Abura-sumashi

Olaj nyomó Más nevei: -

Az abura-sumashi egy lény, mely Amakusa szigetén, Kumamoto Előljáróságban jelent meg, egy hegyi átjárónál, amit Kusazumigoe-nek neveznek. A történet szerint, egy öreg asszony az unokájával ment végig ezen az úton, mikor elmesélte ezt a mondát, amit hallott. Ebben a legendában az abura-sumashi ezen a helyen jelent meg, lógatva egy olajos palackot. Ekkor az abura-sumashi megjelent megint, kinyilvánítva, hogy ő még mindig feltűnik. (1.)

A történetet Japánnak Yanagita Kunio mutatta be, aki Hamada Rylichi, néprajzkutató egyik munkájából vette. Hamada Rylichi Amakusában élt. Ez a yōkai nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni, mikor a rajzoló Mizuki Shigeru egyik munkájában feldolgozta. Rajza szerint szalma esőkabátban, s sziklaszerű, krumpli alakú fejjel ábrázolta. (2.,3.)

Az abura-sumashi-k neve "olajfacsaró"-ként is fordítható, abura [olaj] és sumasu, a szó az Amakusa nyelvjárásból való, melyben "nyomni, facsarni vagy préselni, sajtolni"-t jelent. Úgy tűnik, hogy a katashiabura ("nehézolaj', a Camellia sasanqua növény magvaiból préselik) gyártásához kapcsolódik, mely régen virágzó volt a sziget Kawachi körzetében. (2.)

1. Yanagita, 206. oldal

2. Sumotomachi "Aburasumashidon no Sato".

3. Kusazumigoe no Aburasumashi.