A honlapról, miértekről és a jelenlegi helyzetről, sarlatánokról

Írta: Salem

Megjegyzés [2016. május]: Ezt a cikket több, mint 5 éve írtam, kicsit talán kemény, de többsége még ma is igaz és sok mindent még így gondolok, így fenn is hagyom.

Valahol olvastam, hogy nem értenek egyet a honlap filozófiájával. Ezt ugyan nem teljesen értem, mert nem szokták továbbfejtegetni. No meg azért sem értem igazán, mert sosem volt olyan megfogalmazva, hogy mi is a filozófiája a honlapnak. Pár napja (2011. május 5.) tettem ki pont a mondat miatt a honlap Facebook oldalán, hogy egyedüli filozófiája talán az, hogy a tudást megosszuk, megosszam. Ennyi esetleg, amire az évek során utalhattam. Azt hiszem ebben nincs is kivetnivaló.

Bár nyilván vannak olyanok, akik inkább titkosabban/zártabb közösségekben akarják megosztani, amit meg is értek, mert fokozatok kellenek bizonyos dolgokhoz. De én úgy vélem elsősorban önálló gondolkodásra kell megtanítani az embert. Én csak elindítani tudok dolgokat, de el is várom, hogy később magadtól is kitalálj dolgokat, továbbgondold, s észrevedd azt is, hogy mi puszta fantázia és mi az, ami értékes. Ha valaki képes lesz önállóan, felelősséggel és megfelelő morállal kezdeni a mágikus gondolkodást, akkor már el is értünk valamit. Nem feltétlenül az a jó, ha valamit túlságosan misztifikálunk.

És ezzel el is érkeztünk arra a pontra, mikor olyanokat kapok, hogy "alapszintű varázslatok" vannak a honlapon. Itt persze kihagyják, hogy ők mit is gondolnak "haladó" varázslatnak (igen én is ismerem a magas mágia kifejezést, mielőtt bárki belekötne). A lényeg, hogy azok, akik ilyeneket írnak rózsaszín felhőbe burkolva élnek. Anno mikor elkezdtem tervezgetni a honlapot, nekem is az volt a tervem, hogy a haladóknak alkotok, hogy továbbléphessenek. De leszállt az agyamról a köd, rájöttem, hogy ez azért Magyarországon (sokszor környező országokban is) nem így megy.

A mai magyar helyzet mágia és mágikus tudás szempontjából kétségbeejtő. Naponta, hetente szembesülök olyanokkal, amin vagy elröhögöm, vagy elsírom magam. Persze utóbbit inkább csak lélekben.

Angyalokkal, kis szárnyas tündérekkel, emelt díjas jósokkal, Uri Gellerekkel van tele az újság, a net, a tévé. Túlmisztifikálnak olyan dolgokat, amik magukban amúgy is elég misztikusak, nem kell rózsaszínre festeni és az egekbe emelni. Néhány példát érdemes mondani.

Nem is oly régen szóltak, hogy myvipen (és talán máshol is) van egy nő, aki druidának adja ki magát. Ez a nő annyira druida, ahogy én kínai rizsszedő vagyok. Olyanokat mond a druidákról, hogy 8 ünnepet ülünk (lásd a Panteonnál az ünnepeket), Freyát és Ódint imádjuk (Fel se tűnik a különbség északi és kelta mitológia közt? Ugyan már!), nem sokban különbözünk rítusokban (és másokban) a wiccáktól, négy elemet hívjuk segítségül (lásd Panteon ugyancsak), mi csak szelíd pajkos pónik vagyunk, akik nem ártanak senkinek (elmondanám, hogy a druida útja nem feltétlenül arról szól, hogy nem bántasz senkit és semmit). Minden tiszteletem amúgy a wiccák irányában, de azért annyi hasonlóságok rítusok közt elenyészőek. Ja és hogy neki druida klánja van. A legszebb az ilyen emberekben, hogy ezt elhiszik az emberek. Egy csepp kétely sincs ilyenkor bennük. Önálló gondolkodás, ahogy emlegettem. Ez hiányzik. Utána kell nézni dolgoknak, de ez nem megy. Birka módjára elhiszik az emberek, mert kapaszkodni akarnak a misztikumba.

Vagy éppen olyat olvasok, hogy egy barátjával (én úgy vélem csak annak hiszi) együtt megidéznek valami démont, aki megszállja a barátját, s arra kéri, hogy feküdjön le vele. Nem mellesleg sztoriból kiderül az is, hogy a "barátja" nem ért sokat a mágiához, s inkább kerülő úton próbálja saját vágyaira rávenni a hiszékeny lányt. Meg se fordul a fejekben az, hogy ne bízzon meg a fiúban, mert utána se járna önállóan, hogy miként is történnek a dolgok.

