Futa-kuchi-onna

Kétszájú asszony Más nevei: -

Mint a rokuro-kubi, a futa-kuchi-onna egy olyan nő, akit átok vagy természetfeletti betegség sújtott, s yōkai-á vált. Hátul, a haja között, a nő koponyája ketté vált, ajkakat, fogat és nyelvet formázva, mely egy teljesen működő szájat alkot azon a ponton. Ha ez nem lenne elég rossz, a száj gonosz és fenyegető dolgokat mormol és ennivalót követel. Ha nem etetik meg, obszcénül sikoltozik és az asszonynak hatalmas fájdalmat okoz. A nő haja ekkor úgy kezd mozogni, mint egy pár kígyó és segít a szájnak adagolni az asszony élelmét.

A futa-kuchi-onna-ról azt tartják, hogy egy asszony volt aki a mostohagyermekét éheztette, majd hagyta meghalni, és a saját gyermekét táplálta csak. Ezért a mostohagyermek elégedetlen szelleme befészkelte magát mostohája testébe, hogy bosszút álljon rajta.

Egy másik történetben az extra száj akkor jött létre, mikor egy fukar asszonyt a férje baltával favágás közben véletlenül úgy fejen vágott, hogy a seb soha nem gyógyult be.

Máskor a futa-kuchi-onna egy olyan nő, aki sosem evett, mert egy fösvény felesége lett. Étel nem ment át a normál ajkain, így a száj hátul kétszer annyit evett mint az első evett volna. (1.)

1. Mizuki 1. kötet 2003, 93. oldal