Bake-neko

Szellemmacska Más nevei: -

A világ minden táján élnek babonák a macskákról, azokról a teremtményekről, akiket otthonunkba fogadunk, mint a kutyákat, de soha nem tudunk eléggé megszelidíteni, akik vadak, vadászösztön még jobban él bennük, ámbár elfogadnak minket, soha nem lesznek igazi házi kedvencek. Tehát nem meglepő, hogy a macska a japán folklórban, mint a róka vagy a mosómedve, hajlamos a nagyobb átváltozásokra.

Régen számos ötlet létezett arról, mikor egy macska képes bake-neko-vá válni; néha tizenhárom év, néha csak három év etetés után változott meg; néha azután, hogy elérte az egy kan-t (nagyjából 3-4 kg) súlyban.

Kétségtelen, hogy a bake-neko felülmúlja a normál macskák méretét, mancsaival átéri teljesen az ajtókat, hogy elkapja az emberi áldozatokat, mint ahogy egy átlagos macska elkapja az egeret az egérlyuknál. Fel tudnak venni emberi formát is, néha elnyelnek embereket és ellopják identitásukat.

Egy híres bake-neko történet szól egy emberről, Takasu Genbei-ről, akinek a macskája eltűnt, s édesanyja személyisége teljesen megváltozott. Az asszony kerülte a társaságot, ételét egyedül fogyasztotta a szobájában, és mikor a kíváncsi család kileste, nem láttak emberi lényt, hanem egy macskaszerű szörnyeteget régi öregasszony ruhában, amint állati maradványokat rágcsált. Egy nap elteltével a test visszaváltozott a régi házi kedvenccé, majd eltűnt. Takasu felszakította a tatami matracot és a padlódeszkák alatt öregasszony csontokat talált, tisztán, minden hústól megszabadítva.

A macskákat erősen összekapcsolják a halottakkal, és egy nemrég elhunyt ember macskáját különösen gyanúsnak találják. Néha elzárják, hogy nehogy kasha-vá váljon, egyfajta démonná, aki az égből hullik le, hogy hullákat lopjon, s gyakran macskaszerű formája van.

Egy bake-neko fajta, villás farokkal, neko-mata-nak hívják, úgy beszélik, képes irányítani a holttesteket, mint a bábukat.

A régi típusú lámpaolajokat gyakran halból készítették, a macskákat pedig gyakran kapták rajta, hogy ellopják a dolgot, mint valamelyik yōkai, talán ez is megalapozta a szellem világgal történő összekapcsolásukat.

És míg a macskáknak van ellenszenves hírneve is, még mindig van jó oldaluk is, mikor hűségesek és önfeláldozóak, főleg mikor szegény tulajdonosok etetik őket. Számos történet létezik a jószívű macskákról mágikus erővel vagy emberi intelligenciával, hogy leírják a maneki-neko szimbólumát, a híres integető macskaszoborát, mely jószerencse hozója a boltosoknak az egész világon.

Ott van a macska a szegény templomnál is, aki elcsalogatta a gazdag embert a fától, melybe belecsapott a villám, így ő lett a templom támogatója. Szintén ott van a macska története, akit egy magas rangú gésa tartott. A macska belecsimpaszkodott karmaival a ruhájába, hogy távol tartsa az illemhelytől, ám megölték különös szokása miatt. De ekkor is képes volt használni kísértetfejét, hogy elharapja a megbújó kígyó fejét, ami a gésát fenyegette.

És megint ott van a macska, aki megjelent szegényes asszonya álmaiban és elmondta, hogy készítse el képmását agyagból, hogy jó egészséget hozzon. És a történetek a macskákról, akik nők vagy lányok alakjait vették fel, hogy feleségek legyenek, mint a rókák, vagy leányai a gyermektelen pároknak, s megint segítsék emberi társaikat.