Ugyancsak olyanokat olvasok, hogy a keresztény Sátánt beleolvasztják a többistenhitbe ("a Sátán és a többi isten"). Néha még földönkívüliek is belekeverednek ebbe a globális sztoriba. Nyugodt szívvel elmondhatom, hogy még ha mágiáról is van szó, ne vessük el a tudományokat teljesen. Ennél kifejezetten szeretném kiemelni a történelmet, kulturális antropológiát, vallástudományokat. Kicsit gondoljuk át, hogy hogyan is lett a keresztény Sátán? Milyen úton alakult ki alakja? Gondoljunk arra is, hogy az istenek közül hányat neveztek démonnak vagy egyenesen Sátánnak? Fogalmazzunk úgy, hogy persze érdekes elképzelés, de nem tudom, hogy honnan szedik.

Földönkívülieknél megragadva: Leshetünk elméleteket, nézhetünk homályos fényképeket, kétes dokumentumokat, de tudományosan egy elfogadott bizonyíték sincs. Ó persze erre a válasz, hogy a kormányok titkolni akarják... Nyilván... Nem tagadom, elképzelhető, hogy hatalmas kozmoszunkban van még élet. Akár bakteriális formában is. De az a verzió senkinek se jut ilyenkor eszébe, hogy a tündérek is raboltak embereket, tartottak ott, s hogy kinézetük is elég gyakran "földöntúli". Ráadásul úgy néznek ki, ahogy akarnak, vagy éppen agyunk felfogja őket.

Világvégét emlegetnek mindenhol, de utána se járnak önállóan, hogy az a macska rúgta maja naptár nem a világvégét jelzi, hanem egy periódus végét. Gondoljatok úgy rá, mint mikor mi lépünk át egy új évszázadba. Vagy éppen azt mondják, hogy kolosszális napkitörés lesz jövőre. Istenekre mondom, nincs olyan műszer, ami ennyire előre mutatná a napkitöréseket. És van egy csodálatos Föld nevű bolygónk, amely megvéd a napkitörés káros hatásainak elég nagy részétől. Ha csak nem fogsz kint tartózkodni a világűrben, akkor nem kell betojnod. Ennek csak utána kéne nézni és nem pánikolni.

Angyalok is elég gyakran szóba jönnek. Amire inkább annyit reagálnék, hogy nem angyalszobrocskákra fog reagálni egy ilyen intelligencia. Olyan intelligencia, amelynek nem az a feladata, hogy kérésre ugráljon az emberek között.

Megszámolni se tudom évek alatt hányszor kérdezték tőlem vagy hencegtek azzal, hogy tudok-e vagy ők tudnak tűzgolyót szórni. Ezt talán nem is nagyon kommentálnám...

A lényeg, hogy ezekkel a sztorikkal inkább azt demonstrálnám, hogy az embereket az alapoktól kell megtanítani használni a mágiát. Nem fantasy könyvek lapjaiból, nem kétes eredetű "mesterektől", nem filmekből, nem hiteltelen forrásokból. Ezért is vannak itt ennyire "alapszintű" varázslatok. Valahonnan fel kell építeni a dolgokat, s mivel egyedül készítem a honlapot (persze néha beugrik egy-két kedves segítő kéz is), ez lassabban megy.

Olyan emberek adják ki magukat mesternek, akik később fenyegetik a diákot, ha az ki akar lépni bűvköréből, mert rájön nem jó tanár az illető. Nem egyszer hallottam ilyet, de mindig elmondtam, hogy szívesen segítek mágikus önvédelemben, de az ilyen emberek amúgy se nagyon hatásosak átkok terén.

Szerencsére mindig vannak büszkeségeim itt is. Fiatalok, akik egyedül képesek voltak megtanulni gondolkodni, kreatívnak lenni. Mert nem ott fog megállni a szekér, hogy én leírtam nektek valamit. Egyedül is ki kell találni varázslatot bizonyos helyzetekre vagy egyedül megkeresni a probléma forrását a megadott adatok alapján. Nem kell váltig ahhoz ragaszkodni, hogy az archaikus varázslatok a nyerők. Őseink is elkezdték valahonnan.

Nem azt mondom, hogy én vagyok az ász, s hallgassatok rám. És nem is azt, hogy ne bízzatok meg senkiben. Én is tévedhetek, de annyit elmondhatok, én nem arra játszom, hogy átverjek boldog-boldogtalant. A honlap tök ingyen van, szabadidőmben készítem, mindig utánanézek több helyen is, ha valamiről írok, szívesen válaszolok minden kérdésre, ez továbbra is így marad. Én azt szeretném, hogy kreatívak és önállóak legyetek. Ehhez normális segítség kell. Ennyi a filozófiája a honlapnak.