törpés figurának írják le nagy pocakkal, pénzeszsákot vagy gránátalmát cipelve és egy férfin szokott ülni.

Kul - Egy eszkimó vízszellem. Kul lehet kárörvendő, de általában segít az északi embereknek a halászatban. A hálát úgy mutatják ki, hogy néhány halat neki adnak a szezon kezdetén.

Leprikón - Általában tündéri susztereknek írják le, ez a lény egy rőtsipkás fickó, aki tiszta források közelében tartózkodik, és gyakran pincéket száll meg. Idejét ivással és dohányzással tölti. Egy ága a Leprikónoknak Fir Darrig néven ismeretesek, akik ügyesek az ugratásban, magányos tündérek. A leprikónokat néha összekapcsolják a föld elementálokkal, a gnómokkal. Ezek a vicces kis fickók nem zöldbe öltöznek, hanem piros sapkát hordanak, bőrkötényt és drapp ruházatuk és csatos cipőcskéjük van. Az a fiú, aki tündérvért is hordozz magában, jólétben él, mert megtudja találni a földalatti barlangokban a kincset.

Li'l Fellas - man-szigeti eufémisztikus név a Jó szomszédokra.

Lunantishee-k - Ez a kis csoport a galagonyák vagy kökények őrzői Írországban. November vagy Május 11.-én ne vágj le semmit ezekről a növényekről.

Ly Erg - Ezek a tündérek katonák akarnak lenni. Úgy öltöznek és könnyen össze lehet téveszteni az emberi katonákkal, csak a pirosra festett hajuk különbözteti meg őket. A hajuk az elhullajtott vértől piros.

Magányos tündérek - Tündérek, akik elsősorban ellenséges vagy baljós kreatúrák, ez a csoport magába foglal néhány természetszellemet vagy kisebb istent. Néhány hiedelem úgy tartja Tündérország számkivetettjei, mert rongyosak és riasztóak voltak. Más kreatúrák, úgymint a Leprikón, Pooka, Bean Si is idetartozik.

Mazikeen - shideem vagy shehireem néven is ismeretes, zsidó tündér, akik nagyon jártas a mágiában és a bájolásban. Akkor született mikor Ádámot és Évát kiközösítették. Egy nő szellem Ádámmal maradt, Évával pedig egy férfi szellem és ebből az egyesülésből született a Mazikeen. Rangja az emberek és az angyalok közé tehető. Van szárnyuk, tudnak repülni, ismerik a jövőt és szeretik a fesztiválokat, az ivást, a házasságot és a gyerekeket. Alakváltók.

Merrow - Nagy tiszteletnek örvendenek a más tengeri tündérek közt. Piros tollas sapkát viselnek és a mélyben laknak. Ha a sapkájukat ellopja valaki, nem tudnak visszatérni vízi otthonukba. A női merrow nagyon gyönyörű és, mint más sellők, vihar előtt előjelként tűnnek fel. Néha halandó halászba lesznek szerelmesek. Ez a férfi merrow-k csúnyaságával magyarázható. Ijesztő külsejük ellenére a férfiak joviális, vidám karakterek.

Minch-i Kék Emberek - A Long-sziget és a Shiant-sziget közötti földnyelven laknak. Ők a felelősek a hirtelen viharokért és a hajótörésekért, de a hajósüllyesztésük meghiúsítható, ha ügyes rímelő vagy. Néha úgy gondolták, hogy ők bukott angyalok.

Mooinjer Veggey (mú-in-dzser vegar) - man-szigeti aprónép. Lásd Sleigh Beggey.

Muirs-i Barna Emberek - A vad szörnyek védelmezői.

Mumiai -  gyötrő parasztok, akik különösképpen az alacsonyabb kasztokban vannak, ahol lopnak a szomszédaiktól vagy koszos jellegüket fitogtatják. A Mumiai eldobálja a tulajdonukat a levegőbe, összetöri a cserepeket, letapossa a kertjeiket, végül elűzi őket a faluból.

