Hakutaku

Fehér láp Mandarin: Baí Zé

Táng Új Könyve és a Suí Könyve, a hivatalos történetei a Táng és Suí dinasztiának Kínából. Mindkettő feljegyzés mára eltűnt démonográfia részleteit tartalmazza. Noha az eredeti szövegek, vagyis a Bái Zé Tú szövegei és illusztrációi eltűntek, néhány részlete fennmaradt, melyet más szövegek idéznek. Úgy tűnik, mindegyik egy démon, szörny és rémlény katalógusból származik, mindegyik leírja a szellem típusát, nevét és a részletes leírását, hogy hogyan kerüljük el, hogy bántson vagy pont, hogy hasznosítsuk.

Egyike a Bái Zé Tú részleteknek ez a szellem:

Az elhagyott sírdombok szellemének a neve Farkas Démon (láng gui). Szeret emberekkel harcba keveredni és ragaszkodik is hozzá. Készíts barack íjat, jujuba (kínai datolya) nyilakat és vörös kánya tollakat használj hozzá. Lődd meg vele. Amikor a Farkas démon forgószéllé változik, vedd le a cipőd, dobd meg (a cipőddel) a démont, s akkor nem tud átváltozni.

Másik része megemlíti az értékes ásványok szellemeit, ez a Táng Dinasztia írásaiban található:

A jáde szellemét Dai Wei-nek hívják. Felveszi egy csodaszép nő alakját, s kék ruhákat hord. Ha keresztülmész rajta és megszúrod egy tőrrel, mely barackfából készült, majd nevén nevezed, akkor a tiéd lesz.

Az arany szellemét Cong Táng-nak hívják. Két feje van és malac teste, és ha megfőzöd és megeszed, olyan az íze, mint a kutyahúsnak.

Hasonlóan érdekes Baí Zé Tú részt, maga a szörny diktálta. A történet, hogy Huáng Di (a legendás Sárga Uralkodó)hogyan találkozott a bölcs Baí Zé szörnnyel, miközben a Keletet járta. Ez számos forrásban megtalálható. Egyik verziója ezt írja: Huáng Di uralkodói látogatást tett Keleten, mikor felment egy hegyre, amit Huán hegynek hívtak, itt találkozott az istenszörnnyel Bai Zé-vel.

A szörny jól beszélte az emberi nyelvet, és tudott mindet minden teremtményről. Ekkor Baí Zé azt mondta, hogy a szellemekből, melyek megerősítették élet esszenciájukat és fizikai formát nyertek és jelenségekből, melyeket játékos szellemek változásai idéznek elő, nagyjából 11520 fajta van. Itt Huáng Di azt parancsolta, hogy írjanak és rajzoljanak le mindent, amit Baí Zé megemlít, s ez lett a Baí Zé Tú könyv.

A Baí Zé szintén feltűnik a Hegyek és Tengerek Remekművében, mint egy lény, aki a Dong Wáng hegyen él. Képes beszélni, s megjelenik, ha az uralkodó erényes.

Kínában a Baí Zé szörnyet oroszlánszerű alakkal írják le, de mikor Japánba került a leírása, lassan megváltozott. Először szarvakat és patákat kapott, majd később szakállas emberi arcot és homlokára plusz szemet és két szarvat, majd három szemet mindkét oldalára. Ez az érdekes kép, mely a lényt jelöli, aki a gonosz szellemeket elijeszti, rendkívül népszerű lett, mint szerencse talizmán az Edo korszakban. Ma számos jelképe fennmaradt a Hakutaku-nak (Bai Zé japán neve), mint védelmező amulett az utazóknak, s megóv a betegségektől. Gyógyszerboltok védelmezőjeként és jó szerencse hozójaként is tisztelik.