Zsemle tök
Kép forrása: http://www.thistlewoodfarms.com
Hozzávalók:
500 g liszt
1 tk só
2 tk szárított élesztő
30 g vaj
75 ml langyos tej
225 ml langyos víz
Pár szem dió
Keverd össze a lisztet, sót és a szárított élesztőt egy tálban, majd a puha vajat dolgozd össze vele. A langyos tejet keverd össze a vízzel, majd öntsd bele a lisztes tálba.
Gyúrd, míg jól formálható tésztává nem válik. 20-25 percig gyúrd lisztes kézzel, míg rugalmas és sima nem lesz.
Ha túl kemény, adj hozzá még meleg vizet.
Tedd vissza a tésztát a tálba és takard le egy nedves törlőkendővel. 1-1,5 órán keresztül pihentesd, míg meg nem dagad.
Válaszd 8 felé és gyúrj zsemléket belőle. A széleit vágd be (ahogyan a képen látod), majd a közepén készíts egy lyukat. Ebbe tegyél egy-egy szem diót. Hagyd pihenni megint egy órán keresztül.
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (7-es fokozat). Süsd 8-10 percig vagy míg aranybarna nem lesz.