Muryanok - cornwall-i kelta szó a hangyákra. A hitük szerint tündérek, akik az ősi pogányok emberek lelkei, túl jók voltak a Pokolba, de túl rosszak a Mennybe. Így eredeti méretük lecsökkent és hangyaméretűek lettek. Miután eltűntek erről a helyről, senki sem tudja mi történt velük.

Naga - ember deréktól felfele, deréktól lefele pedig kígyó. Gyakran látni hét vagy több fejjel. Mindkét neme nagyon szép és számos indiai család féli. Megharapják az embereket, ha azok gonoszak, vagy idő előtti halálra vannak ítéltetve. A buddhisták ajtóőrzőként és kisebb istenségként tisztelik.

Nuckelavee - a legszörnyűbb skót tengeri tündérfajta. Egy óriási ló, aminek a lábai uszonyok, szája hatalmas és egy tüzes szeme van. Deréktól felfelé undorító torzó. Tömör feje van, testét nem borítja bőr. Fekte vér kering a sárga vénáiban, fehér izmai erőteljesek és vörös húsa szabadon látszik. A ló idegenkedik a friss szaladó folyóktól.

Nunnehi - Cherokee verzió az elfekre. Városokban élnek a földek mellett. Nunnehik elszomorodnak, ha szenvedést látnak és segítenek a szenvedőknek. A nunnehik régen elvándoroltak a saját birodalmukba, ahol biztonságban vannak.

Oanne - Halfejű lények egy másik világból, megfontoltak voltak, tengeristenek az ősi Chaldeanoktól. Oannek férfiak között éltek napról napra, építették a sumér civilizációt, művészetet, tudományokat és vallást tanítottak, míg éjszaka visszatértek a Perzsa-öbölbe, hogy ússzanak az óceánban.

Ohdow - jól formált emberek, akik őslakos amerikai tulajdonságokkal vannak megáldva, és a föld alatt élnek Észak-Amerikában. Mágiájukat használják, hogy elnyomják a földszellemeket, akik földrengéseket okoznak.

Ők, Maguk, Ők akik itt vannak - Egy név a tündérekre, mert szerencsétlenséget hoz az igazi nevük. Állítólag.

Öreg Emberek - Másik cornwall-i név a tündérekre.

Pech vagy Peht - skótalföldi név a tündérekre. Gyakran összetévesztik a Piktek tradíciójával, a misztikus emberekkel Skóciából, akik a kerek kőtornyokat építették. A pechek nagy kastélyépítők, akiknek számos ősi kastély építését tulajdonítják. Nem szeretik a napfényt és ezért csak éjszaka dolgoznak, napkeltekor pedig menedéket lelnek a saját kis építményükben, "sithean"-okban. Úgy tűnik számos történelmi emléket rejtenek az őshonos népcsoporttól, egy megcsavart szál a tündérhagyományok szövetében.

Peg Powler - Egy a sok Zöld Banya közül éles fogakkal, áldozatait a vízbe húzza.

Phooka - Ír goblin sokféle szörnyformával. Néha kutya vagy ló, esetleg bika, de mindig koromfekete lángoló szemekkel. A látszólag barátságos, bozontos póni Phooka az elővigyázatlan utazókat egy üdvözli, de ha már felült akkor nem szabadul és egy vad, rémisztő vágtába fog át az vizes és tüskés területen, majd végül fejjel beleugrik egy árokba. A phooka nevetését hallani, ha elkapta áldozatát.

Pixie, Pigsie, Piskie - Nyugati tündérek. Változó hagyományok szólnak méreteikről, tulajdonságaikról, eredetükről, de mindegyik megegyezik abban, hogy zöldbe öltöznek és félrevezetik az utazókat.

