Familiárisok és idézésük

A familiárisok talán az egyik legnépszerűbb témakör az olvasói kérdések között, így hát – bár megemlítettem pár helyen – érdemes végre egy teljes cikket szentelni neki.

Történelem és hiedelmek

Bár a mágia történelmében rengeteg familiárishoz hasonló vagy ma már familiárisok körébe tartozó lénnyel találkozhatunk (pl. szervitorok), a klasszikus „impek/familiárisok” eredetileg a boszorkányperek során lettek ismertek. Az összes lehetséges familiáris lényt, illetve korai megjelenéseiket talán lehetetlen is lenne részletesen összegyűjteni, de kiemelek pár példát.

Természetesen a megvádoltak közt egy se volt boszorkány vagy lett volna valódi familiárisa, de a történelem teljes ismeretéhez és a mai familiárisok kezeléséhez ez is hozzátartozik.

Boszorkányperek

1667-ben Liverpoolban Margaret Loy (vagy Ley) és testvére, özvegy Bridge lett az igen elterjedt angliai perek áldozata. A helyiek megvádolták Margaretet boszorkánysággal, aki bevallotta, hogy mióta édesanyja elhunyt, vagyis harminc éve boszorkány. Mikor anyja eltávozott, lányaira hagyta familiárisait, amit Margaret és testvére el is fogadtak és azóta is tulajdonukban vannak.

Az, hogy mi történt velük a vallomás után nem tiszta. A familiárisokról szóló vallomás nem volt ritka az angliai boszorkányperek során. A legtöbb történetben állatként tűnt fel a familiáris, leggyakoribbak a macskák. Agnes Waterhouse volt az első nő, akit kivégeztek a boszorkányság vádjával Angliában 1566-ban. Agnes bevallotta, hogy van egy macskája, akit Sátánnak hívnak.

A vadászgörény is igen népszerű volt a perek boszorkányai közt. 1582-ben Ursula Kempe megvádolta Elizabeth Bennettet egy görény alakú szellem rejtegetésével. Természetesen a lényt átkozásra, bűbájra és balszerencse okozására használta. Egy másik áldozatot, Alice Huntot azzal vádolták, hogy szintén egy görényt tart otthonában, ami egy férfi hat állatát megölte. 1621-ben pedig Elizabeth Sawyert került vád alá, ahol fehér görények birtoklásával vádolták, de tagadta, hogy familiárisai lennének.

Egerek és patkányok is hasonlóan elterjedt familiárisok voltak. 1645-ben a faversham-i Elizabeth Harris bevallotta, hogy az Ördög tizenkilenc évvel azelőtt egéralakban meglátogatta. De Elizabeth-nek kutya familiárisa is volt.

Ezeket a familiárisokat általában vérrel táplálták szolgálataikért cserébe, így sebek, szúrások is a boszorkányság „jelei” voltak a vádlók szemében, bizonyítva, hogy azon keresztül adnak vért a familiárisoknak.

Mi is a familiáris?

Első körben le kell írnom, hogy a familiáris nem egyenlő a háziállatoddal. A háziállat a „mágikus állat/társ” kategóriába tartozik (vagy tartozhat, hisz nem minden háziállat érintett).

Mágikus háziállat

A mágikus háziállat olyan állat, ami/aki a boszorkánnyal együtt él és részt vesz a mágikus tevékenységekben vagy használjuk mágikus célokra. Több esetben spirituális kötődés is szerepet játszik a kapcsolatban.

Ez a kapcsolat nem egyedi és általában bármilyen állatot bevonhatsz, de ami mágikus állattá teszi az az, hogy maga az állat is érdeklődik a mágikus tevékenység iránt, pl. gyakorta figyeli a rítust, járkál az oltáron vagy körülötte stb.

Familiáris

A familiárisok szellemlények. Nem akármilyen szellemek (megemlíteném, hogy itt nem halottakról van szó, ha nem olvastad a honlapon ezt a részt, ha a holtakról van szó, azt kísértetnek hívjuk), rengeteg lény nem kíván familiáris lenni.

A familiáris olyan lény:

Sokszor nem öltenek fizikai formát, de gyakorta kötődnek vagy megszállhatnak élettelen tárgyakat, szobrok, fétisek pl. gyökereket, üveget, csontot vagy üres dobozokat. De a boszorkánynak kell ápolni ezeket a fizikai kötelet. Feltölteni, rendben tartani a familiáris „lakhelyét”.

Alakjukat tekintve nem feltétlenül állatalakúak, lehetnek növények, de emberi formájúak. Képesek alakot is váltani, vagy megszállni élőlényeket is a boszorkány segítségével.

Ami pedig még fontosabb, a familiáris bármikor elmehet, ha a kapcsolat többé nem hasznos vagy jövedelmező.

