A csendes társ

A kelta hagyományokban számos ösvény vezet, hogy megemlékezzünk az elvesztett szeretteinkről Samhain ünnepén.

Samhain napján Írországban a családok egy gyertyát gyújtanak az ablakban, hogy vezesse a halottak lelkeit vissza a régi otthonaikba. Ahogy a fátyol a két világ között elvékonyodik, egy sluagh vagy befogadója a léleknek a földön jár, és ugyanazzal a vendégszeretettel kell legyünk a lelkek iránt, ahogy az élőkkel tennénk. Az ajtókat és ablakokat ne zárjuk be, ne zárjuk kulcsra, és minden nyílást, amit régen használtak hagyjunk nyitva. Az asztalt terítsük le fehér terítővel, s hagyjunk nekik ételt, hogy élvezzék.

Walesben ők úgy ismertek, mint a "csendes társ", és az ételt "bwyd cennad y meiny"-ként mondják ("étel a holtak követeinek"). Angliában, ez "boued gouel an Anaon" ("étel a holtak ünnepére") és általában meleg palacsinták, tehéntúró és almabor a válogatás. Amikor a család megpihen éjszaka, székek húzogatását és tányérok, villák csörömpölését hallják, ahogy a szellemek élvezik az ételt. Az otthontalan szellemekről sem feledkeznek meg, akik szomorúan mászkálnak a világban, nem tudva hova tartva. Étel és italt raknak ki a küszöbre s a párkányra, hogy megosszák velük is.

Nem is olyan rég az ír Gaeltacht-ban, a családok egy seomra thair-t tartottak, avagy "szoba Nyugatnak" részt a házban, - néha csak egy hálófülke vagy egy kis zug - ahová olyan tárgyakat helyeztek, amik emlékeztették őket az elhunytakra. Naplementekor a család ünnepélyesen a lenyugvó nap felé fordult és az elhunyt szerettükre gondoltak. Egy-egy gyertyát gyújtottak minden lélekért, aztán az egész család egy közös ünnepet ült a tiszteletükre.

Szentély a Holtak számára

Válassz egy részt a nyugati falnál a szentélynek. Ez lehet egy fülke, polc, párkány vagy egy kis asztal. Terítsd le fekete vagy lila terítővel.

Ekkor helyezz el emlékeztetőket a rokonokról és barátokról, akik eltávoztak a Nyárföldekre. Fotók, kis személyes tárgyak vagy ékszerek, vagy akár ágak, levelek, virágok.

Megteheted azt is, hogy megemlékezel azokról, akik a világban hunytak el. Ekkor újságkivágásokat, szimbólumokat, verseket, stb. hozzáadhatsz a szentélyhez.

Állíts fel egy-egy gyertyát mindenkinek és tegyél egy nagyobb gyertyát középre, szimbolizálva a fényt, ami egyesít minket.

Alkonyatkor gyújtsd meg a gyertyát, kezdve a középen helyet foglalóval és ülj vagy állj a szentély előtt, minden gyújtásnál gondolj az elhunytra. Engedj minden kitörő érzelemnek.

Ha csoportban tevékenykedsz, megoszthatjátok történeteiteket, dalaitokat, verseiteket és minden tag egy rövid elismeréssel adózhat az elhunytaknak.

Samhain éjszakáján az itt ragadt lelkek felszabadulhatnak. Az alábbi imát elmondhatod annak, aki nemrég meghalt vagy annak, akinek a halál eléggé nehéz. Skót forrásokból származik:

Elindulsz téli otthonodba,

Őszi otthonodba, tavasziba és nyáriba.

Elindulsz otthonodba az Élők Földjére.

A hullámtalan tenger csendes révébe.

A hét fény békéje legyen rajtad, szerettünk.

A hét öröm békéje legyen rajtad, szerettünk.

A hét szeretet békéje legyen rajta, szerettünk.

Készíts elő egy külön ünnepet magadnak, családodnak vagy egy csoportnak a szentély rítusa után. Egyetek és igyatok élvezettel! Ez alkalommal ünnepeljétek teljes szívvel az élet és halál nagy fordulóját. Végül légy biztos abban, hogy kint hagytad az ételeket az elhunytaknak, s ezután lefekhetsz.