Plant Rhys Dwfen (plent hrí szúvn) - A tündérek családneve, akik kis földeken laknak, ahol meghatározott növények laknak. Segítőkészek, változó magasságúak. Jó üzletemberek, áruikat piacokon árulják. Jó ha az ember kedves velük, nem bánja meg.

Polevik - lengyel tündér, kétlábú kecskének írják le aki segít a termés cipelésében.

Portune - Kis mezőgazdasági tündérek. Farmokon dolgoznak, éjszaka, ha az ajtókat bezárják, felgyújtják a tüzeket, és békát sütnek, majd megeszik. Ők, mint az öregek ráncosak és foltos kabátot hordanak.

Puck - Köszönjük Shakespeare-nek, a leghíresebb pajkos alakváltó hobgoblint. Közeli rokon a walesi Pwca-val és az ír Phooka-val.

Rakshasa - alakváltó démongoblinok. Gyakran szörnyek, állatok vagy vonzó nők akik elcsábítják az "ártatlan" férfiakat, hogy megegyék. Agyarai vannak, ronda szemei, vastag szemöldöke, bika feje, nagy pocakja, gubancos haja és hátrahajló kezei. Leprát tudnak előidézni, halottat éleszteni és regenerálni a levágott végtagot.

Roane - Ír név a Selkie-re.

Rőtsipkás - egy a leggonoszabb öreg határgoblinok közt. Elhagyatott öreg várakban, tornyokban élnek, sok történet szól a gonoszságaikról. Sapkájukat emberi vérrel festik.

Seelie udvar - Áldott udvar; Barátságos tündéri sokaság neve vagy jóakaratú tündér. Általában a skót tündéreket hívják így. A rossz akaratú tündéreket Unseelie Udvarnak hívják.

Selkie, Fókatündérek (Roaneban, Írországban nevezik így) - A tenger Orkney és Shetland kikötőinél a lakhelye. Egy női Selkie képes levetni fókabőrét és gyönyörű szűzként a partra jönni. Ha egy ember megkaparintja a bőrt, a selkie jó és honvágyó feleség lesz. De ha akárhogyan is, de megtalálja bőrét, visszatér a tengerbe, otthagyva férjét sóvárogni és meghalni. A férfi selkiek viharokat szítanak és felfordítják a hajókat, hogy megbosszulják a fókák válogatás nélküli mészárlását.

Sellők - Elbájolják az embereket dalaikkal. Hajótörő viharokat okoznak és nagyon szeretik a hajukat fésülni a tükörben. Kicsit hiúak.

Sidhe, Sith vagy Si (sí) - kelta neve a tündéreknek, mind Írországban, mind a Skót felvidéken. Nagyon magas lények, fényesek vagy opálosak. A fényes lények a földi birodalomhoz tartoznak; míg az opálosak az égi világhoz. Három világ létezik: az  égi, a földi és a földalatti birodalom.

Sleigh Beggey - (szleigh bergar) - Az aprónép. Egy man-szigeti tündérnév.

Sluagh (szlúa) - A legijesztőbb felvidéki tündérnép. Az engesztelhetetlen holtak serege. Sokan úgy gondolják bukott angyalok.

Spriggan - Groteszk és csúnya formák. Habár nagyon kicsit, képesek felpuffasztani magukat óriásira, amikor is az emberek azt hiszik, hogy ők az öreg óriások szellemei. Hírhedt gazemberek. Kirabolják a házakat, gyermeket rabolnak (és otthagynak egy csúnya Spriggan babát cserébe), szélviharokat okoznak, hogy a termést lepusztítsák.

Sprite - Általános név a tündérekre vagy más szellemekre, mint a szilfek és nereidák.

Szürke Szomszédok - Egy az eufemisztikus nevek közül amit a tündéreknek adtak a Shetlandiak, a kis szürke kabátos goblinok amiket a shetlandiak kiengeszteltek és féltek. Sok-sok védelmi varázslatot használtak ellenük.