A familiárisok feladatai

Nagyon sok féle lehet, például megfigyelni valakit vagy valamit, alakot váltani, megtámadni vagy megvédeni másokat, tudást adni, figyelmeztetni vagy segítséget nyújtani veszély esetén, segíteni a képességeid fejlesztésében, segíteni asztrálutazás közben, vagy csak magukban asztrálutazni valamilyen cél érdekében.

A familiárisok azt teszik, amit a boszorkányok nem tudnak, legyen ez a korlát fizikai vagy spirituális.

Mit kaphatnak cserébe?

Ahogy fent megemlítettem vér, energia vagy általad a fizikai jelenlét a leggyakoribb felajánlás. De manapság ételek, italok, füstölő, tej, méz, tárgyak is lehetnek felajánlások, de akár egy cselekedet, tett is lehet, amit felajánlasz a közreműködésért cserébe. Ezt neked kell kideríteni és a paktumban meghatározni.

A familiáris, mint ajándék

Mint említettem, a familiárist ajándékba is kaphatjuk egy másik boszorkánytól/mágiahasználótól, vagy más lénytől is.

Legtöbb esetben tanító vagy mentor, esetleg családtag adja határozatlan vagy „örök időkre”. Sok esetben az ilyen familiáris nem csak a boszorkányhoz kötődik, de útjához vagy a hagyományhoz, amit követ, akár védelmezője is az ösvénynek.

Ez a familiáris megvédheti a boszorkányt, segíthet és akár taníthat is. Egyes esetekben csak addig tart ez a kapcsolat, míg meg nem tanított, vagy el nem ért a boszorkány egy pontra az ösvényén.

A megidézés

Több módja van a megidézésnek, sőt magad is újíthatsz, illetve készíthetsz varázslatot/rítust a megidézésükre.

Első opcióként a vizualizáció, meditáció segíthet. A totemállatok résznél leírtam egy módszert, amit a familiárishoz is igazíthatsz. A módszer a következő volt:

A legfontosabb az alábbi meditációban, hogy mindig teljes nyugalomban végezzük. Ne zavarjon semmi.

Egy parkban vagy. Körülötted csak a halk szél és a madarak hangját hallani. Fekszel a földön, s bámulod a feletted susogó fák lombját. Lassan felkelsz és körbenézel, jól jegyezd meg mit látsz. Elindulsz a parkban, sétálsz, mikor meglátsz egy fát, rajta egy réssel, egy ajtóval. Bemész rajta, lehet, hogy sötét van, de ne félj. Figyeld meg, hogy egyenesen mész vagy lépcső vezet le? Az út egy lassú leejtő? Menj végig a kijáratnál egy erdőt találsz.

Kövesd a fából az erdő felé kivezető utat. Nézz lassan végig az úton, milyen, hogy néz ki. Az útnál hármas elágazáshoz érsz. Válaszd ki valamelyiket és indulj el rajta. Az út végén elérsz valamihez. Lehet ez egy rét, egy barlang, egy vízesés, vagy akár az óceán maga, bármi. Nézd meg a helyet ahová értél, s keress egy kellemes helyet. Várj. Ülj csendben míg megjelenik. Már hallod is a hangját vagy érzed a jelenlétét. Ő az, megjelent a familiárisod. Próbálj meg kommunikálni vele. Majd köszönj el és térj vissza az úton oda, ahol kezdted.

A meditációt többször is meg lehet ismételni, és előre juthatsz a familiárissal a paktummal.

A második a varázslat és a fizikai világban történő idézés. Ülj le egy órára, mikor senki sem zavar meg. Egy papírra írd fel, hogy mit szeretnél a familiáristól, mik lennének a feladatai, mit ajánlasz fel, de legyél nyitott a változtatásokra. A papír hátára rajzold fel a következő szigillumot (magad is készíthetsz egyet, ez csak egy javaslat).


A papírt ezután tedd egy dobozba, a következő növényekkel együtt (ez egy összetettebb varázslat, már-már középhaladóknak, így több növény kell):

Ha szabadban végzed a varázslatot, akkor rajzold a homokba is a szigillumot.

Tartsd a kezedben a dobozt. Lebegjen a szemed előtt a szigillum miközben a következőket mondod:

„Szellemek és istenek, titeket hívlak! Legyetek tanúi a hívásnak! Szólítom a familiárisom, jöjjön elő, mutassa meg magát! Vezess, taníts, segítsük egymást, mint társak ezen az ösvényen! Jöjj elő familiárisom, legyél szövetségesem!"

Többször is megismételheted, ha úgy érzed.

A dobozt ekkor temesd el és rajzold a homokba a szigillumot az eltemetett doboz fölé.

A következő napokban/hetekben figyelj az álmaidra, meditálj, vizualizálj (akár a fentebb leírt módon).

A szertartás többször is megismételhető természetesen, de ha nem jelenik meg (egyelőre) semmi, akkor még nincs itt az ideje.

Bánj a familiárisoddal tisztelettel és egyenlő félként. Ez nem feltétlenül barátság, inkább amolyan „üzleti” kapcsolat, figyelj neki mik az igényei, esetleg tegyél felajánlásokat.