Tiddy Emberek - lincolnshire-i természetszellemek, akik hasonlóak a Yarthkin-hez.

Tokolosh - dél-afrikai tündér; mogorva szellem, aki patakok mellet él, köveket hajigál a vízbe csendes éjszakákon. Híres arról, hogy szereti ijesztegetni az utazókat. Ráugrik egy kisállatra, majd az állat megijed, így a frászt hozza az emberre.

Törpék - Németország/Rugen szigete/svájci hegyek. Alacsony, de erőteljes alakok, ők általában szakállasak és látszatra korosak, ez azért van mert éretté 3 évesen válnak, majd 7 évesen szürke lesz a szakálluk. Otthonaik a skandináv és német hegyek közt vannak. Itt nemesfémeket bányásznak, hogy páncéllá, fegyverré vagy más hasonló dologgá dolgozzák át. Ezeket gyakran felruházzák varázserővel. Soha nem jönnek fel a felszínre, egy napsugár és máris kővé válnak. Más források szerint varangyos békává válnak.

Trollok - Barlang lakók, skandináv lények, akik utálják a napfényt.

Trow - Shetland Szigeteken élnek, hasonlóak a trollokhoz. Félnek a napfénytől. Gyakran különös táncot mutatnak be, amit "Henking"-nek hívnak.

Tündér család vagy Tündérnép - walesi eufemisztikus név a tündérekre. (Lásd Tylwyth Teg.)

Tylwyth Teg - A jó család. Szokatlan walesi név a tündérekre, noha néha Bendith Y Mammau-nak nevezik őket, hogy meggátolják a gyermeklopást (ha kimondják a nevüket akkor meghívják őket). Szőkék vagy aranyhajúak. Táncolnak és tündérköröket alkotnak. Föld vagy víz alatt élnek. A tündér szüzek könnyen meggyőzhetőek feleségnek és egy időre emberi társsal is maradhatnak. Kedvenceiknek ajándékot is adnak, de ha elmondják hogy honnan való, akkor az ajándékok eltűnnek.

Unseelie Udvar - Seelie Udvar ellenkezője.

Urisk - skót magányos tündér, aki elhagyatott tavakat száll meg.

Verry Volk - a walesi tündérek megnevezése. Kisemberek, akik skarlátba és zöldbe öltöznek.

Virikas - Nem több mint tizennyolc inch magas, kellemetlen, kísérteties entitás. Könnyen felismerhető lángoló piros színéről és hegyes, vérfoltos fogairól. Begyűjti a férfiakat otthonaikból, hogy megölje őket. Ezt megakadályozván az emberek oltárokat helyeznek el neki, és kisebb áldozatokat adnak.

Vízugró - walesi halászember vadász.

Wee Folk - Skót és ír név a tündérekre.

Wichtlein - Dél-Németországban élő goblinok. Figyelmeztetik a bányászokat a közelgő halálra.

Will O'the Wisp - Kis lángoló labdák. Tündérek, de néhol úgy tartják, hogy gyermekek lelkei, akik meghaltak, de még mindig szeretnének játszani és csintalankodni.

Yaksha - Barátságos természetszellemek. Ők őrzik a fák gyökere és a föld alatti kincseket. Uralkodójuk Kubera, aki a Himalája hegyei közt él. Az ősi dravidian kultuszból eredeztethető.

Yann-an-Od - Öreg tündérjuhász. Nagyon félénk.

Yumbo - Goree sziget lakója. Két láb magas, gyöngyös bőre és ezüst haja van. Hívják még "Bakhna Rakhna"-nak is, amit jó embernek lehet fordítani. Örül a táncnak és az ünneplésnek holdfénynél. Nagyon szereti a halat.

Zöldikék - Eufemisztikus Lancashire-i tündérnév a Jacobean Tündérekre.

Zöldkabátosok - Lincolnshire Fen megyéből származó tündérnév.